smażony ryz - 2146 przepisów (strona:99/144)

Twarogowe placuszki z ryżem, papryką i porem 366

Świetny pomysł na wykorzystanie lodówkowych resztek. Użyłam  ugotowanego ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam  charakterystyczne

Kuchnia Ellie
Smażony ryż z chrupiącymi pieczarkami, czyli awaryjny wege obiad 197

Dziś zmodyfikowana wersja mojego popisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię

greenscarf
Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem 230

Jeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim

Ze smakiem i z pasją
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 284

Pilaf with mushroom sauce. Składniki: 1 kurczak 300g ryżu długoziarnistego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50

Kulinarny karnet Christophera
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 209

warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała swoją fioletową skórkę- to będzie gwarancja , że nam się ten bakłażan nie rozmymla. Posyp szarpaną bazylią.  Nakryj pokrywką. Smaż-duś. Następnie dodaj na tym etapie kuchmistrza i mieszanki czosnek, pomidor, czarnuszka -od Skworcu wymieszaj i przykryj. Duś na małym ogniu około 15 minut. Nie musisz mieszać. Gdy na pokrywie(...)niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chilli con carne 202

kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez(...)dodają nawet 4. Proponuję jednak zacząć od 1, a potem ewentualnie doprawić mieloną. Przy następnym robieniu chilli con carne można dorzucić ich więcej. Chilli con carne podaje się z ryżem lub tortillą

Codzienna kuchnia niecodzienna
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 263

szałwii, tymianku orraz majerankiem. Odkładamy na ok.1 godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie zrumienić na suchej patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki(...)drugą stronę. Mieszamy rzadko i bardzo ostrożnie, tylko po to by nic nie przywierało do dna.Ostrożnie wyjmujemy kawałki mięsa na talerze i polewamy warzywnym sosem. Podajemy z bagietką, ryżem, kaszą lub samo. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 224

przepisy ustępują miejsca np. nuggetsom z kurczaka. Ja zdecydowanie wolę tradycyjną grecką kuchnię i cieszę się, że są osoby, które starają się zachować dawne przepisy dla innych.  Klasyczne klopsiki smażone są na głębokiej oliwie (powinna sięgać do połowy wysokości klopsika), jednak Elena, z zawodu dietetyk, zaproponowała, aby upiec je w piekarniku. Taki sposób postępowania jest nie tylko zdecydowanie(...)ciepło. Wprost przepyszne będą z dipem - polecam ajwar albo tzatziki.  Jeżeli chcecie podać keftedakia na obiad, możecie skorzystać z jednej z moich propozycji podania: (1) z ryżem i miską ugotowanych zielonych warzyw (np. groszek, fasolka szparagowa) doprawionych solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki.  Keftedakia - klopsiki

Chilli Czosnek i Oliwa
kasza gryczana z pieczarkami z twarogiem w naleśnikach... 165

Składniki: 1 szklanka kasza gryczana, 20 dag twarogu, 40 dag pieczarki, 1 sztuka cebula, - do smaku pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 5 łyżek olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety drobiowo-ryżowe z marchewką 231

Od czasu do czasu lubię zrobić kotlety, ale nie przepadam za takimi standardowymi. Tym razem wybór padł na ryż i mielone mięso indycze. Kotlecików wyszło sporo

Pasja Smaku
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 172

Risotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw

potrawyregionalne
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 192

Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami

Walijskie Pichcenie
Cornbread z sałatką grecką i Święta czwórca 200

cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup.   A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła (zamiana mężów/żon w sypialni) i wakacyjne miejsce(...)pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} PS Czy ma ktoś jakiś pomysł na wykorzystanie mąki z brązowego ryżu? Naleśniki odpadają – nie smakowały mi. Starałam się zrobić mochi, ale poddałam się po paru nieudanych próbach  i tak się zastanawiam, co by tu wymyślić… Normal 0 21 false false false

Qlinarnie i Qlinarnie
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym 210

Hej :)) Pada deszczyk dziś w Rzeszowie, tak spokojnie, piszę spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję

kruche babeczki
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 320

Dziś mam dla Was kolejny przepis zainspirowany poniekąd kuchnią chińską i tajską . Ostre ( baaa! bardzo ostre! ) smaki połączone z delikatną słodyczą, to coś za czym totalnie

Ostra na Słodko