odcinamy skórę, kroimy w ok. 0, 5 cm plastry a następnie w słupki Kiełbasę kroimy wzdłuż na 4 części i ścinamy ją w kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do rozgrzanego kociołka wrzucamy ok. 50 gr. smalcu oraz skrojony boczek i kiełbasę Całość podsmażamy. W tym czasie przygotowujemy żeberka wędzone. Przygotowanie żeberek polega na skrojeniu ich w możliwie nieduże kawałki
Mechanik w kuchnijeśli nie było go w kapuście) sól morska świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka(...)rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy, aż cebula będzie szklista. Dodajemy ją do ciasta naleśnikowego. Gdy kapusta będzie miękka, wyławiamy liście laurowe i odlewamy kapustę na sitku. Bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Kapustę siekamy na mniejsze części i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy
Poezja smakuoctu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy szczypta hyzopu szczypta mięty majeranek tłuszcz do smażenia 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 marchewka 1 łyżka suszonych grzybów utartych na proszek listek laurowy ziele angielskie na zasmażkę; łyżka smalcu łyżka mąki Karkówkę pokroić na plastry. Miód, ocet oliwę , sol i pieprz, hyzop i miętę, wymieszać zamarynować w tym roztworze karkówkę(...)byla zbyt kwaśna to zagotować w wodzie i odcedzić . Podlać olejem, dodać przysmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę, podlać wodą dodać , suszone grzyby, listek laurowy, majeranek, ziele angielskie pieprz i sól, dusić pod przykryciem do miękkości, dolewać wodę w razie potrzeby. Z mąki i smalcu przygotować średnią zasmażkę , dodać do kapusty, wymieszać. doprawić do smaku w razie potrzeby Kapustę
Gotowanie jest łatweSkładniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego bezwonnego - 1 szkl. bulionu - skrobia kukurydziana ( maizena) - sól, pieprz, ketchup Ugotować 2 paczki ryżu(...)Przygotowanie farszu: Do miski z ryżem przełożyć zmielone mięso, dodać połowę z upróżonej cebuli, sól i pieprz do smaku. Wyrobić do połączenia składników. Na przygotowane wcześniej liście wyłożyć łyżką farsz mięsno-ryżowy i dokładnie zawinąć. W garnku ( u mnie w szybkowarze) stopić 1 łyżkę smalcu lub oleju kokosowego wyłożyć dno odłożonymi , miękkimi liśćmi ( mają zabezpieczyć gołąbki przed przypaleniem
Smaczne Zdrowemięciutkie - wprost rozpływa się w ustach.Sprawdza się zarówno na niedzielny jak i świąteczny obiad.Serdecznie polecam. Składniki: 800 g karkówki 800 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki przyprawy do bigosu sól,pieprz,przyprawa do karkówki Kiszoną kapustę odcisnąć,posiekać(...)Umyte mięso osuszyć,pokroić w duże kawałki,każdy z nich oprószyć solą,pieprzem oraz przyprawą do karkówki( można parę godzin wcześniej). Na patelni rozgrzać smalec,podsmażyć mięsko z każdej strony,aż do zrumienienia.Obrać cebulę i czosnek.Cebulę pokroić w półkrążki,czosnek w plasterki,dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec
Niespełnione zdolności kulinarnepyszne konfitowane udko z fenkułem duszonym w pomarańczy i białą quinoą. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 gęsie udo 1 mały fenkuł 1 cebula 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego 1/2 szklanki soku pomarańczowego smalec gęsi majeranek gałązka rozmarynu pieprz kilka listków i kwiatów nasturcji sól Wykonanie: Gęsie udko zalewamy na noc czerwonym winem i chowamy do lodówki. Na drugi(...)piekarnika nagrzanego do 120 na kilka godzin (przynajmniej 3, ja robiłam prawie 5). Gdy gęś już będzie gotowa, obieramy mięso od kości i rwiemy na kawałki. Fenkuł i cebulę kroimy w półplasterki, podsmażamy chwilkę na 3 łyżkach tłuszczu od konfitowania gęsi, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy sok z pomarańczy i dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (w razie
Quinoa Raz!rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej 8 kawałków chleba 8 kawałków ogórka kiszonego 8 kawałków boczku 8 kawałków cebuli Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy-ale żeby nie uszkodzić mięsa.. Każdy plaster smarujemy odrobiną musztardy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Na najszerszym miejscu płata układamy
Kopystką po garachSkładniki: 4 plastry karkówki mąka do obtoczenia 0,5 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 3 liście laurowe 4 ziela angielskie pół szklanki kwaśnej śmietany płaska łyżeczka mąki sól, pieprz smalec tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób przygotowania: Kapustę rozdrabniamy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni cebulę. Wkładamy ziele
Pobite gary Barbarybardzo smaczna. Każdy grzybiarz zakocha się w niej od pierwszej łyżki składniki: 1 mocno wędzona, długa kiełbasa, najlepiej wiejska ( około 300g ) kawałek mocno wędzonego boczku ( 2-3 plastry) 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie 3 duże ziemniaki(...)litra wody i 3 kostki rosołowe wołowe dowolny tłuszcz do smażenia grzybów, ja w tym przepisie użyłam smalcu wieprzowego sól, pieprz do smaku Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni aż się zrumieni. Dorzuć posiekaną drobno cebulę i kiełbasę pokrojoną w kawałki, takie, jakie lubisz Smaż, aż się wszystko zrumieni . Przełóż do garnka. Grzyby oczyść, pokrój, podsmaż na smalcu
Ogrodnik w podróżymięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata masłowa - w opisie, zielenina - ile potrzeba mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne(...)miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut SAŁATA: liście sałaty porwać
W Mojej Kuchni Lubięniewielkim ogniu około 15 minut. Wyciągamy z wody. Słoninę kroimy w grubą kostkę i na dużej patelni, na wolnym ogniu wytapiamy. Odlewamy nadmiar smalcu, tak żeby zostały same skwarki i niewielka ilość tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek i razem chwilę smażymy. Kiedy cebula lekko się przyrumieni odsuwamy ją razem ze skwarkami na bok patelni i dodajemy
Trzeci talerzduża cebula pieczone jabłko z orzechami sól, pieprz majeranek gęsi tłuszcz szczypta gałki muszkatałowej Wykonanie: mąkę przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli, tłuszcz, dolać gorącą wodę i zagniatać ciasto hakiem, do połączenia. Ciasto powinno być miękkie, lśniące i elastyczne. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić, by odpoczęło połowę cebuli pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na gęsim smalcu na bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso(...)Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy, gdy już będą dobrze zrumienione. Na koniec podsmażamy jeszcze cebulę. Gdy i ta wyląduje w garnku, na patelnię wlewamy wino, które zbierze z niej cały smak podsmażanych wcześniej składników. Czekamy chwilę
Pichceniomaniasmak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża cebula ♥ 2 łyżki sosu sojowego ♥ majeranek, jałowiec, sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki oraz cebulę drobno starłam. Na patelni
Kasia Sarnasmaku masło lub smalec WYKONANIE: kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z małą ilością wody i łyżką octu(aby się nie rozgotowała), na maśle lub smalcu smażymy drobno posiekaną szalotkę, szklimy, kapustę odcedzamy, dodajemy cebulę i przyprawy, dusimy do miękkości podlewając sokiem jabłkowym(zamiast tego soku można użyć np. z czarnej porzeczki
Kuchnia Beaty