smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:63/127)

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 297

się wspaniale Składniki na 4 porcje: 1 pęczek zielonych szparagów (ok 500 g – po odcięciu łodyg ok 400 g) 50 g tłuszczu ( masło klarowane , smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie

Ola la LCHF
"flaczki" z kani 211

wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu 2 łyżki octu ząbek czosnku liście laurowe ziele angielskie Mięso z rosołu obrać i pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. W dużym garnku zagotować litr

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab pieczony z warzywami 178

typu: majeranek, bazylia , tymianek, papryka słodka 1 łyżeczka pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki  3 cebule   1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE.  Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy

W kuchennym oknie Ewy
Pieczona cielęcina z warzywami 155

gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami. Składniki: Górka cielęca Kilka marchewek Cebula Pietruszka Sól Pieprz Słodka papryka Czubryca zielona Smalec Bulion cielęcy 100 ml śmietany 1 łyżeczka mąki Wykonanie: Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czubrycą. Układamy

Smaki Ewy
Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem 205

również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu.  składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z  tego  przepisu puszka tuńczyka w oleju 8 małych pieczarek (opcjonalnie) żółty ser np cheddar tymianek pieprz przygotowanie

Stare Gary
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 251

pieczeń,słonina lub boczek (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego boczku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,niewielki kawałek selera,sól,odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.Zalewa:1 większa cebula,12-15 ziaren ziela angielskiego,3-4 liście laurowe,1 łyżeczka ziaren pieprzu,4 szklanki wody,1/2 szklanki octu 3%.Wodę wlać

Codzienna kuchnia niecodzienna
PYZY ZIEMNIACZANE 215

kogoś miało to znaczenie. Z podanych składników wyszło mi 28 sztuk. Znalezione tutaj.Składniki:- 1200g obranych ziemniaków- 1 łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej- 2-3 cebule- olej kokosowy (1-2 łyżki) bezzapachowy lub smalec- sól- olej (oliwa) 1 łyżka jako dodatek do wody1/3 ziemniaków, czyli 400g ugotować do miękkości, gorące (po odcedzeniu) przepuścić przez praskę lub podusić.2/3 ziemniaków, czyli 800g

Smaczne Zdrowe
Smażone ziemniaki z kurczakiem 248

przez Dziadka smakowały wybornie   :-) Ja dziś dodałam kilka składników więcej Składniki: 4 ziemniaki pół piersi z kurczaka 1 czerwona cebula kilka czarnych oliwek 1 czerwona papryka kilka łodyg selera naciowego sól, pieprz, tymianek, papryka, ząbek czosnku 4 łyżki smalcu Sos: mały jogurt naturalny ząbek czosnku kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w o solonej(...)wodzie. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w słupki, oliwki na pół . Selera obrać z nitek i pokroić na drobne kawałki.  Pierś kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w paseczki. Przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na patelni roztopić łyżkę smalcu i usmażyć na nim kurczaka . Kiedy będzie gotowy, przeło żyć go na talerzyk. Na tej samej patelni roztopić pozostały

Gaździnka warzy
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 288

papryki czerwonej 4 ząbki czosnku lub czosnek granulowany sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka słodka majeranek 50 g tłuszczu – smalec (u mnie gęsi) lub masło klarowane szczypiorek do dekoracji Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Chrzan obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub użyć gotowego ze słoiczka. Do chrzanu dodać śmietanę, wyciśnięty czosnek

Ola la LCHF
Bigos 156

mięso – 1,5-2 kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia : smalec, oliwa z oliwek , masło klarowane … przyprawy do smaku: sól ( kłodawska lub himalajska ), pieprz, kminek, majeranek… opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego(...)grzybami postaw na gazie. Kapustę kiszoną przepłucz bieżącą wodą (szczególnie dobrze, kiedy gotujesz tylko z kiszonej), odciśnij nadmiar soku, pokrój niezbyt drobno i dodaj do gotującej się kapusty białej. Cebulę pokrój, zeszklij na patelni i dodaj do garnka. Mięso krój w kostkę, podsmażaj i dodawaj razem z tłuszczem do gotującego się bigosu. Najlepiej najpierw wołowinę, potem wieprzowinę i boczek

PaleoSMAK
Wodziōnka abo brōłtzupa (Śląska zupa chlebowa) 202

Pokrejcie 20 sie chlyb na mańsze kōnski, cebula i czosnek tyż. Wciepcie wszyske skłądniki do talyrza abo jaki miski, zalyjcie wrzōntkym, przikryjcie na połra minut jakim inkszym talyrzym i… fertich. A niy godoł żech, że to baje ajnfachowe Smacznego   1 bardziej prostego 2 przygotowania 3 jajecznica 4 kromka ze smalcem 5 dawniej 6 nikt 7 wyrzucić 8 mówiła

