będzie ciemniejszy).3. W międzyczasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku, w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek.4. Mięso przekładamy do rondelka, a na oleju, na którym smażyliśmy mięso, rumienimy mąkę (i znów im mocniej ją zrumienimy, tym sos będzie ciemniejszy).5. Patelnię zalewamy wodą - 1-1,5 szklanki, (i nie obawiajcie się odgłosu dochodzącego z patelni, narobi(...)dodajemy mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą.7. Gotowy sos podajemy z tym na co mamy ochotę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :)Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie
Kuchnia domowa Anipędzimy!Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne!Sycące!gwarantuję , że totalnie zakochacie się(...)przypalenia.Po tym czasie miksujemy ( sos nie musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ:Na rozgrzanej patelni przesmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.Podajemy gorące!Z ryżem lub chlebkami naan.Smacznego
Ostra na SłodkoCzęsto robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kasze czy makaron kiedyś się przejadają. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak to też stało się ostatnim razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów(...)jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kolejną minutę. Do lekko podsmażonych składników dodajemy mrożony szpinak, sól oraz pieprz. Całość smażymy nadal na małym ogniu przez siedem minut
mecooksopinię w tym zakresie. Postanowiłam przy doborze produktów kierować się jednym kryterium - zamówiłam produkty niestandardowe lub takie, które chciałam od dawna spróbować. W moim koszyku znalazły się m.in. czarny ryż, pasta tahini, steki z tuńczyka, mąka gryczana i ryżowa. Więcej moich skarbów możecie zobaczyć na Facebooku . Jak oceniam zakupy internetowe we Frisco.pl ? Moja ocena jest pozytywna. Na stronie sklepu(...)Pieprz cytrynowy Sól 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Steki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym, natrzeć nim steki. Odstawić na 20 minut. Smażyć lub grillować na złoty kolor z obu stron po ok. 3-5 minut w zależności od wielkości i grubości (uważać, aby ryby nie przesmażyć, bo zrobi się sucha
Fabryka pomysłówWraz z Dominikiem bardzo lubimy potrawy proste, szybkie, do których można dodać ryż, takie jest też to aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych
Cooking MonsterKuchnia meksykańska jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa. Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy, czerwona za sprawą fasoli i
potrawyregionalneDziś zapraszam na kolejne danie z ryby inspirowane kuchnią arabską. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z
Codzienne GotowanieI znowu faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem jagnięciny. Ostatnio wybór podłużnych papryk jest w sklepach spory, można kupić pyszną paprykę grecką, która
Stare GaryŚwietna zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami - moja wariacja na temat przepisu Ani Starmach :) Ryż, do którego dodałam curry świetnie współgra z kurczakiem i
Moje Kuchenne RewelacjeTym razem potrawa podpatrzona na dzisiejszym spotkaniu "dzieciowym". Iga zajadała się pysznym risottem z cukinią a ja zastanawiałam się czemu wcześniej nie wpadłam na to, że
Z butelką mleczka w tlePrzepis na curry z kurczaka znalazłam w książce "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Tym razem posłużył on jedynie jako inspiracja do
Stare GaryDziś tylko jedno zdjęcie....jutro przepis i więcej zdjęć...A może ktoś zgadnie co to za potrawa...powiem tylko, że było smaaacznie...I jest już przepis
Moje domowe kucharzenieUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g
Tajskie smakiWzięłam udział w konkursie organizowanym przez Josepha Seeletso, niesamowitego i charyzmatycznego szefa kuchni. (Josepha miałam okazję poznać osobiście podczas ubiegłorocznego Seee Bloggers w Gdyni i uwierzcie
Codzienna kuchnia niecodzienna