ręcznikiem papierowym osuszyć skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc w garnku szybkowara na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić
W Mojej Kuchni LubięJałowca 8 ziaren 2 suche bułki (kajzerki) Smalec gęsi - kilka łyżek Sposób: Mięso sarny kroimy w wielka kostkę Tak samo boczek Smażymy na smalcu gęsim często mieszając i dusimy na małym ogniu dodaaj jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu (może być kostka rosołowa) i zagotować(...)mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cała Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol pieprz przyprawę nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkie podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw Dodać z trzy świeże jaja wymieszać Uformować na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym albo gęsim ja preferuje
Viola cooks with passionu0105ki pszennej\r"," 1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","100 g mas\u0142a\r","50 g smalcu\r","2 \u0142y\u017cki kwa\u015bnej \u015bmietany\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","\r","Wierzch\r","250 g kurek\r","2 spore cebule\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","1 ma\u0142a \u015bmietana 18%\r","kilka ma\u0142ych pomidork\u00f3w(...)Drukuj Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą Składniki Ciasto 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 50 g smalcu 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka Wierzch 250 g kurek 2 spore cebule 2 łyżki masła 1 mała śmietana 18% kilka małych pomidorków 150 g serka śmietankowego 1 opakowanie mozzarelli Galbani 2 jajka sól, pieprz, zioła
Mieszam w Garnkuskładnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym. Placki ziemniaczane stały się częścią naszej kultury i tradycji. Były inspiracją dla poetów, np. Adama Mickiewicza, który(...)placki są tak twarde, że można nimi rzucać. Podstawowy przepis na placki ziemniaczane Aby przygotować placki ziemniaczane według podstawowego przepisu, potrzebujemy następujących składników: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku
Ugotowane pozamiataneziemniakami. Dla mnie to prawdziwa uczta, jeszcze tylko surówka i pyszne danie mamy gotowe. Smacznego :) SKŁADNIKI: ok. 60 dag łopatki lub karkówki wieprzowej 4 cebule ząbek czosnku śmietana i mąka do zagęszczenia olej lub smalec puszka groszku z marchewką PRZYPRAWY: liść laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskie i pieprzu ziarnistego, lubczyk, sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek WYKONANIE
Pani na desersmaczna. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami. Pasta z fasoli – wegetariański smalec: 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś” 2 duże lub 3 średnie cebule 3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy jest bardziej „smalcowaty”) 2 średnie(...)całość zetrze się na pastę, dodajemy zawartość patelni. Blendujemy (najlepiej pulsacyjnie) tak, żeby część cebuli i jabłek była niezmielona. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę z fasoli chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Post Pasta z fasoli – wegetariański smalec pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuszpinakiem, a na wierzchu przepyszna, ciągnąca się mozzarella. Składniki 4 kotlety schabowe (po 200 g) 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 100 g serka naturalnego (typu almette) mąka 1 jako bułka tarta smalec do smażenia 150 g tartej mozzarelli sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę
R'n'G Kitchenzagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :) Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie
Pyza i Surówkaketchup, które razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez ketchup 1-2 jajka bułka tarta smalec lub olej do smażenia 1-2 łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem(...)minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto (najlepiej na smalcu, ale jak ktoś nie lubi może na oleju). W międzyczasie obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy się nieco zeszkli doprawiamy ją sporą szczyptą curry, solą oraz czarnym pieprzem. Smażymy jeszcze
Smaki Na Talerzuczegoś bardziej tradycyjnego. Duszone żeberka z cebulą i czosnkiem- idealne nie tylko na niedzielny obiad. Składniki: 1,50 kg żeberek 2 duże czerwone cebule 5 ząbków czosnku śmietana sok z połowy cytryny sól, pieprz cukier smalec Sposób przygotowania: Żeberka solimy i pieprzymy z każdej strony. Nacieramy majerankiem. Smażmy z każdej strony na złoty kolor. Umieszczamy w garnku. Cebulę kroimy
Pobite gary Barbarysłodycz. Obowiązkowe natomiast jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie żadnego smalcu, ani tego odzwierzęcego, ani tego z fasoli. A dla Ciebie czym jest smalec? Jakieś wspomnienie lub skojarzenie? Składniki: Biała fasola – 2 puszki Cebula – 1 duża Jabłko – 1 średnie (twarde) Granulat sojowy – 6 łyżek Suszone śliwki – 4-6 sztuk Sos sojowy – 1 łyżka(...)kolejne 5-10 minut. Do cebuli z jabłkiem i granulatem dodaj zblendowaną cebulę, wymieszaj dokładnie i przełóż do słoiczków lub jeśli masz ochotę dodaj cebulkę prażoną, wymieszaj i dopiero wtedy przekładaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dla lepszej konsystencji dodaj oleju. I voilà. Twój smalec z fasoli jest już gotowy do jedzenia. Polecam podawanie z kiszonym ogórkiem
Blendmandzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg świeżej szynki wieprzowej 2 łyżki smalcu 1/2 szklanki mąki do obtoczenia bitek 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1 duża cebula Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później(...)dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki mięska , aż złapią złote przysmażenia . Zalewamy całość wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć ,a sos ładnie się zagęścić . Od czasu do czasu warto
Ogrodnik w podróżywielki gar, który i tak znika zbyt szybko): 1 duża działkowa przerośnięta cukinia 2 kiełbasy 1 cebula 2 czerwone papryki 1 biała papryka 4 pomidory sól, pieprz, majeranek, mielona słodka papryka, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. 2. Cebulę kroimy w ćwierć-talarki. 3. Papryki kroimy w kosteczkę. 4. Pomidory sparzamy. 5. Następnie obieramy ze skórek(...)potrzebna. 7. Cukinię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i kroimy w plasterki. 8. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę. Moja mama to leczo przyrządzała na smalcu, ale ja jednak wolę na oliwie. 9. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. 10. Następnie wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy kilka minut. Sypiemy mieloną słodka papryką, tak dosyć sporo. 11. Wrzucamy papryki i teraz
Kawa z mlekiembyła zjadliwa i tym sposobem powstał postny bigos :) A może to już nie bigos tylko zwykła kapusta? Składniki : ok. 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule pieprz mielony marchew olej lub masło klarowane, ewentualnie smalec domowy sól, ewentualnie cukier 2 jabłka dość słodkie Przygotowanie : Kapustę odcisnęłam z niezbyt smacznego soku i zalałam w garnku zimną wodą, dwukrotnie zagotowałam kapustę z wodą
Proste Potrawyprawdziwy smalec, smak zaś jest o niebo lepszy, zapewniam. Kolejny raz okazało się, że rośliny górą ! PS. Od razu zaopatrz się w bochen dobrego pieczywa i kiszone ogórki . Mogę Tobie obiecać, że na jednej kromce się nie skończy! Składniki: puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy (możesz też ugotować ją samemu, ale tak jest szybciej) 2 cebule garść(...)świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z przyprawami - zielem angielskim , jałowcem i goździkami . Smaż powoli, aż cebula nabierze bursztynowego koloru. Odłóż do wystudzenia, a następnie wyjmij przyprawy. Do kielicha blendera wrzuć fasolę, dolej 100 ml zimnej wody , dodaj sos sojowy i zmiksuj na pastę. Wrzuć cebulkę , pokrojone
Food Square