smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:31/127)

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 154

godzin U mnie godz. 21.45 wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np.  łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy(...)miąższ delikatny, elastyczny i pachnący. W smaku pyszny. Bardzo polecam! x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy

Leśny Zakątek
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 468

200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku  sól i pieprz do smaku Wykonanie:  Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym smalcu na głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę

Walijskie Pichcenie
Gulasz 179

Składniki 400 g wołowiny 2 marchewki łyżka smalcu 500 ml bulionu 2 cebule sól, pieprz sos sojowy ciemny papryka słodka i ostra 3 ząbki czosnku Przygotowanie Czyste mięso pokroić na kawałki. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu na mocno brązowy kolor. Dodać przyprawy - czosnek cały - i pokrojoną cebulę. Wymieszać, a kiedy cebula się zaszkli zalać bulionem i dusić

Gaździnka warzy
Duszona młoda kapusta 47

zjadłam przy podgrzewaniu jej na drugi dzień. Nie oceniajcie mnie, zrobicie to samo. No genialna. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 1 duża cebula 1 czubata łyżka domowego smalcu (babcia dodała smalec z samymi skwarkami) 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku) 2 łyżki octu 10% sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, drobno szatkujemy. Wrzucamy(...)dosłownie parę minut). Nie gotujcie jej za długo, powinna być lekko chrupiąca. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowaną kapustę odcedzamy (nie za dokładnie, na dnie musi zostać tak z pół szklanki wody), dodajemy do niej surową cebulę, gotujemy pod przykryciem jakieś 5 minut. Następnie do kapusty dodajemy smalec, cukier i ocet, doprawiamy wszystko solą (jeżeli jest taka potrzeba) i pieprzem

Kardamonovy
Smalec (czysty) 88

niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec

PaleoSMAK
szybkowar-fasola Jaś z marchewką... 198

sztuki, liście laurowe 2 sztuki, soda oczyszczona 1 szczypta, kostka rosołowa 1 sztuka, marchew średnia 5 sztuk, woda 1,5 litra do gotowania, szynka wiejska wędzona 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 2 łyżeczki, sól 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka,  cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, przecier pomidorowy

W Mojej Kuchni Lubię
Młoda kapusta z kluskami śląskimi 195

Składniki: ok. 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 młoda kapusta 1/2 kg szynki wieprzowej 1 słoik krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 łyżka posiekanego koperku sól, … Czytaj dalej Młoda kapusta z kluskami śląskimi

czarrna od kuchni
Grzyby leśne w sosie śmietanowym 124

się. Składniki półtora kg leśnych grzybów 1 marchewka 4 średnie cebule 2 kiszone ogórki 1 łyżka smalcu 200 ml śmietany 18% sól pieprz mielona papryka Przygotowanie Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec oraz pokrojona marchewkę i posiekaną cebulę. Zalałem wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw

R'n'G Kitchen
Barszcz biały z serwatki 124

Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu

R'n'G Kitchen
Serduszka drobiowe na smalcu 101

Składniki: • 500 g serduszek z kurczaka • mały pęczek koperku • 200 g pieczarek • pół szklanki mleka • łyżeczką mąki • pół łyżeczki soli • 100 g domowego smalcu np. z cebulą

AniaGotuje.pl
Bigos z młodej kapusty 168

młodej kapusty z dwoma rodzajami kiełbasy. Wystarczy podać świeże bułeczki lub chleb i domownicy będą palce oblizywać. Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu 1 średnia cebula 300 g kiełbasa wiejska tradycyjna Hańderek 300 g kiełbasy śląskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty 2 łyżeczki suszonych pomidorów około 2 szkl

Ala piecze i gotuje
Czerwony smalec z fasoli 212

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami.  Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

Szczęśliwa kuchnia
Czerwony smalec z fasoli 212

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami.  Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem  chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz warzywny z ciecierzycą 162

mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad, wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach/w proszku

Malinowo w kuchni
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 225

Wami moimi gołąbkami jakie robię dla siebie i rodziny. 1 duża kapusta biała 2 szkl.ryżu 4 szkl.wody sól 0.5 kg.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 duże cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek śmietany  ************************************************ Nastawić ryż do gotowania.Ryz opłukać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz wieprzowy z boczniakami 126

boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.  Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)kroimy w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 148

SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków ugotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 duża cebula 2 łyżki smalcu ze skwarkami                                                             PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki z młodej kapusty 199

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso

Ze smakiem i z pasją
Nylonowe pyzy 146

skoków narciarskich ;-) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Nylonowe pyzy NYLONOWE PYZY 800 g ugotowanych ziemniaków 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajo szczypta soli Do okraszenia: 2 duże cebule 2 łyżki smalcu Ziemniaki przecieramy lub mielimy, dosypujemy mąkę oraz sól, wybijamy jajko i zagniatamy. Gdy masa zrobi się jednolita odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kuleczki o średnicy

peggiwkuchni
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 132

jest błąd, postanowiliśmy pozostać przy tej pisowni. Troszkę poczytaliśmy to tu, to tam, i nawet w przewodnikach występuje Kolożwar (Koloszwar). Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 120 g smalcu 1 duża cebula 1/2 puszki pomidorów krojonych ( z zalewą ) 1/2 kg ziemniaków 1 papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku mielonego

R'n'G Kitchen
Zacna zupa wiejska 243

pietruszka kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka) liść laurowy ziele angielskie kilka ziaren pieprzu 4 kapelusze suszonych grzybków majeranek, cząber, sól, mielony pieprz. Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Mięso, włoszczyznę, suszone

Trzeci talerz
Gulasz wołowy z ziemniakami 108

przez nas...od czasu, do czasu musimy, bo się udusimy ;) smak podrasowany przyprawą do wołowiny ( wyborna, nieziemsko aromatyczna ) od Skworcu Składniki 500 g mięsa wołowego (gulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku

R'n'G Kitchen
PAMOCZKA OSZMIAŃSKA 155

bardzo za nią nie przepadam ,wolę kurzą.Danie smakuje delikatnie,kremowo.Pochodzi z kuchni kresowej. 30 dag.wątróbki 1/4 szkl.mleka 2 szkl.zimnego , przegotowanego mleka szczypta tymianku 1-2cebule 2 łyżki smalcu 1.5 łyżki mąki sól pieprz ***********************************************  Wątróbkę czyścimy,płuczemy i moczymy w mleku ok.30 minut.Wyjąć,osuszyć,pokroić na paski , oprószyć tymiankiem.Cebulę obrać , pokroić w pół plasterki.Na rozgrzanym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Smalec (czysty) 230

wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać

PaleoSMAK
Carskie pierogi z okrasą 311

duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka

Ogrodnik w podróży
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 258

proszku. Można go zamrozić  i dodawać do potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego

Pasje Jolki
Wiejska kartoflanka z kiełbasą 276

natkę pietruszki - koperkiem. Świeży lubczyk w doniczce można kupić w więkości marketów. Zupę można dodatkowo przyprawić majerankiem, kminkiem i/lub dodać wędzonego boczku. Można również kiełbasę z jedną cebulą podsmażyć na smalcu. W razie zrobienia się grudek w zasmażce, nie należy się tym martwić. Rozpuszczą się one w zupie w trakcie gotowania i ją zagęszczą. Źródło przepiu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania