smażony ryz - 2146 przepisów (strona:119/144)

Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 295

Jak tylko zobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak

Blondynka Gotuje
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 597

Ze względu na swoje położenie (pomiędzy Iranem, Pakistanem i byłymi Republikami Radzieckimi), kuchnia Afganistanu jest mieszanką tego, co w pobliskich regionach jest najlepsze. Pasztunowie, Uzbekowie

Food Square
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 371

Dzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie

Wyprawy kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 211

Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać z wierzchnich(...)szybkie gotowanie oznacza mniejsze straty wartości odżywczych. Pokrywka posiada niewielki otwór, którym którym uchodzi bezpieczna ilość pary.Używając garnka Concept Plus zauważyłam różnicę między smażeniem, a przypalaniem. Może brzmi śmiesznie, ale to moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paella 222

Lubicie podróżować? Ja kocham! W 100% zgadzam się z powiedzeniem, że "podróże to jedyna rzecz, za którą płacisz, a stajesz się bogatszy". Uwielbiam poznawać nowe kraje

Zawsze głodna!
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 353

Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach  Europy Środkowej i Wschodniej.  Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką

Malinowe Pocałunki
Wiosenne gołąbki 307

Minęło troszkę czasu odkąd zamieściłam ostatni wpis ... Bardzo Was przepraszam! Wiele się ostatnio działo w moim życiu, mnóstwo pracy zawodowej, do tego intensywne przygotowania do szykujących

Garniec Magalie
Stanie przy takich garach? Lubię to! 277

naczyniach do smażenia już pisałam, więc tu odpuszczę sobie ten temat. Jeśli ktoś z Was nie czytał tu może poczytać "Stalowym widelcem po patelni". Dziś swoja uwagę poświęcę naczyniom do gotowania linii Granitium firmy Ballarini. Stali czytelnicy na pewno zwrócili uwagę, że gotuję w tych naczyniach na codzień. Odpuściłam sobie opisywanie Wam pojedynczych przykładów i testów. Postanowiłam tu zebrać(...)teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta  miodowego nie przypala się, mleko i budyń - nie przywiera, kasza manna na mleku (uwielbiam) - nie przywiera, kasza, ryż gotowane na sypko

Blondynka Gotuje
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 187

Mięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście(...)ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był dla mnie przepis Artura Chmielewskiego – uczestnika programu Maja w ogrodzie ( Nowoczesny ogród pod sosnami – odc. 631 ). Na blogu znajdziecie również: Gołąbki pieczone Gołąbki

mojewypiekiinietylko
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 222

Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille to klasyka kuchni kreolskiej i Cajun. Obie kuchnie to tradycyja z terenów Luizjany (USA), która opiera się na ryżu, mięsie

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i pieczarkami 210

Zabiegana jestem jak dzika kuna, albo inne szybkie i niezbyt spokojne zwierzątko. Szczególnie ten weekend razem z M. spędziliśmy pod znakiem biegania poza domem. W piątek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Włochy: Risotto alla milanese 188

p { margin-bottom: 0.21cm; } W kwietniu proponowałam Wam swoją wersję risotta z dodatkiem warzyw i kurczaka, zapiekanego pod grubą warstwą sera. Bardzo lubię tę wersję

Przepysznik - BLW i nie tylko
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 212

Z polędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc

Kulinarna Pokusa
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 293

Kochani, po krótkiej nieobecności na blogu, witam Was serdecznie z nowego miejsca, z którym dopiero co się oswajam, tj. ze Szczecina. Jeszcze niezupełnie rozpakowana i ogarnięta

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 247

Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania