Propozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie
Wyprawy kulinarneCześć ! Dziś za oknem szaro i smutno. Uwierzcie, że nawet blogerka kulinarna nie ma ochoty siedzieć dziś długo w kuchni. Lepiej zaszyć się pod kocem z
Moja pasja smakuInspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNiepozorne danie, które szybko się robi i rewelacyjnie smakuje. Przygotujecie je na jednej patelni, kolejno podsmażając przygotowane wcześniej składniki. Najpierw cebulkę, czosnek i imbir, później cukinię
cool and mintyUwielbiam dania z grilla. Najlepiej z takiego ogródkowego - spożywane na świeżym powietrzu. Są zdrowsze chociażby dzięki temu, że przyrządzane bez dodatkowego tłuszczu. I choć pogoda jeszcze
Kuchnia po mojemuwręcz frunęłam na kolejne z licznych przedślubnych spotkań. Tym razem ustalaliśmy kolor obrusów, sposób złożenia serwetek, strategię rozmieszczenia stołów, ilość i wielkość bukietów, miejsce, gdzie będzie nas można obsypać ryżem, godziny spotkania, zwiedzania i toastów, zainstalowanie muzyków, bezglutenowego gościa, i tak dalej, i tym podobnie... Godzina minęła, zanim się spostrzegliśmy, ale przynajmniej - takie mam wrażenie - mamy wszystko pod kontrolą. Przynajmniej(...)cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jagód/borówek amerykańskich dodatkowo: syrop klonowy jagody/borówki amerykańskie olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzePIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów
Martyna CooksPIECZARKOWE RISOTTO / MUSHROOM RISOTTO Wegetariańskie, proste, niekoniecznie szybkie, ale pyszne! Może być serwowane solo albo jako dodatek do mięsa. Kolejne wydanie potrawy z ogromnej kopalni pomysłów
Martyna CooksRyż jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej goszczących na naszych stołach rodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład
Jacob TastesPrzepis powstał po spontanicznym zakupie papieru ryżowego. :) Raz na jakiś czas robimy sobie z Dominikiem "dzień lenia" i zamawiamy wtedy jedzenie z naszej ulubionej azjatyckiej knajpki
Cooking MonsterZa każdym razem kiedy robiłem gołąbki w sosie pomidorowym to stawałem na głowie aby sossmakował tak jak ten od mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać całą
Mechanik w kuchniJednym z najważniejszych zadań podczas mojego pobytu w Wołominie była opieka i towarzyszenie leciwej już niestety Babci Heni. Jedną z trudniejszych kwestii stanowiło przygotowywanie posiłków, a
Kuchnia po mojemuJak tylko zobaczyłam tego kurczaka na blogu Kwestia Smaku wiedziałam, że nie przeżyję jeśli nie wyląduje taki na moim talerzu. Długo nie minęło jak
Blondynka GotujeZe względu na swoje położenie (pomiędzy Iranem, Pakistanem i byłymi Republikami Radzieckimi), kuchnia Afganistanu jest mieszanką tego, co w pobliskich regionach jest najlepsze. Pasztunowie, Uzbekowie
Food Square