smażony ryz - 2146 przepisów (strona:111/144)

Kokosowe curry z bakłażanów 210

Byłam wczoraj w bibliotece i natrafiłam na książkę Roberta Makłowicza „Fuzja smaków. Podróże kulinarne”. Jest to zbiór przepisów fusion kuchni tajlandzkiej, australijskiej, urugwajskiej i

greenscarf
Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym 214

Moje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1

Passions hobbies life
Zapiekanka z ryżu i cukinii 341

Dawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z

UgotujmyTo.pl
Risotto z kurkami 161

Cześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk –

Moja pasja smaku
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 265

I kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci

Ostra na Słodko
Przepis na pyszną fasolkę szparagową z kurczakiem i pomidorami - którą możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami 302

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali: Garnek około 3,5 L lub większy 1 kg fasolki szparagowej 1 kg pomidorów cebula około 250 g 1 duży strąk papryki czerwonej 1 papryczka chili(...)zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty

Uwaga Babcia Gotuje
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 157

Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron

Smakowity Blog Kulinarny
Nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą 226

Kolejne danie robione razem z Łukaszem to nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą Proste, smaczne i do tego pokazujące, że nie tylko filety warto wykorzystywać

Kuchenne Wariacje
S... Szpinak&Szparagi! 208

Szpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)).  Szpinak często

Kitchens Alphabet
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 176

Risotto z golonką najpierw zaplanowałam,  do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek

Moniki Smakołyki
Diabelskie żeberka inaczej 291

Po internecie (i nie tylko) krąży wiele przepisów zatytułowanych „diabelskie żeberka”. Przyznam, że nie wnikałem skąd ta nazwa i czy taki pomysł na przyrządzenie żeberek ma

Kulinarna Pokusa
Szparagowe risotto 276

Zielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350

SzczyptaSmaQ
Burgery ryżowe 176

Burger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery

Smakowity Blog Kulinarny
Bigos cygański 4065

gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki o średnicy 2 - 3 cm.Kulki mięsne smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Usmażone kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych.Cebule obrać, pokroić w pióra.Papryki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie, długie paski.Pieczarki dokładnie(...)robię, jedynie dokładnie je myję. Ogórków nie trzeba obierać ze skórki.Sos można od początku przygotowywać w dużym (5 litrowym) garnku zamiast na głębokiej patelni.Danie doskonale smakuje z ziemniakami, ryżem, pieczywem czy kluskami śląskimi

Gospodyni Miejska
Risotto z gruszką i gorgonzolą 232

Jesień obdarza nas wspaniałymi warzywami i owocami, są wśród nich oczywiście gruszki. Dlatego też dziś chciałabym zaproponować przepyszne risotto właśnie z gruszką i dodatkiem gorgonzoli. Danie

Codzienne Gotowanie