smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:58/127)

Smalec fasolowy na bułce ogórkowej 88

Przepisów na taki smalec w necie całe mnóstwo i nie wiadomo, z którego skorzystać. Stworzyłem swoją wersję smarowidła, ale wzorowałem się na tym przepisie. Prawda jest taka, że różni się smakiem od smalcu tradycyjnego, którego u mnie w domu się prawie nie jada. Ten jest za to smaczną jego odmianą. Warto zrobić i stworzyć swoją wersję. Moja jest dość(...)pikantna, zjedzona koniecznie z bułką ogórkową. Smakuje obłędnie. No i je się takie danie bez wielkich wyrzutów sumienia :) Składniki : Przepis na bułki ogórkowe: http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/buki-ogorkowe-na-drozdzach.html Smalec fasolowy: - puszka białej fasoli, - 1 duża cebula, - 1/4 kwaśnego jabłka, - czosnek granulowany, - rozmaryn, - sól ( umiarkowanie, bo fasola jest słona ) - 3 kulki jałowca, - majeranek, - dużo pieprzu ziołowego, - 2 łyżki oleju do podsmażenia, - szczypiorek. Wykonanie

Przepisy Mikołaja
Tarta z kapustą i grzybami 142

leśnych 1 marchew 1 ogórek kiszony 1 łyżka smalcu 100 ml słodkiej śmietany 18% słodka mielona papryka sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy. Grzyby kroimy  na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw

R'n'G Kitchen
Kaszubskie kotlety rybne. 439

dorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie smalec, u mnie - olej rzepakowy z kokosowym) Wykonanie: Rybę i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą porządnie bułkę oraz

zadanie-gotowanie
Smalczyk z mięskiem i warzywami-całkiem inny 220

świeżutkim chlebku nie trzeba do szczęścia.....spróbujcie koniecznie-polecam gorąco Składniki : 500g łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki(lub jedną dużą) 1 pietruszka pół selera duża cebula  4-5 ząbków czosnku 3 kostki smalcu sól pieprz Przygotowanie: mięsko kroimy jak na gulasz do garnka dajemy pół kostki smalcu i wrzucamy mięsko, jak trochę się podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki

Swojskie jedzonko
Boeuf strogonow w moim wydaniu 221

papryki - 2 łyżeczki słodkiej papryki - ziele angielskie - listek laurowy - smalec - pieprz  - sól 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, listek laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy

Apetyczna babeczka
Pierogi z kaszanką 165

Składniki mąka, około 1kg jajka, 2 szt olej, 100ml woda ciepła, 500ml sól, 1 łyżeczka kaszanka, 400g cebula, 1 duża szt jabłko, 1 szt smalec ze skwarkami i cebulką oliwa lub olej roślinny Przygotowanie 700g mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Jajka roztrzepujemy, dodajemy olej i wodę, wlewamy do miski. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąki. Powinno

Gotowanie moimi oczami
Zupa gulaszowa 249

powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również słowem bográcsgulyás – gulasz bograczowy lub kociołkowy (węg. bogrács – kociołek). Dziś jednak gotuje się

Kulinarna Pokusa
Pierogi z fasoli – Smaki Sądecczyzny – Miasteczko Galicyjskie 142

oraz pierogi z farszem z fasolą. Ciasto: 500 g mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, sól, woda gotowana, nadzienie: 1 szklanka fasoli gotowanej i mielonej, 1 cebula posiekana, 1 posiekany czosnek 2 łyżki smalcu, sól, pieprz Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajka, olej i gorącą wodę – około 250-300 ml (zależy od mąki i wielkości jajek)wymieszać. Zagnieść

królestwo garów
Placki ziemniaczane po węgiersku 163

przyprawa do gulaszu,   papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka   sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski (1/2 papryki). Zalać bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić

Kuchnia Beaty
Klops z mięsa mielonego 573

Składniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami

Proste Potrawy
jajka w sosie koperkowym z buraczkami... 261

ziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowyburaczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos mojego Taty 557

wrzątku wrzucamy suszone grzyby. Gotujemy je 30-45 minut, prawie do miękkości. Grzyby wyławiamy i kroimy drobniej, na centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę(...)podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka

Karo in the Kitchen
Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą 167

Żeberka w sosie własnym , duszone z ziemniakami i cebulą Pyszne żeberka , ekstra mięsne , to właściwie samo mięcho Doskonale nadają się do powolnego duszenia w sosie własnym . Jeśli jeszcze dorzucicie parę ziemniaków i sporą ilość cebuli z czosnkiem , to powstanie bajeczny jednogarnkowiec . Prosta zimowa potrawa , doskonała na chłodniejsze dni . Wiosna już powoli zmierza do nas małymi kroczkami , więc to chyba ostatni(...)mąka rozmącona z wodą do zagęszczenia sól , pieprz do smaku smalec wieprzowy Żeberka tniemy na paski , dowolnej wielkości . Zależy jak duże porcje chcecie zrobić . Solimy , pieprzymy do smaku . Układamy na malutkich paseczkach smalcu , ważne żeby nie kłaść zbyt dużo smalcu , bo potrawa zrobi się tłusta . Całość przykrywamy siekaną cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem . Dodajemy ziele angielskie , liście laurowe , maggi . Nakrywamy pokrywką

Ogrodnik w podróży
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 332

świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki i podsmażyć razem przez kilka minut do sosu można użyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!