smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:76/127)

Gulasz z dzika 273

proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :)  Porcja: 4-6 osób  Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek(...)smażenia Wszystko znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki wina z wyciśniętym czosnkiem, następnie przelewamy do garnka

Niezły Młynek
Czeski gulasz piwny i festyn ludowy 222

Najpierw przepis. :) Czeski gulasz piwny Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska - u mnie gulaszowe wołowe 2 duże cebula 2 kromki chleba razowego 1/2 butelki l piwa jasnego 3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa sól, pieprz, mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Smalec domowy 143

Smalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym dodatkiem jako omasta do  pierogów, pyz czy klusek. Składniki 1 kg  słoniny 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 1 jabłko 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki mleka Wykonanie Słoninę kroimy w drobną(...)przez praskę .   Gdy słonina się wytopi dodajemy po kolei cebulę i jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku. Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Bitki z dzika z grzybami leśnymi 204

dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę.  700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec lub tłuszcz gęsi, 150 ml czerwonego wytrawnego wina Szynkę z dzika umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Mięso kroimy

królestwo garów
smalec gęsi z jabłkiem na sposób domowy 190

oparta głównie na tłuszczu z oliwy i właśnie na gęsim smalcu). Tak więc pamiętajmy pyszny gęsi smalec, przyrządzony z jabłkiem i cebulką, z pewnością nam nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie, pomoże nam w nadchodzące jesienne słoty. składniki  700 g gęsiego tłuszczu 2 cebule 2 niewielkie kwaśne jabłka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Sposób wykonania Gęsi(...)potraw z drobiu, czy też do pasztetów). Do pozostałego w garnku tłuszczu, dodajemy drobno posiekaną cebulę.  Całość smażymy przez dziesięć minut, na niewielkim ogniu a następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Garnek trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, smalec solimy i pieprzymy. Na koniec dodajemy majeranek i czosnek niedźwiedzi. Zdejmujemy z ognia i wlewamy

Miód i pieprz
Papryka. Obiad. Leczo węgierskie według Pyzy 1738

najlepszy :DDo leczo nie trzeba skomplikowanych składników a robi się je dość szybko. Tak jak Węgrzy używam do tego dania smalcu. Oliwę zostawmy do warzywnego ragout na modłę francuską. Nie dodaję też cukinii czy innych warzyw poza papryką, cebulą i pomidorami bo to już będą według mnie zupełnie inne potrawy. Dobre, smakowite, ale inne. Przeważnie robię leczo z białej papryki

Smaczna Pyza
Penne z kurczakiem i szpinakiem 148

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta  3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka  sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać(...)bulion, a następnie śmietanę i zagotować. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą

Gaździnka warzy
Gulasz z filetów kurczaka. 208

angielskiego kilka ziaren pieprzu kolorowego lub czarnego sól pieprz czarny mielony zioła do brobiu olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania :   F ilety opłucz pod bieżącą wodą , pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę lub półksiężyce. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Pokrojone mięso wrzuć do rondla, dodaj warzywa, olej, ziele angielskie, listki laurowe

Przepisy i porady kulinarne
Tarta z kaszanką 125

czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok z cytryny i wino, dusić około 3 minut

królestwo garów
Leczo, ragout z kiełbasą 132

serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Leczo, ragout z kiełbasą 117

serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki z kurkami 145

zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu smalec do smażenia polędwicy masło  do smażenia kurek   Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy wodą i dusimy około 40 minut.  W tym czasie można przygotować kurki.  Kurki trzeba oczyścić, duże pokroić. Cebulę musimy pokroić w pióra. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy 3 - 4 łyżki masła, na którym smażymy kilka minut kurki. Kiedy będą miękkie dodajemy cebulę, a potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Młoda kapusta po węgiersku 70

więc. Pa. Składniki: mała główka młodej kapusty 2 małe kiełbasy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych pół szklanki wody 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy lub smalec (przepis na 3-4 porcje) Kiełbasy kroimy w półplasterki lub ćwiartki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy

Kardamonovy
Pieczeń wieprzowa nadziewana 134

mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 2 – 3 łyżki mąki, sól, kilka ziaren pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać(...)uważając aby go nie „podrzeć”.  Jeżeli mam płat szynki, po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć. Bułkę namoczyć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Skrawki mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko

królestwo garów
Naleśniki z kurczakiem na ostro 363

kurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, oliwa, awokado, zielona sałata, podwójna pierś z kurczaka

paapilotkaa