smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:39/127)

szybkowar-zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą... 133

angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemaniaki 8 sztuk, woda 3 litry, włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka, przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie, smalec 1/4 kostki, boczek wędzony 20 dag, kiełbasa śląska 4 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, cząber 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku fasolę zalać zimną(...)skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę

W Mojej Kuchni Lubię
Prażonki 316

Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Prażonki'; listonic_content='3 kg ziemniaków sałatkowych 500 g buraków 500 g cebuli 500 g kiełbasy 500 g boczku surowego 500 g boczku wędzonego ½ kostki smalcu 3 duże liście kapusty Sól Pieprz'; document.write(" "); Dno garnka wykładamy skórą i tłuszczem pozostałymi z boczku. Następnie układamy pierwszą warstwę(...)kolejno: ziemniaki, buraki, cebula i mięso. Całość obficie solimy i pieprzymy. Drugą i trzecią warstwę kładziemy według tej samej zasady – ziemniaki, buraki, cebula, mięcho, sól i pieprz. Na górę całego kociołka rozkładamy pokrojony w mniejsze kawałki smalec, a następnie całość przykrywamy liśćmi kapusty. Rozpalamy ognisko w celu uzyskania żaru. Garnek szczelnie zamykamy i stawiamy go na żarze. Dusimy przez

Proste-przepisy.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 178

się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym na szczególne okoliczności często nadawano nazwy zwierząt. Gołąbki, na które dzisiaj zapraszam, przygotowane są z kaszy gryczanej, mięsa i cebuli. Jest to wersja gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte, ale należy(...)Moszczanicy.   Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kaszy gryczanej 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 główka białej kapusty 3-4 cebule tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) sól i pieprz Sos borowikowy: 50 g suszonych borowików 30 g mąki pszennej 1 cebula 1 liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku sól i pieprz W dużym

Trzeci talerz
Czerwona kapusta z fasolą 155

Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i solą. Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym

Mama Gotuje
Zupa warzywna z ryżem 195

średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka, kilka ziarenek

Proste Potrawy
Fasolka po bretońsku 122

mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy  140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc. Następnie gotujemy(...)godzinę, ja zawsze gotuję dużo  dłużej. Należy sprawdzać czy jest odpowiednia ilość wody, a jak trzeba to dolać, bo inaczej wszystko się przypali. Na patelni na smalcu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i całość smażyć przez około 15 minut. Dodać do fasoli, poddusić 5 minut, następnie dodać przecier. Doprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem, pieprzem, cukrem

Delusional Trine
Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika 137

mielonej ostrej papryki lub słodkiej jeśli wolisz łagodnie 2 łyżki brązowego cukru lub miodu sól do smaku smalec wieprzowy   Mięso z łopatki pokrój w średniej wielkości kawałki i mocno zrumień na smalcu , tak aby porządnie się przysmażyły Przełóż do garnka. Pieczarki, cebulę i wyciśnięty praską czosnek, zrumień na smalcu i przełóż do garnka z wieprzowiną. Używaj do smażenia wszystkich

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 170

smalcu Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem ,żeby zmiękła . Odcedzamy z wody , wkładamy do gara . Karkówkę kroimy w dość grubą kostkę , marchew ścieramy na tarce , a cebulę kroimy w dowolny sposób Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim kawałki karkówki ,aż staną się złote , przekładamy do garnka z kapustą , przesypujemy marchewką . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy karkówkę , podsmażamy cebulę

Ogrodnik w podróży
Paprykarz z kurczaka. 239

zrobić, bo węgierski obiad na polskim stole może być strzałem w dziesiątkę! Składniki: 500 g kurczaka (ulubione części - piersi, udka, z kostkami lub filety) 1 duża cebula 1 pomidor 1/2 łyżki smalcu lub oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 czerwona papryka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżki mąki sól Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić

zadanie-gotowanie
Zupa dyniowa z papryką i grochem 194

Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam

Apetyczna babeczka
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 207

Dzisiaj jedna  z moich ulubionych zimowych zup. Domowa, bez sztucznych dodatków, ani smakowych ulepszaczy. Ulubiona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że jest pikantna i

Kulinarne przygody Gatity
Żeberka w sosie z suszonych śliwek 112

łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki smalcu sól pieprz       Przygotowanie Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla. Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem

R'n'G Kitchen
GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 165

Gulasz wieprzowy z kaszą Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy z papryką. Pyszny węgierski gulasz z papryką, cebulą i koncentratem pomidorowym. Prawdziwy i prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę.  Jak zrobić(...)przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na gulasz wieprzowy z papryką: ok. 800g karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy z karkówki - przygotowanie krok

Moja Książka Kucharska
Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów 172

Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad! Składniki: 600-700 g karkówki 30-40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 3 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz Przygotowanie: mięso pokroić w 1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Będą dość duże, więc przekroić na pół grzyby namoczyć(...)plastrach pozostaw do namoczenia nawet na całą noc mięso obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i smażyć na rozgrzanym smalcu do zrumienienia usmażone kawałki mięsa przekładać do rondla, w którym będziesz dusić mięso na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć do rondla z mięsem. Na patelnię wlać nieco wody i zeskrobać resztki ze smażenia, następnie zlać do rondla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka z wędzonymi żeberkami 129

Składniki 400 g białej fasoli Jaś wędzone żeberka pętko kiełbasy  dwie cebule 2-3 ząbki czosnku dwie łyżki przecieru pomidorowego szczypta kminku, majeranku 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kubek bulionu sól, pieprz Przygotowanie Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe(...)miękkości ok 1,5 godz.  Żeberka wyluzować, a kość włożyć do gotującej się już fasoli. Pokroić je w  kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na ok 30 min przed końcem

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania