gustach się nie dyskutuje.Składniki; 1 duża główka kapusty 40 - 50 dag grubej kaszy, (pęczak lub jęczmienna ) 1 kg mięsa, najlepiej mielona łopatka lub szynka 2 duże cebule 3 łyżki smalcu sól pieprz zioła wg. upodobań: majeranek, tymianek, bazylia od www.Skworcu.com.pl Sos pomidorowy najsmaczniejszy z domowego przecieru pomidorowego, KLIKNIJ TUTAJ. 1. W dużym rondlu gotujemy wodę, wkładamy(...)przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek. 2. Gotuje kasze w lekko osolonej wodzie, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i blanszuje cebule. Następnie wszystko razem mieszam, cebule z tłuszczem, surowe mięso mielone i kaszę, można jeszcze przez kilka minut zapiekać wszystko razem dobrze przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami.3. Nadziewamy
Apetyczna babeczkarazowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż je na na rozgrzaną patelnię z olejem(...)zetrzyj na tarce n grubych oczkach dodaj na patelnię do cebuli i czosnku smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni dodaj sól, pieprz i dużo majeranku odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj smalec jest gotowy Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujejest wagowo mniej więcej dwa razy więcej niż grochu. Kapusta z grochem albo groch z kapustą, przepis: kiszona kapusta – 1 kg groch łuskany – 1/2 kg cebula – 2 sztuki smalec (albo inny tłuszcz) – 4 łyżki sól ( kłodawska lub himalajska ) i inne przyprawy Groch namaczamy przez noc w zimnej wodzie (pamiętaj, że groch pęcznieje), którą następnego dnia wylewamy(...)kiedy pierwsze ziarna zaczną się rozpadać. Groch i kapustę gotuj z solą, do kapusty warto też dodać liść laurowy, ziele angielskie i/lub odrobinę kminku. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i wszystko mieszamy razem (groch i kapusta odcedzone, jeśli zostało w garnkach trochę wody). Ja lubię użyć największej patelni w domu i wszystkie składniki na niej, wciąż na ogniu, dobrze
PaleoSMAKwięc postanowiłam ją dziś wykorzystać częściowo do roladek. Roladki z modrą kapustą pyszne po prostu! SKŁADNIKI: 8 plastrów cienko rozbitego schabu przyprawa do wieprzowiny, sól i pieprz 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka masła klarowanego FARSZ: około 10 cm. cukinii 10 cm. białej części pora około 10 dag. boczku wędzonego parzonego 1 mała szalotka drobno siekany lubczyk lub kilka(...)nakładamy na środek schabu, zawijamy brzegi i zwijamy roladki, roladki obtaczamy w mące(wówczas powstanie pyszny sosik , wystarczy go tylko przetrzeć), zamykamy wykałaczką, smażymy na maśle klarowanym z dodatkiem cebuli do miękkości
Kuchnia Beatyborowików - duża łyżka smalcu - mała łyżka płaska pieprzu i soli - 2 ząbki czosnku - 2 kulki mozzarelli - tłuszcz do smażenia - około 80 g mięsa wołowego na zrazy Cebulę grubo posiekaną podsmaż na smalcu razem z liściem laurowym, dodaj pokrojone i umyte grzyby. Gdy grzyby puszczą wodę dodaj sól i pierz. Duś na średnim ogniu aż do momentu gdy wyparuje woda , około
Pasje Jolkiwykorzystania mojego przepisu na kotlety mielone J Będą na pewno miękkie i soczyste . Na co czekacie ?? Składniki: 40 dag mięsa mielonego bulka tarta 1 jajko 1 mała cebula 1/3 szklanki bulionu drobiowego Smalec lub olej Sol, pieprz Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobna kostke i smażymy na zloty kolor, studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy jajko, cebule
PychaDaniakiszonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka mielonej papryki czerwonej 4 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku Przepis na kwaśnicę - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. warzywa z włoszczyzny obrać i umyć mięso umyć kapustę kiszoną osączyć z soku, lekko wycisnąć i pokroić. Sok zachować i w razie potrzeby doprawić nim później kwaśnicę cebulę obrać i posiekać(...)pokrojone ziemniaki i ugotować. Następnie dołożyć kiszoną kapustę, karkowkę pokrojoną w większe kawałki i paprykę mieloną, podgotować, nie dogotowując całkowicie, tak by kapusta pozostała chrupka. Krok 4. Na smalcu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać ją do kwaśnicy . Po kilku minutach zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z kapusty kiszonej. Kwaśnicę podawać gorącą, równomiernie rozdzielając
