smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:74/127)

Gołąbki w kapuście kiszonej 153

mamy takiej kapusty, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 700 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 100 g ryżu, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Ryż umyć, odsączyć i zalać(...)ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Ryż gotować pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb

królestwo garów
Schab pieczony w sosie słodko kwaśnym 218

ustach. Jestem pewna, że zachwycisz się słodko kwaśnym smakiem. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. 1 kg schabu bez kości 1 duża cebula pół szklanki dżemu brzoskwiniowego pół szklanki keczupu łagodnego sól, świeżo zmielony pieprz czarny smalec gęsi lub inny dobry jakościowo tłuszcz do obsmażenia Sposób wykonania schabu na obiad. Zobacz jak w łatwy sposób ze zwykłego schabu, przygotować niecodzienny(...)mięso przeszło solą . Każdy kawałek schabu oprószam solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Wkładam do miski, przykrywam folią aluminiową lub przykrywką na kilka godzin. Na patelni rozgrzewam smalec gęsi . Smalec gęsi jest najzdrowszym tłuszczem do smażenia i dodatkowo nie pozostawia posmaku w potrawie. Schab wyjmuję i obsmażam oczywiście na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, tak aby zamknęły się pory

Ania gotuje
Karkówka zapiekana po cygańsku 170

lubicie ostrych potraw ) 2 cebule średniej wielkości 1 puszka pomidorów 1 mały słoiczek pasty z pieczonych warzyw ( zawsze mam własną , ale jak nie macie można pominąć ) 3-4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka mielonej , słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka cukru lub miodu sól , pieprz do smaku dodatkowo : smalec wieprzowy do smażenia mąka(...)Podsmażamy na złoty kolor z obu stron , na smalcu na patelni . Przekładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego pastą z pieczonych warzyw ( jeśli nie macie , może być troszkę słodkawego ketchupu w zastępstwie ) . Solimy do smaku . Na rozgrzanym smalcu , na tej samej patelni na której obsmażaliśmy karkówkę , rumienimy warzywa . Czyli pokrojoną paprykę, pieczarki , cebulę , czosnek w cienkich plasterkach i siekane drobno rocoto

Ogrodnik w podróży
ŻEBERKA W DOMOWYM SOSIE PIECZENIOWYM 152

przyprawa uniwersalna bulion mięsny  ************************************* Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce.Na patelni Rozgrzać łyżkę smalcu i na mocnym ogniu obsmażyć żeberka pokrojone na porcje obtoczone w mące .Zmniejszamy gaz i dodajemy drobno posiekaną cebulę ,chwilę dusimy aż się zeszkli.Podlewamy bulionem mięsnym i dusimy do miękkości.Gdy mięso będzie miękkie poypujemy mięso 1 łyżką mąki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bigos 193

suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno

peggiwkuchni
Bigos najlepszy 265

pieczeni wołowej 35 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 20 dag smalcu 3 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżki papryki mielonej ostrej 1 łyżka pieprzu 2 i 1/2 płaskiej łyżki przyprawy typu Kucharek 1 łyżka przecieru pomidorowego Pudliszki lub Łowicz 3 kg kapusty kiszonej 4 duże cebule 3 łyżki mąki pszennej przyprawa w płynie Magi sól Kapustę odcisnąć, pociąć(...)ugotować. Odcedzić. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę. Do dużego rondla wrzucić smalec i wołowinę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas podlewać małą ilością wody. Po upływie 1 - 1,5 godziny wrzucić do rondla mięso wieprzowe i nadal dusić ok. 30 minut. Wrzucić kiełbasę, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy. Dusić jeszcze około godziny. Często mieszać

Praktyczna pl
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 197

osobę sok z cytryny rozmaryn (1 łyżeczka suszonego lub dwie świeżego) 2-3 łyżki klarowanego masła lub kaczego/gęsiego smalcu sól morska, świeżo mielony pieprz Duszony jarmuż: 200 g jarmużu (można zastąpić świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska(...)kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy co 3 mm, aż nóż zatrzyma się na brzegach łyżki (łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka) tworząc grzebień. Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub smalec. Wrzucamy ziemniaki i podsmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Powinny się ładnie zarumienić. Ziemniaki przerzucamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, polewamy resztą tłuszczu

Poezja smaku
Chłopskie śniadanie 149

marynatę, włożyłam boczek i delikatnie potrząsnęłam woreczkiem tak, aby cały kawałek pokryła marynata- poza tym użyłam : 1 duża cebula 1 gwiazdka anyżu 1 małą główkę czosnku 4-5 gałązek tymianku 1 gałązkę rozmarynu  1/2 papryczki chili trochę oleju lub smalcu  (jak kto woli)  Boczek obsmażyłam na tłuszczu na mocno złoty kolor, z każdej strony. Włożyłam do slow

