Chrupiące placki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane. Podstawowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane . Domowe placki ziemniaczane z ręcznie tartych ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dawniej surową masę ziemniaczaną zaparzano wrzącym mlekiem - ciekawe czy ktoś jeszcze robi według takiej receptury? Z czym podać placki ziemniaczane. Najczęściej chyba, placki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej(...)Moja Książka Kucharska Oto składniki i przyprawy na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej, smalec lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków Przepis i przygotowanie
Moja Książka Kucharskatego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu należy dobrać do etapu i makro. 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć
Ola la LCHFciepło z cebulką. Jest to oryginalny przepis mojej mamy, troszkę "odchudzony:, ponieważ cebulkę przesmażałam na oliwie a nie na smalcu. Składniki: ok. kg buraków (wybieram mniejsze) sól pieprz sok z cytryny lub ocet cukier oliwa z oliwek 1/2 cebuli PRZYGOTOWANIE: Ja buraki piekę,gdyż uważam,że są dużo smaczniejsze, niż gotowane. Przepis znajdziecie TUTAJ https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/10/pieczone-buraki.html .Następnie ścieramy
Kopystką po garachDzięki tym dodatkom smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :) Składniki: 1 kg słoniny 400 g wędzonego boczku 3 cebule 2 kwaśne jabłka 120 g wędzonych śliwek (ewentualnie suszonych) 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki majeranku
Trzeci talerzziemniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami lub w maszynie. Do masy ziemniaczanej dodajemy skwarki z cebulą, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i solą lub warzywkiem a następnie dokładnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem (można wykorzystać smalec domowy), przekładamymasę ziemniaczaną, wyrównujemy a na wierzchu układamy paseczki boczku. Wstawiamy do nagrzanego do temp
Maminek kulinarnyczerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu, 3 liści laurowych, kminku, kminu rzymskiego, oregano, oleju rzepakowego, 30 gram smalcu, 50 gram masła, łyżki masła klarowanego, kwaśnej śmietany 18%, 3 średnich marchewek(...)garnku o grubym dnie rozpuściłem 30 gram smalcu, a następnie dodałem do niego łyżkę masła klarowanego. Na gorący tłuszcz wrzuciłem pokrojone mięso i smażyłem na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do jego lekkiego zarumienienia się, co zajęło około 15 minut. Do mięsa dodałem pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy mięso wyglądało mniej więcej
Wyprawy kulinarnedni.Do przygotowania dania użyłem:600 gram mięsa z udźca jelenia,2 średnich cebul,3 ząbków czosnku,330 ml ciemnego piwa,1 czerwonej papryki,1 żółtej papryki, 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej,50 gram masła, 2 łyżek oliwy,3 łyżek octu winnego białego,1 łyżki smalcu,1 łyżeczki ziaren kolendry,3 listków laurowych,2 gałązek świeżego rozmarynu,5 jagód(...)godzinne) marynowanie. Ja przygotowując dzisiejszy gulasz użyłem tego drugiego sposobu. Mięso pokroiłem w kostkę o boku około 2 cm i włożyłem je do naczynia. dodałem do niego dwie cebule pokrojone w grube piórka i 3 ząbki czosnku pokrojone w grube plastry. Do mięsa włożyłem również igły z dwóch sporych gałązek rozmarynu, 3 liście laurowe, 5 rozgniecionych jagód jałowca oraz
Wyprawy kulinarnepuszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty pomidorowe, lub gotowe sosy pomidorowe 1/2 łyżeczki cukru oliwa lub smalec Kaszę i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Pęczak wypłukać
Apetyczna babeczkaboczku wędzonego, 2 cebule (ok. 180 g pokrojonej), 3 ząbki czosnku, 800 g ziemniaków (u mnie młode, odmiana mączysta), 300 - 350 g bryndzy, sól, pieprz, szczypta cukru, tłuszcz (smalec, tłuszcz gęsi), ciasto: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka do kawy soli, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)wyciskać. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, wymieszać ją z odciśniętymi ziemniakami. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelnię włożyć boczek chwilę przesmażyć, dodać cebulę i czosnek, dusić do miękkości. Włożyć 2-3 łyżki tłuszczu, dodać ziemniaki i dusić mieszając, aż ziemniaki będą ugotowane
królestwo garówchleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje! SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)więcej ma temat filtra TU KLIK! ). Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego. Smacznego :) 1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz
Moje Kuchenne Rewelacjewłoszczyzna w ilości podwójnej 2 ząbki czosnku dodatkowa cebula łyżka mąki imbir gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej J ) papryka słodka majeranek sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie Gotujemy rosół(...)starte na tarce warzywa, które zostawiliśmy (marchew, pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową
OliveandThymebaraniny (użyłam łopatki wołowej) 3 średnie cebule3 średnie marchwie5 dojrzałych pomidorów (zamieniłam na puszkę pokrojonych)10 ząbków czosnku150 g kapusty3 średnie ziemniaki1 czerwona papryka50 g tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy(...)doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)przygotowanieMięso pokroić w kostkę 2,5 x 2,5 cm, odłożyć do miski. Cebulę pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę
Stare Garypieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki na mocno gorącym smalcu kotlety smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebulką (kanapkę koniecznie ozdabiamy ogóreczkiem kiszonym :)). Z tego co pamiętam nazwa pasty wzięła się od podobieństwa wizualnego właśnie do smalcu, zmielonej fasoli biały jaś. Zapraszam do spróbowania. Skład: - fasola biały jaś szklanka lub więcej. - 200 g boczku opcjonalnie - mała cebula - pieprz -sól Wykonanie: Fasolę moczymy na noc a rano gotujemy standardowo do miękkości. Kiedy wszystko przestygnie obieramy z łupinek
Lubczyk i WaniliaSmakowita Pajda zaskoczyła mnie po raz kolejny..pieczarki smażone na smalczyku z ziołami dużo zyskały na smaku..a gotowe zrazy były pyszne.. schab, polędwica 50
Moje domowe kucharzenie