sklepach tortilli i wrapów jest do wyboru do koloru! Ich skład często nie jest zachwycający, a szkoda, bo to bardzo fajna odmiana dla pieczywa, czy dla ryżu. Mąka kukurydziana bez problemu dostępna jest w marketach na półkach ze zdrową żywnością, albo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie(...)foliowego woreczka i odstawić na 20-30 minut. Z ciasta formować kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej i wałkować cienkie placuszki podsypując mąką. Powinny mieć ok 20 cm średnicy. Smażyć tortille na suchej patelni ok 1-2 minutę z każdej ze stron, aż pojawią się na nich brązowe plamki (nie czarne!). Zdjęte z patelni placuszki są elastycznie, kiedy wystygną
Kulinarne Inspiracje300 g karkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy
Gotowanie jest łatweMakaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :) Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty
Walijskie PichcenieJak ja dawno kurek nie jadłam. Aż tu w tym roku, mam ich pod dostatkiem ! UWIELBIAM !Zapytacie pewnie, czemu w moim risotto nie ma białego wina
kolorowotorcikowoPierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)się niską zawartością kolagenu- idealne w diecie podczas intensywnego wysiłku fizycznego Jak przyrządzić indyka? Indycze mięso daje ogromne pole do popisu. Przyrządza się je łatwo i szybko. Można je smażyć, piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania
peanutbuttermonsterIndyk ku mojemu zaskoczeniu wyszedł przepyszny :) moja ocena to 10/10. Spodziewałam się, że to danie może okazać się niewypałem, a tu taka niespodzianka :) Polecam. (jest
Malowane smakiemPolędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską
Ostra na Słodkojest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree(...)prmezan,a zamiast gałki muszkatałowej tymianek.Pasuje idealnie do pieczonej piersi z kurczakaII wariant azjatyckiwmieszaj na sam koniec do puree Wasabi i nie dodawaj już gałki muszkatałowej.Pasuje idealnie do smażonego łososia i tuńczykaIII wariant rustykalny zamiast masła wmieszaj do puree gęstą śmietanę i dodaj swieżo posiekaną zieloną pietruszkę.Idealne do wszystkich sycących pieczeni wieprzowych i do kiełbasek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Od dłuższego czasu chciałam wykonać popularne w kuchni włoskiej - risotto. W końcu nadszedł weekend i nie mogłam sobie odpuścić jego zrobienia. Jadłam go po raz pierwszy
Truskawkowa FiestaBrytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala.Składniki na 2 porcje:2 duże piersi z kurczakamarynata: 1 łyżeczka garam masala sok wyciśnięty z połowy limonkisos: 200 g jogurtu naturalnego(...)smaku przyprawami. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut.Do gotowego sosu wrzucić usmażone mięso i krótko podgrzać. Wyłożyć na talerze i serwować posypane świeżą kolendrą zchlebkami Naan lub ryżem
wyzwania kuchenneszybkie ze względu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła(...)Połączyć suche składniki rękami. Pierś zbić lekko młotkiem przez folię spożywcza (zapobiega dziurawieniu mięsa), maczać w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w panierce. Na patelnię nalać olej, rozgrzać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKiedy tylko zostanie mi trochę ugotowanej kaszy na następny dzień wykorzystuję ją i robię bardzo smaczne kotleciki :) I tym sposobem nic się nie marnuje ;-)
Walijskie PichceniePomysł na urozmaicenie niedzielnego obiadu - kotlety sojowe zapiekane z żółtym serem i plasterkiem pomidora, podane z ryżem i błyskawiczną sałatką (z pomidora, kukurydzy, ogórka i czerwonej cebuli). Poniższe kotlety są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Dodatkowo możecie je podać osobom będącym na diecie wegetariańskiej. Składniki na 3-4 porcje: 6-8 sztuk kotletów sojowych 0,5 l wody(...)wierzch ułożyć połowę plasterka sera i plasterek pomidora. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Zapiekać w 180°C, aż do rozpuszczenia się żółtego sera. Od razu podawać. Gotowanie i smażenie kotletów sojowych
Ugotowaćdigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe. Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka(...)durszlak, przelać zimną wodą i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać i zarumienić. Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości. (W razie potrzeby podlać dodatkową wodą.) Pod koniec płyny dobrze odparować. Do wystudzonej kapusty
Di gotuje