Moja Książka Kucharskałyżeczka PIEROGI: mąka pszenna typ 500 70 dag, olej rzepakowy 5 łyżek, sól 1 łyżeczka, woda gorąca 3/4 litra DODATKI: smalec - domowy/ w opisie, woda 4 litry/do gotowania, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 2 łyżeczki na oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami i wystudzić, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane zmielić w maszynce do mięsa z twarogiem i pieczarkami, dodać kucharka, pieprz, majeranek(...)pierogi pierogi wrzucać do wrzącej wody z solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępłaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy do smażenia Paprykę i cebulę drobno kroimy . Podsmażamy na kurzym smalcu razem z kminkiem , wtedy farsz jest bardzo aromatyczny , ale inny tłuszcz też może być . W momencie kiedy warzywa zmiękną i zrobią się złociste , odstawiamy do wystudzenia . Wystudzone
Ogrodnik w podróżyzdarzenia, to zapewniam — ta zupa Was tam przeniesie. * SKŁADNIKI na 8-10 porcji Zupa: 1 kg rostbefu wołowego 2 łyżki smalcu 2 czubate łyżki słodkiej papryki w proszku 2 czubate łyżki wędzonej papryki w proszku 1 łyżka kminku 3 cebule 2 marchewki 3 liście laurowe 2 pomidory 4 papryki czerwone bądź kolorowe 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka śmietany(...)kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. W dużym garnku rozgrzej łyżkę smalcu i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż kilka minut. Na tłuszcz dodaj paprykę w proszku: słodką i wędzoną (możesz pokusić się również o ostrą). Wymieszaj i odczekaj, aż zacznie bulgotać. Następnie wrzuć mięso. Wołowinę
Food Squaregrzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków
królestwo garówjako farsz do pierogi. Powiem że w domu wszystkim smakowały, a szczególnie synowi który nie przepada za kaszanką. Składniki: farsz 500 g kaszanki 1 cebulę 2 ząbki czosnku smalce do smażenia majeranek sól, pieprz ciasto na pierogi tu Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę z czosnkiem. Kaszankę obrać
magiczna kuchnia Kasiprzefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości • 1 łyżka smalcu • 1 łyżka octu balsamicznego • szczypta soli Przygotowanie: Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np. łyżką drewnianą. Wkładamy do reklamówki foliowej i czekamy(...)zaszkodzą. Ciasto w takich warunkach czuje się bezpiecznie. x) Cebulę kroimy w kostkę, to nie musi być cebula duża, tylko taka około 80-100 g. Nie chodzi o to, aby napchać chleb dużą ilością cebuli, ale tylko o smak i zapach. Podsmażamy cebulkę na łyżce smalcu. Jak cebulka ładnie się zeszkli, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i podsmażamy do chwili
Proste Potrawybył gotowy do spożycia. A jaki smaczny! Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej. Składniki: 1 kg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1+2 łyżki smalcu 3 pomarańcze 2 szklanki bulionu 800 g Kasslera z karczku sól, pieprz 30 g świeżego chrzanu dodatkowo: 750 g ziemniaków 1 łyżka miodu sól, pieprz, gałka(...)muszkatałowa Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozamykały, więc smalec spokojnie w lodówce może stać i parę miesięcy. Chociaż raczej słabo to widzę, myślę że przy okazji kolejnego spędu, ostatni słoik zostanie wyzerowany. Tak sobie teraz myślę, że raczej nie wrócę do typowego sposobu smażenia smalcu. No chyba, że będzie mi zależało na czasie, to jest chyba jedyny powód. Jeżeli jesteście fanami naszego tradycyjnego smalcu, bardzo polecam(...)boczek i w drobną kostkę cebulę. Wszystko mieszamy. Na dno każdego słoika układamy liście laurowe, ziele angielskie i obrany zmiażdżony czosnek. Następnie wkładamy do każdego z nich smalec z boczkiem i cebulą (tak to 4/5 wysokości), nie ugniatamy tego, ma to być dość luźne. Do każdego słoika dosypujemy pół łyżeczki majeranku i dużą szczyptę soli. Słoiki przykrywamy folią aluminiową (tylko
Kardamonovy