smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:38/127)

wątróbka gotowana i duszona z papryką... 146

Składniki: wątróbka z kurczaka 70 dag, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 2 sztuki, smalec ze skwarkami domowy 2 łyżki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka żółta 2 sztuki, przyprawa do drobiu 2 łyżki, woda 1/2 szklanki wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, włożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wody wlać do zakrycia wątróbki, po zagotowaniu gotować(...)minut na średnim ogniu, wylać na durszlak na smalcu domowym ze skwarkami lub oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojone cebule, dodać pokrojone ząbki czosnku i pokrojone w kostkę papryki, wsypać przyprawę do drobiu, wszystko podsmażać z 10 minut, przełożyć na talerz na patelni na tłuszczu po cebuli podsmażyć ugotowane wątróbki dodać do wątróbek cebulę z papryką, wlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
żeberka wieprzowe z papryką i cebulą... 170

Składniki: 1 kg żeberka wieprzowe, 1 łyżka smalec, 1 łyżeczka vegeta, 2 sztuki papryka zielona, 2 sztuki cebula biała, 4 szklanki woda, - do smaku maggi, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżka mąka pszenna żeberka wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, podzielić na porcje i na gorącym smalcu obsmażyć z obu stron do żeberek dodać pokrojone papryki i cebulę, posypać vegetę

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety Schabowe Magdy Gessler (Moczone w Mleku i Cebuli) 46584

smakiem . Schabowe Gessler wyróżn ia spo s ób przygotowywania - inny niż klasyczne. Kotlety przed usmażeniem namaczane są w mleku z cebulą , dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak , pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje(...)Mleku i Cebuli) - Składniki: ok. 500 g schabu duża cebula ok. 500 ml mleka sól pieprz ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka smalec do smażenia Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry ( Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze

Słodka Strona
Leczo warzywne 120

laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano, czubata łyżka papryki w proszku, kostka smalcu. Opcjonalnie ostre chili w proszku...1 łyżeczka. Wszystkie produkty przygotowujemy, żeby następnie móc przygotować danie jednogarnkowe. W garnku rozpuszczamy smalec i wrzucamy pokrojoną cebulę...  Potem dorzucamy cukinię i paprykę, każdorazowo mieszamy i przykrywamy garnek. -- Jak się lekko poddusi dodajemy kolejne składniki

chleba naszego
SMALEC WEGAŃSKI 237

więc pojawił się najprawdziwszy smalec- niesmalec. Zapach, smak i wygląd ma prawdziwego smalcu, choć wspólne z nim ma tylko przyprawy, jest w 100% roślinny, dlatego nazwałyśmy go smalcem wegańskim. Tylko olej kokosowy, cebula, czosnek, majeranek i sól. Przygotowanie go jest banalnie proste a efekt powalający. Dla laika chyba nie do odróżnienia, a duuużo zdrowszy. U nas choć nie stronimy(...)dobrego, prawdziwego smalcu wieprzowego, ten wegański zagości na dobre. Jako jego zdrowsza a równie smaczna alternatywa, tylko skwareczek mu brak...Składniki:- 500g oleju kokosowego bezzapachowego- 2 cebule (u mnie jedna czerwona, druga zwykła)- 4 ząbki czosnku,- dobry, aromatyczny majeranek- sól (ok.1/2 płaskiej łyżeczki)- jabłko pokrojone w kostkę (ja nie daję, ale można dodać dla urozmaicenia)Cebule obrać i pokroić

Smaczne Zdrowe
wieprzowa wątróbka z patelni 137

krotko smażone nie stracą swego smaku i nadal pozostaną soczyste i kruche. składniki  dla czterech osób 1 kg wątroby wieprzowej 1 szklanka mleka 3  cebule 2 łyżki  masła 2 łyżki smalcu  lub oleju szczypta majeranku sól, pieprz sposób przygotowania Wątrobę staranie myjemy, czyścimy z białych błon i dzielimy na kawałki. Każdy z kawałków oprószamy pieprzem, oraz(...)cebulę i kroimy ją w cząstki.  Na dużej patelni ( z przykrywką) rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną cebulę, smażąc ją na niewielkim ogniu ( tak by nie przypalić masła) przez piętnaście minut.  Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy smalec ( lub olej) i kładziemy na nią wcześniej osuszone kawałki wątróbki, smażąc całość  na  "mocnym ogniu" przez cztery minuty

Miód i pieprz
Świeżonka czyli swojska uczta mięsna 303

CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Składniki: podgardle: 0,5 kg łopatka: 0,5 kg karkówka: 0,5 kg boczek biały: 0,5kg wątroba: 0,5 kg cebula: 4 – 5 szt. sól i pieprz smalec: 1 łyżka ŚWIEŻONKA CZYLI SWOJSKA UCZTA MIĘSNA Wykonanie: 1. Wszystkie mięsa, oprócz wątroby pokrój w dużą kostkę ( ok. 5 x 5 cm ). Wątróbkę w mniejszą(...)Cebulę pokrój w piórka. 3. W gęsiarce lub na dużej głębokiej patelni rozpuść smalec. Temperatura smażenia powinna być dość wysoka. Zacznij smażenie od podgardla. Kiedy w połowie się wytopi, dorzuć boczek i smaż ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Postępuj podobnie z każdym następnym mięsem, poza wątrobą. Cały proces przesmażania zajmie ok pół godziny. Mięsa muszą się

