łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz do smaku 2 łyżki smalcu ze skwarkami Domowy bigos z kiełbasą - przepis: Krok 1. Kiełbasę pokroić w kostkę Kapustę kiszoną osączyć z soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić Cebulę i czosnek posiekać Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić Krok 2. Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę(...)skwarkami na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć na rumiano - zdjąć z patelni starając się pozostawić tłuszcz ze smażenia. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę (w razie potrzeby dołożyć smalcu), czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i na powrót podsmażoną wcześniej kiełbasę. Jeszcze kilka minut wszystko razem zasmażać. Krok 3. Podsmażoną z cebulą i koncentratem kiełbasę przełożyć
Moja Książka Kucharskadrugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza. Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie(...)kilka ziaren pieprzu pieprz mielony sól natka pietruszki Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,należy ją zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory obrane ze skóry i pokrojone drobno i smażyć około 6 minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić. W garnku zagotować 1,5 litra
O kuchni z uczuciemopytka to klasyczne dane kuchni polskiej – kluski przygotowywane z ziemniaków z dodatkiem jajka i mąki. Kopytka zwykle podaje się okraszone smalcem ze skwarkami albo zeszkloną cebulką, można też polać je bułką tartą podsmażoną na maśle. W niektórych regionach kopytka podaje się z gulaszem albo sosem pieczarkowym. Chciałam Was dzisiaj zaprosić do wypróbowania mojego przepisu na kopytka podane z wątróbką(...)danie rewelacyjnie smakuje. PRZEPIS NA KOPYTKA I WĄTRÓBKA Z CEBULKĄ Składniki na kopytka i wątróbka z cebulką: 500g kopytek – przepis tutaj 150g wątróbki drobiowej 50g boczku 1 cebula olej lub smalec sól pieprz Jak zrobić kopytka i wątróbka z cebulką: Wątróbkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w mniejsze kawałki i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę
Dorota Smakujeprzygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 3kg Mięso wołowo- wieprzowe- 400g Pieczarki- 440g Papryka- 300g Mozzarella w kulkach- 250g Boczek- 200g Smalec- 100g Ser żółty- 160g Cebula- 75g Sól, pieprz- 1/2 łyżeczki Sos marinara Pulpa pomidorowa- 400g Passata pomidorowa- 250g Cebula- 75g Masło- 25g Oliwa z oliwek- 25g Czosnek- 15g Sól, pieprz, oregano, bazylia- 1/2 łyżeczki W dużym garnku gotujemy wodę(...)kapusty wycinamy głąb oraz usuwamy pierwsze brzydkie warstwy liści. Gotujemy 25-35 min- zrywamy wierzchnie ugotowane liście (16 sztuk- 771g). Na głębokiej patelni rozpuszczamy smalec (60g) i smażymy drobno pocięty boczek i cebulę. Dodajemy mięso i rozbijamy powstałe zbite kawałki mięsa. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno pokrojone pieczarki i przyprawiamy. W małym rondelku topimy masło z dodatkiem oliwy. Dodajemy cebulę
serzmiesemgulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe(...)Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana Sposób przygotowania: Wołowinę pokroić w kostkę, opanierować w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. W rondlu zagotować wodę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie listki laurowe i paprykę w proszku, do gotujacej się wody wrzucić podsmażone mięso. Dusić na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paseczki czerwoną
Gosia gotujektóry wytopimy sobie sami ze słoniny - ale oczywiście można skorzystać także już z gotowego. Przepis własny: Składniki: 1 sztuka (pętko) dobrej gatunkowo kiełbasy 1 średnia cebula 0,5 kg kiełbasy sól i pieprz smalec 0,5 kg lub 0,5 kg słoniny Wykonanie: Jeżeli używacie słoniny, to najpierw trzeba ją przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem(...)drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć, dodać soli i pieprzu. Kiedy lekko całość przestygnie - spróbować. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest słonawy w smaku, wtedy nadaje się nawet do posmarowania kromki
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: łopatka wieprzowa bez kości 1 kg, smalec 1/2 kostki, wątróbka drobiowa 3/4 kg, cebula 4 sztuki, bułka paryska 4 kromki, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, jajka 4 sztuki "L", majeranek 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 5-6 łyżek, woda 1 szklanka, liście laurowe(...)potrzeba wątróbki opłukać, oczyścić z błonek, łopatkę opłukaną p[okroić w kostkę, cebule obrane pokroić w kostki w garnku na smalcu zrumienić łopatkę (jeśli daję smalec to nie potrzebny jest boczek czy słonina), dodać wątróbki i mocno zrumienić, dodać cebule i podsmażać z 7 minut co jakiś czas mieszając wystudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z kromkami bułki
W Mojej Kuchni Lubięziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko do namaczania bułek WYKONANIE : Bułki
Pani na deserlistki laurowe fasolka szparagowa sól, pieprz, wegeta kilka kropel maggi śmietanka 30% 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 25 ml wódki Przygotowanie Boczek pokroić w plasterki i podsmażyć na smalcu. Dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Wlać bulion, a kiedy się zagotuje włożyć schab (ja pokroiłam go w trójkąty ). Fasolkę ugotować w osolonej wodzie następnie wmieszać do gotowego mięsa. Posypać szczypiorkiem. Dusić
Gaździnka warzySKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 1 duży burak ćwikłowy, 2 cebule, 200g kiełbasy cienkiej, 4 łyżki smalcu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję(...)Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką
Tradycyjna kuchnia Kasistąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem(...)zamknie i lekko przyrumieni. Dodajemy czosnek, smażymy razem, mieszając, jeszcze minutę. Wysmażone mięso razem z czosnkiem i z tłuszczem przekładamy do bulionu. W patelni znowu rozgrzewamy łyżkę smalcu – wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, a gdy zacznie mięknąć – dodajemy do niej pokrojone papryki. Smażymy razem aż papryka lekko zmięknie i zmieni kolor, około 5-6 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
Karo in the Kitchenaromatycznym grzybowo-cebulowym sosie. Do tego ulubione dodatki i obiad gotowy. A schabowy inny niż zwykle;) Składniki: 6 plastrów schabu 4 podgrzybki 2 duże cebule szklanka mleka sól, pieprz, majeranek smalec do smażenia Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i cienkimi plastrami cebuli, odstawiamy na noc lub na kilka godzin - godzinę chociaż jeśli nie macie(...)czasu. Rozgrzewamy smalec, kotlety wyjmujemy z mleka i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Nie tłuczemy. Mleko wylewamy, a cebulę zostawiamy. Podgrzybki oczyszczone kroimy w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy przyprawione kotlety, ewentualnie później jeszcze je doprawimy do smaku. Po 15 minutach dodajemy cebulę wraz z grzybami, dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, by cebula
Zasmakuj KuchniSkładniki kilka ziemniaków mąka pszenna szczypta kminku jajko 2-3 cebule szczypta majeranku 600 g wieprzowiny 3-4 cebule ostra i słodka papryka mały słoiczek przecieru pomidorowego sól, pieprz sos sojowy ciemny 3 listki laurowe 600 ml bulionu 3-4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Ostudzone przecisnąć przez praskę(...)suchej patelni lub jeszcze lepiej na blasze żeliwnej po kilka minut z każdej strony (do zarumienienia) i gotowe. Mięso umyć, wysuszyć. Pokroić w mniejszą kostkę. Podsmażyć na smalcu dodać posiekane cebule. Doprawić do smaku,dodać przecier pomidorowy. Przełożyć mięso do garnka, zalać bulionem i dusić do miękkości. Gotowy gulasz posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzy