skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj
Gotuj Sam!urozmaicić monotonną dietą , dodawano do kapusty różnego rodzaju dodatki. Dużą popularnością cieszyło się połączenie kapusty z grochem, którą dodatkowo okraszano smalcem. Sadniki: 1 kg kapusty kiszonej 400 g fasoli białej suchej drobnej (może być Jaś) 1 cebula, drobno posiekana 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego kminek sól i pieprz do smaku kilka kropel maggi 100 g grzybów suszonych Przepis
Gotowanie-ukśmietanowym sosem są rewelacyjne. Polecam spróbujcie! Składniki: 0,5 kg wołowych policzków kawałek wędzonej słoniny w papryce lub łyżka smalcu 1-2 szt.marchewki 2-3 łodygi selera naciowego kawałek selera w korzeniu 1 szt.większej cebuli 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 szt.ziela angielskiego świeży rozmaryn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego lubczyku
potrawyregionalneMĄKI 3 DAG DROŻDŻY 2 ŁYŻKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA OCTU 3 ŻÓŁTKA 100 ML ŚMIETANY 18% KOSTKA MARGARYNY 2 ŁYŻKI SMALCU 1/2 ŁYŻECZKI SOLI NA FARSZ KAPUŚCIANY: 1/2 KG PIECZAREK,LUB 25 DAG SUSZONYCH GRZYBÓW 3 CEBULE 1/2 KG KAPUSTY KISZONEJ NA FARSZ MIĘSNY: JAJKO 1/2 MIĘSA WIEPRZOWEGO NP.ŁOPATKI PRZYPRAWA DO MIELONEGO MIĘSA OPRÓCZ TEGO PRZYPRAWY,BIAŁKO,OLEJ
Swojskie jedzonkoNietypowe, składane ciasteczka, z mięsnym wkładem. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Składniki na nadzienie: 30 dag mięsa pieczonego, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 2 łyżki tłuszczu, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie nadzienia: Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu
Tradycyjna Kuchniabiała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw(...)wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę na każdy liść nakładać sporą porcję mięsa i zawijać ciasno liście na gorącym smalcu z każdej strony podsmażyć gołąbki, układać w szybkowarze /na dno szybkowara wstawiam sitko rozkładane i kapusta nie przypali się
W Mojej Kuchni Lubiękapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól, pieprz 3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi cukier do smaku olej lub smalec do smażenia Wykonanie : Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i wlać 2-3 szklanki
W garach u Gosimąki ,w 1/2 szklanki wody ) smalec do obsmażenia mięsa Mięso kroimy w dość grube plastry , obsmażamy na patelni , na rozgrzanym smalcu , do momentu , aż będzie mocno brązowo – złociste ( jak na zdjęciu ) , zbyt słabo przypieczone , nie da nam dobrego sosu . Przekładamy do głębokiego garnka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso ,wkładamy drobno pokrojoną cebulę ( ma się rozpaść , podczas duszenia ) , lekko
Ogrodnik w podróżyMąż był wczoraj na grzybach, uzbierał trochę podgrzybków..i tak sobie pomyślałam,żeby zrobić smalec z cebulką i z dodatkiem grzybów..W sieci jest sporo różnych przepisów ze świeżymi i suszonymi grzybami..u mnie dziś ze świeżymi, ale zrobię jeszcze kiedyś z suszonymi..Ilość składników dowolna...u mnie w sumie jak zawsze "na oko"..no i smalczyk zrobił mąż(...)tylko od czasu zamieszałam łyżką na patelni hihi.. 50 dag słoniny 1-2 cebule 15 -20 dag grzybów leśnych sól, pieprz czarny majeranek Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i stopić na małym ogniu.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać 4 łyżki wytopionego ze słoniny tłuszczu, razem wymieszać i zeszklić cebulę. Grzyby
Moje domowe kucharzenieryż i wiele innych ciekawych produktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl. Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu 40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 4 duże pomidory olej lub smalec do smażenia pietruszka lub bazylia do posypania sól pieprz 1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie(...)przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki, kiedy są już gotowe dodajemy pomidory, chwilę
Apetyczna babeczkaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Smalec nie należy do potraw trudnych, wykwintnych, ani egzotycznych, ale… Tłuszcz jest nośnikiem smaku, pozwala naszemu organizmowi przyswajać witaminy. Z …
My Blueberry Cornertakie jakie lubię:) Składniki : 5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano) Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję(...)przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą
cucinaretakie jakie lubię:) Składniki : 5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania sól, pieprz do smaku świeże zioła (bazylia, oregano) Wykonanie : Wszystkie składniki najpierw kroję(...)przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą
cucinareciemnego , wyrazistego sosu będzie niedzielnym hitem Oczywiście można ją przygotować w dowolnym dniu tygodnia , a nadmiar zużyć jako wędlinę na kanapki Składniki : 1 kg szynki wieprzowej , tzw. kulki 2 cebule 3 łyżki sosu worcester 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku mąka do zagęszczenia sosu , robiona z wodą dodatkowo : woreczek do pieczenia(...)papierowym ręcznikiem . Nacieramy solą , pieprzem , miodem i czosnkiem , zostawiamy na dzień w lodówce . Drugiego dnia , obsmażmy mięso na smalcu wieprzowym , żeby zamknąć w nim soki , co sprawi że będzie soczysta . Po czym umieszczamy mięso w woreczku do pieczenia , razem z posiekaną cebulą i sosem worcester i, ciemny sos sojowy , którym polewamy mięso . Wlewamy 1/2 szklanki wody i szczelnie zamykamy . (adsbygoogle
Ogrodnik w podróżyzabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki 500 ml piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem(...)patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojną w piórka cebulę wszystkie resztki i to co przywarło ze smażenia zeskrobać łopatką, zalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!