Kuchnia Na Wypasie
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 233

się właśnie leczo.   Ja wolę delikatniejszą (mniej tłustą i mniej pikantną) i odrobinę bardziej płynną, ale nie przypominającą zupy, wersję leczo. W oryginalnych przepisach cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość(...)Pestki i sok zostawiamy, nie wyrzucajcie ich.   W duży garnek na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju (a jeszcze lepszy efekt uzyskacie używając smalcu) i podsmażamy na nim kiełbasę , do mocnego zrumienienia. Dodajemy cebulę i szklimy chwilę razem z kiełbasą. Dorzucamy kabanosy i całość 3-4 minuty smażymy razem. Dorzucamy pokrojone papryki, mieszamy, smażymy kolejne 4-5 minut. Następne

Karo in the Kitchen
Pasztet z Dzika 126

Gałązkę  rozmarynu,owoc jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy  około  1.5 -2 h wszytko razem. Od czasu do czasu mieszając. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na smalcu gęsim dodając  pod koniec czosnek . Pozostawiamy do wystygnięcia. Mięso gdy już jest gotowe wyciągamy z bulionu do wystygnięcia razem z warzywami. Bulionu nie zlewamy(...)Mięso,bułkę,warzywa ,cebulę mielimy w maszynce 3-4 razy . Mieszamy wszytko dokładnie dodając dwa jajka . Sól,pieprz do smaku. Układanie  w foremki: Proponuję  wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie  umieszczamy mięso,aby uniknąć spalenia  wycieramy brzegi ręcznikiem papierowym i podlewamy naszym bulionem po kilka łyżek  na wierzch. To wszytko. Smacznego

Viola cooks with passion
najlepsza młoda kapusta z marchewką... 261

Składniki: kapusta młoda 4 główki średnie, smalec 2 łyżki, boczek wędzony 20 dag, cebula 1 sztuka większa, marchew 4 sztuki średnie, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1,5 łyżeczki, sól czosnkowa 2-3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, koperek 2 pęczki, mąka pszenna 3 łyżki Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić(...)drobno, usunąć głąb. W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać. Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać. Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową

W Mojej Kuchni Lubię
karkówka zapiekana w młodej kapuście 253

karkówki  * sól, pieprz * cebula  * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki * sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski(...)odcedziłam.  5. Przełożyłam do garnka i podlałam odrobina wody. Dodałam liść i ziele angielskie. Dosypałam odrobinkę soli.  6. Gotowałam do miękkości i "zapaliłam". Cebulę pokroiłam w kosteczkę i przesmażyłam na smalcu. Dodałam mąkę. Połączyłam z kapustą i przemieszałam. Przyprawiłam solą, pieprzem i dodałam koperku. 7. Ugotowaną kapustę przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Upieczoną już karkówkę powciskałam w kapustę

Pieprzyć z Fantazją
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 323

Porcje: 25 pierogów Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 20g suszonych grzybów 250g kapusty kiszonej odciśniętej z soku 2 liście laurowe 2-3 ziaren ziela angielskiego 1 mała cebula biała 1 łyżka smalcu gęsiego lub oleju kokosowego sól i pieprz do smaku 90g kleistego ryżu lub mąki z kleistego ryżu + 2 łyżki do obsypania stolnicy 35g mąki z białego ryżu(...)drobną kostkę i podsmażam na smalcu gęsim lub oleju kokosowym do zarumienienia. 6 Dodaję pokrojone grzyby i podsmażam jeszcze ok. 5-7 minut. 7 Kapustę po ugotowaniu odsączam z resztki wody, usuwam z niej liście laurowe i ziele angielskie, rozkładam na desce i siekam na mniejsze kawałki. 8 Posiekaną kapustę dodaję do cebuli z grzybami i podsmażam ok. 5 minut

Book of spells
Kiełbasa z cebulką 171

Szybko i smacznie....na śniadanko lub kolację. kiełbasa cebula sól cebulowa Kiełbasę pociąć na kawałki, następnie rozciąć wzdłuż.Ponacinać i zrumienić na smalcu na złocisty kolor.Dodać cebulę, posypać solą i dusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru

Moje domowe kucharzenie
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 283

którym się gotował, ostudzony przelewamy do kamionkowego naczynia lub zamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie.   Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie(...)smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek czystej, na trawienie. W prostocie siła! SKŁADNIKI 600g surowej słoniny 400g wędzonej słoniny 1 duża cebula /ok.170-200g/ 1 małe twarde winne jabłko /ok.120-150g/ 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Kotlety mielone z karkówki 224

mleka do namoczenia bułeczki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów olej rzepakowy lub smalec do smażenia  Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem. Koperek drobno posiekać. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna, można dodać

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania