Tym razem zaczynam opis od przepisu na wykonania w thermomix. Na dole będzie opis i normalne wykonanie. Super danie, bardzo dobre klopsiki i pyszny sosik. Bardzo
Kuchnia PokoleńPrzepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny – mojej czytelniczki z Francji. To właśnie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowała tego dania i do
Poezja smakuDzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w
Poezja smakuMłode gołąbki w śmietanowym sosie Młoda kapustka ..mniam.. Szkoda mi zawsze, jak ją przygotowuję ,tych dużych zewnętrznych liści , tak więc oczywiście nie była bym sobą
Ogrodnik w podróżyDawno temu wydawało mi się, że krewetki, to jakieś nie wiadomo co. Stwory z egzotycznych mórz, które muszą smakować równie dziwnie, jak wyglądają. Dzisiaj żyję już
zadanie-gotowaniedzieciństwa. Szare mięsko, wodnista cukinia i coś, co w założeniu miało być serem, doprowadzało mnie do łez. Moja mama osiągnęła mistrzostwo w tej perwersji i czasem mieszała mięso z ryżem, dziwiąc się, czemu nie jemy, skoro gołąbki lubimy. Z biegiem czasu, kiedy dziwne lata ustroju słusznie minionego minęły, pojawiać się zaczęły przyprawy i znienawidzona cukinia faszerowana mięsem zaczęła być zjadliwa(...)pół lub odcinamy czapeczki z okrągłych cukinii. Wydrążamy środek z cukinii, pozbawiamy ją pestek – najlepiej zrobić to małą łyżeczką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso i chwilę smażymy, dodajemy czosnek i cebulę. Jak mięso będzie gotowe, czyli nie będzie surowe, przekładamy je do miski razem z ewentualną wodą, którą puściło mięso. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
ladykitchen¡ H ola amigos! ¡Hoy vamos a México! Dzisiaj zabieram Was w podróż do słonecznego Meksyku. Może nie odkryjemy tam nowych lądów, ale moja wersja słynnego chili
Food SquareRzadko, bo rzadko, ale niekiedy jadąc do rodziców w odwiedziny przywożę Im coś do jedzenia. Obiady "na wynos" gotuję naprawdę nieczęsto. Kiedy jednak mi się zdarza
Życie zamknięte w smakuRISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO Uwielbiam kuchnię włoską! Dzisiaj kolejne wydanie risotto – tym razem ostrzejsze. Znowu wystarczy kilka składników i obiad gotowy, gdyż
Martyna CooksSałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy
Poezja smakuOdmian risotta jest mnóstwo: z warzywami, owocami, serem, ziołami i owocami morza. Jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu; 20 minut i mamy gotową kolację) Dziś
Mia Cucina SofietaPrzyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam
Krakowskie smaki AniJestem fanem kuchni orientalnej, uwielbiam stosowane w niej ciekawe połączenia smakowe, jej prostotę, estetykę i aromat. Dlatego też nie mogło zabraknąć na moim blogu jakiejś propozycji
Wyprawy kulinarne