domowy smalec, który urzeka prostotą i smakiem. Smalec zostanie podany z chlebkiem i ogórkami małosolnymi, o których możecie przeczytać w ostatnim poście https://sprawniwsmaku.blogspot.com/2018/07/ogorki-maosolne.html#more . W kuchni dziś rządzili panowie, zaś żeńska część załogi bacznie się przyglądała służąc wskazówkami i poradami. Idealny podział obowiązków, prawda? Domowy smalec z wędzonym boczkiem Składniki: 3kg słoniny 1kg wędzonego boczku 3 cebule Majeranek, sól
Sprawni w smakuupieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami Smacznego :) Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska chleb pszenny
Moja Książka Kucharskaobiad lub do kolacji, która sama się zrobi w piekarniku. Skład: schab środkowy 1,0-1,2 kg, kapusta kiszona-pokrojona 1 kg, smalec 70-100 g, obrane pieczarki ~10 szt., obrana 1 duża cebula,kilka obranych i pokrojonych marchewek, sól 1 płaska łyżka, przyprawy: pieprz, papryka...lub gotowa przyprawa 1 czubata łyżka. Mięso ~1,5 kg myjemy dokładnie
chleba naszegosztandarowe danie jednogarnkowe. To potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa, natomiast
To co kochampapryki oraz posiekany czosnek. Odstawiamy wszystko na całą noc do lodówki. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na tłuszczu (najlepiej sprawdza się smalec). Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i ewentualnie pieczarki (ja nie dodaję). Mięso i cebulę przekładamy do garnka zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy
Bon appetit mon amiePrzygotowana przeze mnie pasta cebulowa jest "wege-alternatywą" dla tradycyjnego smalcu. Zaraz obok smarowidła z białej fasoli , które swego czasu także gościło na naszym blogu. Bardzo lubię tego typu rozwiązania, które na zwykłą, czasem nudną kanapkę, rzucają nowe światło ;) Cebula po obróbce termicznej łagodnieje, przez co pasta nie przytłacza nas swoim smakiem. Oczywiście pozostaje on wyraźnie cebulowy, ale jednak
zadanie-gotowanieZapraszam! SKŁADNIKI: - 2 szt polędwiczek wieprzowych - 3 garście kapusty kiszonej z sokiem - 3 gałązki rozmarynu - suszony lubczyk - majeranek - czosnek 6 ząbków - 1 cebula - 500 g pieczarek lub innych grzybów (np. suszone prawdziwki) - olej rzepakowy (kiedyś pewnie smalec) - natka pietruszki - przyprawa do wieprzowiny - 2 listki laurowe Polędwiczki wieprzowe (poporcjowane) obsmaż na gorącej patelni z olejem rzepakowym, raz z jednej
SMYKWKUCHNImałym co nie co. -- Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki 0,5 kg, 2 cukinie, 2 cebule, pół główki czosnku, op.majeranku 8 g, liść, ziele, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 100 g smalcu. Opcjonalnie dla smakoszy można dodać pół łyżeczki chili lub cayenne i łyżkę octu . Fasolę moczymy całą noc i potem gotujemy
chleba naszegobędą chrupiące i delikatne, jeśli zachowamy umiar w ilości dodanej mąki i usmażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uważam, że najlepsze placki ziemniaczane wychodzą, gdy smaży się je na smalcu. Jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany, to placki wcale go dużo nie chłoną. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu można dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Moim ulubionym dodatkiem do placków z młodych ziemniaków jest(...)lubicie placki ziemniaczane i je robicie. Składniki na placki ziemniaczane: (na około 16 sztuk) 1,5 kg młodych ziemniaków 1 średnia cebula jajko 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu smalec do smażenia Twarożek: 150 g sera białego 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego mała wiązka koperku pieprz i sól do smaku *Osoby
Kuchcik gotujesolą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy ją w majeranku i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na smalcu z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pokrojoną w grube plastry cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy
Bon appetit mon amieoprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem. Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać
królestwo garówtyle. Temu połączeniu poza szczyptą soli i pieprzu, nic więcej nie trzeba. Składniki: 1 kg żeberek wołowych 0,5 kg cebuli 0,5 l piwa jasnego 1 czubata łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Żeberka umyć, pokroić po "kości", osuszyć i otoczyć w mące. Na patelni rozgrzać smalec
Gosia gotujemało skrobiowe, zwarte. Takie, które utrzymają formę plastra i nie porozpadają się po upieczeniu. Ziemniaki przesiąkną smakiem wszystkich przypraw i ziół, cebuli, czosnku, aromatem wędzonego mięsa. Naczynie do zapiekania z pokrywą, szklane lub żeliwne, smarujemy w środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej
Karo in the Kitchenłyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka
ClauditteMissCookingKwasiora ( link ), obejrzyjcie go przed przystąpieniem do gotowania. Kotlety schabowe Kotlety schabowe - składniki: 6 kotletów schabowych bez kości 1 mała cebula 250 ml mleka + 1/3 łyżeczki soli himalajskiej sól i czarny mielony pieprz po 1 łyżce masła klarowanego lub smalcu do smażenia każdego kotleta do panierowania kotletów: 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, 1 szkl. bułki tartej Przygotowanie kotletów schabowych
Codziennik Kuchenny