Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli(...)zaostrza smak potrawy.Na końcu sos lekko zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Kawałki kurczaka podawać od razu po usmażeniu, polane sosem z warzywami. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKurki to jedne z pierwszych grzybów które pojawiają się z początkiem lata. Świeże pierwsze grzyby, optymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta
Karo in the KitchenByłam wczoraj w bibliotece i natrafiłam na książkę Roberta Makłowicza „Fuzja smaków. Podróże kulinarne”. Jest to zbiór przepisów fusion kuchni tajlandzkiej, australijskiej, urugwajskiej i
greenscarfMoje ulubione danie z dzieciństwa :-) Uwielbiam to połączenie mięsa, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Z podanych poniżej składników wyszło mi 7 bardzo dużych gołąbków. SKŁADNIKI 1
Passions hobbies lifeDawno nie robiłam zapiekanki i pomyślałam, że najwyższy czas to zmienić. Najczęściej robię zapiekanki z ziemniakami lub makaronowe, jednak tym razem mój pomysł to zapiekanka z
UgotujmyTo.plCześć ! Sezon na kurki wreszcie się rozpoczął więc staram się go wykorzystać w pełni, przygotowując minimum raz w tygodniu danie z ich udziałem. Dziś klasyk –
Moja pasja smakuI kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci
Ostra na SłodkoWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, pyszny przepis z fasolką szparagową. Tak przygotowaną fasolkę możemy podać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Jest bardzo smaczna, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania fasolki będziemy potrzebowali: Garnek około 3,5 L lub większy 1 kg fasolki szparagowej 1 kg pomidorów cebula około 250 g 1 duży strąk papryki czerwonej 1 papryczka chili(...)zagotuje, wsypuję fasolkę i od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuję około 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. Teraz na patelnię przekładam pokrojoną pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 20-25 minut. W tym czasie gdy smaży się pierś, w dużym garnku na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez około 3 minuty
Uwaga Babcia GotujeRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch. U mnie pojawia się najczęściej gdy lodówka świeci pustkami. Ryż zawsze się u mnie znajdzie, podobnie jak makaron. Zarówno makaron
Smakowity Blog KulinarnyKolejne danie robione razem z Łukaszem to nóżki drobiowe w miseczce ryżowej z ciecierzycą Proste, smaczne i do tego pokazujące, że nie tylko filety warto wykorzystywać
Kuchenne WariacjeSzpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często
Kitchens AlphabetRisotto z golonką najpierw zaplanowałam, do którego mnóstwo ziół dodałam. Dopiero na końcu solą doprawiłam bo oliwkami, kapary ją częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek
Moniki SmakołykiPo internecie (i nie tylko) krąży wiele przepisów zatytułowanych „diabelskie żeberka”. Przyznam, że nie wnikałem skąd ta nazwa i czy taki pomysł na przyrządzenie żeberek ma
Kulinarna PokusaZielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350
SzczyptaSmaQBurger kojarzy się z jedzeniem typu fast-food, jednak wcale nie musi nim być. Panująca moda na zdrowe odżywianie powoduje, że coraz częściej klasyczne mięsne burgery
Smakowity Blog Kulinarny