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zdrowy smalec z kaszy jaglanej 203

jeść bez obaw o cholesterol, ponieważ jest mega zdrowy, składająca się z samych superfood. Ten smalec można jeść łyżkami i to dosłownie. Najbardziej smakował mi i mojej rodzince z ogórkiem kiszonym. Przepyszny, bardzo polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 cebula 1 jabłko winne 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Surową

https:KKuchniaMniam
Smalec z białej fasoli 145

Zapraszam na fasolowy smalec.Nie smakuje jak prawdziwy smalec ze słoniny ale jest miłą i całkiem smaczną odmianą. Składniki: 1 szkl suchej fasoli 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki zalewy od ogórków korniszonych 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka majeranku 10 łyżek wody z gotowania fasoli pieprz do smaku łyżka oleju Przygotowanie: Dzień(...)obieramy i kroimy drobno.Rozgrzewamy patelnię z olejem.Na rozgrzany olej przekładamy cebulę i czosnek i smażymy do zrumienienia.Ciepłą fasolę odcedzamy(zostawiamy 10 łyżek wody z gotowania fasoli),przekładamy do naczynia w którym będziemy blendować,dodajemy cubulkę,wodę z gotowania fasoli i pozostałe składniki.Wszystko blendujemy na gładką masę.Gotowy smalec przechowujemy w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 130

szklanki mrożonego groszku 3 ziemniaki 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń , mały pasternaku ( można zastąpić pietruszką ) 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka , mielonych nasion kozieradki sól, pieprz do smaku 1 szklanka białego półsłodkiego wina 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu mały pęczek, świeżego majeranku ewentualnie mąka(...)zgrabną kostkę . Przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , solimy i zalewamy winem . Odstawiamy na noc . Cebule i pieczarki kroimy i podsmażamy na maśle . Jak się zrumienią przekładamy do glinianego garnka ( może być rzymski lub brytfanka ) dodajemy pokrojoną marchewkę , pasternak . Na patelni, na smalcu obsmażamy kawałki szynki odłowione z wina . Wina nie wylewamy . Podsmażone mięso przekładamy do garnka . Dodajemy gałkę

Ogrodnik w podróży
Wegański "SMALEC" Z FASOLI 160

się stało, na dzień dzisiejszy nienawidzę smażenia cebuli, tego zapachu, smaku, no nic w ogóle. WIĘC - zmodyfikowałam nieco powyższy przepis, po drodze uprościłam go jeszcze (ale przyznam się od razu, że to właśnie dlatego, że już mamy super blender, który mieli wszystko na miał) i teraz to jest NASZ   SMALEC Z FASOLI :)) Fasolę - dużą białą - moczę tak samo, przez(...)porównywać nawet... P.s. Szkoda, że przez internet nie da się wysłać ZAPACHU. Bo właśnie - TEN smalec pachnie a ten tradycyjny - cóż... A następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce.. MUSICIE TEGO SPRÓBOWAĆ!! P.s. 2 - Są tacy, którzy wolą wersję ze smażoną cebulą i jabłkiem (jest bardziej "smalcowata") - zachęcam do wypróbowania obu wersji i wybrania swojej ulubionej. Nam spodobała się cebulka

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bigos 381

Bigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy 🙂 Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że 

KuchniaWeDwoje.pl
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 137

może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee   lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz

Ola la LCHF
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 281

może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee   lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz

Ola la LCHF
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (keto, LCHF, optymalna) 365

smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz zioła prowansalskie opcjonalnie inne przyprawy wedle

Ola la LCHF
Pierogi z mięsem 129

łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny  1 kg karkówki  2 średnie cebule  1 żabek czosnku  sól do smaku  pieprz do smaku  2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  Wykonanie  Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz

Mój Smak
Smalec wege od Jadłonomii 125

prostu musiałam zrobić! Z każdej strony słyszę jakie to smarowidło jest pyszne. Sprawdziłam i potwierdzam, choć domowy smalec mojej mamusi też jest mega! Składniki : * puszka białej fasoli * jabłko * 2 cebule * liść laurowy * ziele angielskie  * pół łyżeczki majeranku * pół łyżeczki oregano * łyżka oliwy  * sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i jabłka obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z przyprawami. Wyjąć

Magiczne Życie Marty
domowy smalec z kiełbasą 144

Najlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania