right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żeberka duszone w sosie własnym – Składniki: ok. 1 kg żeberek wieprzowych w paskach 3 średnie cebule (ok. 300g) 50g smalcu do smażenia 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 750ml wody (lub bulionu) 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu teriyaki) 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól(...)kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę). Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele
Kulinarne PrzebojeGARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI W KOSTKĘ,KMINEK,KOSTKĘ ROSOŁOWĄ I GOTOWAĆ OK .30MIN.MIESZAJĄC CO JAKIŚ
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiroku wstecz regularnie przygotowuję go jako jeden ze smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy mówi "...a smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :) Składniki na mój przepis : 1 kg słoniny (mielonej - dla wygody) ok 40 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula pieprz majeranek czosnek granulowany Przygotowanie : Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie
Mechanik w kuchnikiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze
Proste Potrawyprzydają . Kawałek domu w słoiku na drogę Składniki na 5 słoików 0,5 l : 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki maggi kawałek wędzonki , najlepiej domowej kilka kulek, ziela angielskiego smalec sól , pieprz do smaku maka rozmieszana z woda do zagęszczenia sosu kopytka : 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 niepełna szklanka, mąki pszennej(...)sitko i hartujemy zimną woda . Układamy po dużej garści w każdym słoiku . Cebulę i czosnek siekamy . Na dnie brytfanki do pieczenia mięsa układamy dwa cienkie plastry smalcu , posypujemy pokrojoną w kostkę wędzonką , cebulą i na tym układamy doprawioną solą i pieprzem , szynkę Na wierzchu mięsa układamy kilka cienkich plastrów smalcu . Skrapiamy maggi . Wkładamy do piekarnika , szczelnie przykrytą i pieczemy
Ogrodnik w podróżyjuż sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy. składniki 700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów) 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone 400 g puszka pokrojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 1 marchewka 1 duża pietruszka(...)rozgrzać zgodnie z instrukcją. W głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć wołowinę do miski. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę
Stare GaryJolanta Woś z Sokołowa Małopolskiego. Składniki na około 20 niewielkich kotlecików: 200 g kaszy jęczmiennej (użyłam łamanej) 3 marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jajko kilka łyżek bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia sól, pieprz, majeranek Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody(...)ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu. Kotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Jako dodatek do kotletów proponuję sos pomidorowy, na który przepis można znaleźć w tej samej publikacji, tj. „Eurogalicja od kuchnia”. Sos pomidorowy: 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (lub innego tłuszczu
Trzeci talerzcebule(...)ziemniaków. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Kiełbasę również kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy smalec i wrzucamy cebulkę. Podsmażamy na złoty kolor, następnie dodajemy kiełbasę i podsmażamy na małym ogniu, aby się nic nie przypaliło przez 5 minut. Podsmażoną cebulę z kiełbasą przekładamy do miski z kalafiorem i ziemniakami. Dodajemy sól, pieprz i maggi. Delikatnie mieszamy
w mojej kuchniziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki łyżeczka siekanego rozmarynu, 2 cebule, 30 g grzybów suszonych, 1/2 łyżki tymianku, 100 ml białego wytrawnego wina, sól, cukier, 200 ml bulionu wieprzowego lub warzywnego, tłuszcz – ja użyłam smalec(...)gęsi, Przyprawy rozgnieść i wymieszać z solą. Mięso oczyścić, osunąć zbędne błony, umyć, osuszyć. Natrzeć mięso przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Cebule pokroić w półplasterki. Poddusić na smalcu, następnie dodać rozdrobnione grzyby ( nie moczę grzybów przed dodaniem do cebuli), podsmażyć. Następnie dodać wino, bulion i dusić aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i cukrem. Mięso umyć
królestwo garówowocu jałowca 3 liście laurowe 2 łyżka soli 2 owoce pintaji inaczej smoczy owoc 4 świeże figi 1 limonka 4-5 łyżek słodkiej papryki 3-4 cebule czerwone 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka oliwy truflowej Sposób: Kaczkę myjemy i oczyszczamy z resztek piór błonek itp. Do wysokiego naczynia może być duży garnek wlewamy Wodę dodajemy :owoc jałowca ,czosnek(...)wielkie kawałki. Cebulę obieramy i przekrajmy na 4 Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wsadzamy kaczkę do Śródka kaczuszki wsadzamy połowę owoców i cebulę resztę niestaranie rozsypujemy na kaczkę dodając jedną łyżkę smalcu gęsiego i po wierzchu skrapiamy oliwą truflową . Jeżeli jej nie mamy dajmy się na spokój ;-) Dodajemy kilka listków mięty świeżej. I zamykamy naczynie . Zmniejszamy temperaturę pieczemy
Viola cooks with passiontłuszczu ze smażenia karkówki podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się lekko zeszklą dodaj ponownie na patelnię roladki, podlej odrobiną wody, przykryj pokrywką i wolno duś. Jeżeli po podsmażeniu cebuli uznasz, że tłuszczu jest za dużo, ostrożnie go usuń z patelni aby niepotrzebnie obciążał sosu i roladek. Roladki razem z cebulą duś około 20 minut. Odkryj dodaj śmietanę(...)Polecam także: - karkówkę plastry w sosie - karkówka na kanapki - karkówka z pieczarkami i cebulą Smacznego 😊 Przepis na roladki z karkówki Roladki z karkówki to dość popularny przepis. Są warianty roladek bardziej wypasione, a także bardzo proste. Roladki z cebulą, serem, ogórkiem i cebulą to wersje na szybko. Karkówka rolowana z kiszoną kapustą, pieczarkami to przepis który wymaga większego
Dieta moja pasjapieczywem smakuje wyśmienicie! 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie 3 listki laurowe parę kulek pieprzu czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam
Takie tam pichcenieapetyczny wygląd. składniki: ok 2 l bulionu ok 250 g szczawiu sól 6 łyżek śmietany 3 łyżki mąki pszennej ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki smalcu ze skwakrami 1 cebula Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić(...)zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać
Monia miesza i gotujebardzo wyraziste w smaku danie, jest poprzez bogactwo cennych składników szczególnie warte polecenia. składniki dla trzech osób 700 g wątróbki drobiowej 2 cebule 4 duże twarde gruszki 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu (gęsiego, albo kaczego) lub oleju szczypta tymianku sól, pieprz sposób przygotowania Myjemy i oczyszczamy z błon wątróbki, oprószmy je pieprzem oraz odrobiną tymianki i odkładamy(...)krążki, z obranych gruszek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w dość grubą kostkę. Rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszej na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojona w plastry cebulę ( lekko ją szkląc), a następnie dokładamy wątróbki i na dość dużym ogniu krótko je przesmażamy Na drugiej patelni wrzucamy masło
Miód i pieprz