Chop w kuchni
Schab duszony z cebulą 303

delikatne, miękkie i aromatyczne.  Schab podałam z ryżem i  surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec do smażenia majeranek słodka czerwona papryka sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką

magiczna kuchnia Kasi
Walentynkowa zupa gulaszowa 170

zapamięta:-) Składniki: 280 g łopatki bez kości 150 g kiełbasy jałowcowej 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej 2 łyżki smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę(...)przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, popruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać

Gaździnka warzy
Golabki pierogowe 164

Składniki spora główka kapusty około 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 spore cebule 1/2 szkl. bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego sól, pieprz smalec dowolne zioła do smaku 1/2 szkl. śmietanki Wykonanie   Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę.  Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody.  Kolejno zdejmować liście i zanurzać

w mojej kuchni
Bigos staropolski 230

wędzone śliwki 2 cebule 2,5 kg kiszonej kapusty 0,5kg kapusty świeżej 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 15 ziaren jałowca 15 ziaren pieprzu czarnego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kolendry (utłuczonej w moździerzu) 2 gałązki rozmarynu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu gryczanego 2 łyżki smalcu gęsiego 1 łyżka oleju Grzyby(...)większą kostkę. Mięso pokroić w kawałki (ok 2cm), kiełbasę w półtalarki. Boczek zrumienić na patelni, przełożyć do głębokiego szerokiego garnka (najlepiej żeliwnego). Cebulę zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rozgrzać smalec i partiami obsmażyć mięso, przełożyć je do garnka. Śliwki pokroić w ćwiartki, razem z kiełbasą i grzybami przełożyć do mięsa. Dodać przyprawy (oprócz majeranku). Świeżą

Obiad gotowy
Kotlety z dyni z sosem grzybowym 200

sezamu (do masy) sól,pieprz do smaku 2-3 łyżki pokrojonego koperku 6-8 pomidorów suszonych z zalewy jajko gęsi smalec do smażenia Wykonanie Dynię obierać , wyjąć pestki i pokroić w drobna kostkę. Posolić i odstawić ,aby puściła wodę . Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić cebulę. Gdy dynia puści wodę ,odsączyć i zblendować(...)Następnie połączyć z kaszą manną ,kaszą jaglaną,cebulka i pokrojonymi drobno pomidorami. Dodać sól,pieprzy, sezam i jajko. Wyrabiać  jak na kotlety mielone. Smażyć  na smalcu gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180 °C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest

w mojej kuchni
ŁAZANKI 153

imieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI:  1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 kg pieczarek  40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki(...)kiszoną ugotować w małej ilości wody, odcisnąć na cedzaku.  Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone drobno pieczarki i całość podsmażyć (aby pieczarki nie ściemniały można posypać je odrobiną kwasku cytrynowego). Pieczarki zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodać smalec, obie kapusty (odciśnięte z wody), pieczarki i ugotowany a dente makaron. Całość

Kuchnia w opałach
Pasztet z wątróbką 280

wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa z oliwek opcjonalnie kilka ząbków czosnku Mięso (o ile nie było zmielone) i boczek pokrój w kostkę o boku

PaleoSMAK
Bigos 205

mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz wykonanie: Na początek płuczemy grzyby, zalewamy litrem zimnej wody i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy smalec. Żeberka kroimy, obtaczamy w mące i dość porządnie podsmażamy. Ściągamy z ognia. Kroimy cebulę w półtalarki i szklimy na tłuszczu po żeberkach. Kapustę troszeczkę kroimy by puściła soki i wrzucamy ją do rondla, w którym jest cebula

Ania i Marcin gotują
Tarta szpinakowo-serowa 198

zimnej wody  Nadzienie: 350 g twarożku kremowego (ja używam President 350 g) 4 jaja 450 g szpinaku - mrożony w brykiecie 1 duża cebula 10 dkg boczku (ja daję skwarki, mam zawsze po wytopieniu słoninki na smalec) 10 szt pomidorków koktajlowych lub dwa duże sól pieprz wg uznania, czosnek Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na tartę, tak jak na kruche ciasto(...)wodę, powinno się ładnie zlepić w kulę i mieć plastyczną konsystencję. Włożyć w woreczek foliowy, wstawić do zamrażalnika lub na półkę w lodówce. W tym czasie przygotować nadzienie - pokroić cebule w kostkę, boczek w kostkę zeszklić na patelni, dodać szpinak mrożony, wszystko podsmażać dopóty dopóki szpinak nie odparuje wody, mieszać co jakiś czas. W miseczce trzepaczką wymieszać jajka i twaróg

kgwjanczewo
Swojski smalec 214

wakacji czy ferii zimowych u babci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;)  Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem. Składniki: 1 kg słoniny 1/2 kg mięsa z łopatki (może być więcej) 3 cebule 3 ząbki czosnku  3 jabłka pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Słoninę oraz łopatkę mielimy w maszynce(...)kroimy ale w grubą kostkę. Gdy boczek wraz ze słoniną będą wytopione dodajemy cebulę, czosnek i jabłko. Smażymy, kilka minut aż cebula zarumieni się. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.  Tak przygotowany smalec gdy przestygnie przelewamy do małych pojemniczków, pozostawiamy  do całkowitego wystudzenia, na koniec wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni