kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/watrobka-drobiowa.html składniki: 500 gramów wątróbki drobiowej 1-2 cebule 1 jabłko kwaśne-starkowane szczypta majeranku odrobina musztardy pieprz sól do użycia po usmażeniu! smalec-wątróbke smaże na smalcu 1łyżeczka miodu wykonanie: Wątróbkę umyć i poodcinać żyłki,wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie (można do wody dodać mleka, Wątróbkę oprószyć pieprzem i majerankiem i wymieszać z łyżką
w mojej kuchnimięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju lub smalcu 1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą
Ze smakiem bez glutenuświeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie do miękkości mięsa ( trochę to trwa ) Dodać pokrojoną marchew, seler, cebulę i czosnek oraz papryczkę, dołożyć przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim momencie gotowania
Proste Potrawygołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja jest bardziej rozgrzewająca i sycąca. Wzbogacona o cebulę i właśnie koperek , żeby ożywić nieco już starszą kapuchę . Chłopcy uwielbiają gołąbki więc zawsze w końcu udaje im się mnie namówić . Jak już się za nie zabieram , to tak żeby zostało(...)pieprz do smaku pęczek świeżego koperku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu smalec do smażenia 4 szklanki wody Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego surowy ryż , który ugotuje się już w gołąbkach , dzięki czemu będzie przesiąknięty ich smakiem . Następnie dwie starte na tarce cebule , dwie łyżeczki granulowanego czosnku , jedną łyżkę ketchupu , jedną łyżkę słodkiej mielonej papryki ,połowę
Ogrodnik w podróżyciekawą nazwą "Smalec z fasoli" i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Przeczucie mnie nie myliło - wyszło pysznie! Pastę przygotowałam podczas gotowania obiadu i schowałam do lodówki, żeby była w sam raz na kolację. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale wierzcie mi - warto jej spróbować :) SKŁADNIKI: 1 puszka białej fasoli garść suszonych śliwek 2 cebule 3 łyżki sosu sojowego
Kto ugości moich gości?plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące . Do brytfanki wkładamy smalec i na dobrze rozgrzanym , smażymy nasze bitki
Ogrodnik w podróżyminut. Odcedzamy. Nasza kapusta zmniejszy swoją objętość. Zaczynamy dusić ją na niewielkim ogniu, podlewając kilkoma łyżkami wody. Dodajemy przyprawy i cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta będzie już miękka, dodajemy połowę koperku pokrojonego wraz z gałązkami, dymkę i smalec oraz przyprawy. Dusimy jeszcze kilka-kilkanaście minut. Przed samym podaniem dosypujemy pozostały koperek i doprawiamy octem. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/mloda-kapusta-szybki-przepis-mloda-kapuste/ MieszamWGarnku
Mieszam w GarnkuSkładniki: fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, tłuszcz z gęsi 2 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać(...)trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki - smalec - smarowidło jest idealnym zamiennikiem masła a zwłaszcza różnych
W Mojej Kuchni Lubięsolą i liściem laurowym, odcedzamy. Czyste golonki osuszamy papierowym ręcznikiem i obficie posypujemy papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,( ja miałam gęsi smalec) obsmażamy golonki z każdej stron. Wykładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości, bez obracania. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewamy
Dieta moja pasjazdrowie!!! Składniki (około 4 porcje): 1 kg żeberek wieprzowych 600 g kapusty kiszonej 400 ml soku jabłkowego 3 cebule 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej 5 liści laurowych 5 ziaren angielskich 3 łyżki oleju lub 2 łyżki smalcu 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (2 woreczki) pieprz sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, osuszamy, tniemy na porcje zależne od grubości mięsa (1-2 kostki
Kierunekuchniałyżeczki przyprawy warzywnej sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk przyprawa do mięsa śmietana i mąka do zagęszczenia olej lub smalec do smażenia WYKONANIE : Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy bardzo cienko. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Mięso odkładamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z mięsa. Dajemy mięso, przyprawy, zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy
Pani na deser200ml zostawiamy na koniec!) i doprowadzamy do zagotowania, a w tym czasie kroimy na plasterki cebulę i siekamy czosnek. Cebule smażymy na tłuszczu do zeszklenia, dodajemy do nich czosnek i smażymy razem jeszcze kilka minut, do czasu aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Przekładamy cebulę z czosnkiem do ronda, mieszamy. Gotujemy wszystko na małym ogniu, powoli, pod uchyloną pokrywką(...)może być z kostki BIO o obniżonej zawartości sodu)* 150g czerstwego, razowego chleba na zakwasie –bez skórki! 2 duże ząbki czosnku 0,5kg cebuli – żółtej i czerwonej 1 duża marchewka (150-200g) 2 płaskie łyżki smalcu lub oleju 3 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 4-5 kulek jałowca 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz natka pietruszki
Karo in the Kitchenniej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona papryka 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być(...)płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku 2 kostki bulionowe wołowe 3,5 l wody ( gęsta , jeśli ma być rzadka to więcej ) Cebulę , seler naciowy i czosnek wyciśnięty praską podsmażamy na patelni , na oleju lub smalcu ( jak kto woli ) Jak zmiękną i się zrumienią dodajemy mięso mielone , kumin ,kolendrę , chilli , cukier i sól do smaku . Smażymy do momentu
Ogrodnik w podróżyjelitach lub tak jak ja w zawiniętej folii spożywczej. 1i 1/2 kg.ugotowanych grzybów lub pieczarek 20 dag . wędzonej słoniny 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu ( ja dałam olej ) 4 ząbki czosnku 4 jajka 2 cebule jelita wieprzowe lub folia spożywcza ***************************************** 1 . Grzyby ostudzone zmielić w maszynce do mielenia mięsa . 2.Jedno jajko odłożyć a 3 ugotować na twardo, wystudzić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób. Składniki 300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka 1 łyżka smalcu z gęsi 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 cebula 4-5 ziemniaków średniej wielkości 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1,5 l wrzątku kapusta pekińska (około 1 kg) 1 mała
R'n'G Kitchen