smalec z cebulą - 1891 przepisów (strona:40/127)

Gulasz starobawarski 196

wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu z kostki 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki pszennej  1 łyżka masła 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek(...)Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami mąki [ mąki

Moje domowe kucharzenie
Kapusta z grochem 208

trzeba ich wcześniej moczyć.  składniki ok 1 kg kiszonej kapusty  500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1  spora cebule 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz   i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością(...)rozpadnie. Pod koniec gotowania mieszać bo gęsty groch może przywierać do garnka. Jeżeli groch wchłonie płyn a nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, dolać nieco wody. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle lub smalcu na złoto - zajmie to trochę czasu, należy smażyć na małym ogniu. Do ugotowanej kapusty dodać groch i cebulę, wymieszać. Doprawić sporą ilością majeranku,  pieprzem

Stare Gary
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 161

mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych(...)śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z gęsimi wątróbkami 128

mąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki masła klarowanego    3 łyżki smalcu gęsiego    1 jabłko    2 średnie cebule    sól    pieprz    1 łyżeczka brązowego cukru    mąka  Omasta: 1 duża cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek sól(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut. W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Kapusta modra zasmażana 129

upodobań) smalec sól, pieprz Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać sól, liście laurowe, ziela angielskie i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę poszatkować i zeszklić na łyżce smalcu, dodać odcedzoną kapustę, starte na tarce na grubych oczkach jabłko, pozostałe przyprawy i dusić około 10 minut

Jadło i czytadło
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 145

jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego(...)kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą gotujemy w osolonej wodzie,odcedzamy ,wyjmujemy z woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce smalcu,dodajemy do ryżu i kaszy, mięso smażymy na smalcu doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,smażymy jeszcze chwilkę i dodajemy

Swojskie jedzonko
Chrupiąca wątróbka drobiowa 442

odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie warto ;) Potrzebne będą: 1 kg wątróbki drobiowej 6-8 cebul sól, pieprz mąka smalec lub planta do smażenia mleko do wymoczenia folia aluminiowa Warto zaplanować smażenie wątróbki dzień przed. Wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem, taką ilością aby cała była przykryta. Wstawiamy(...)smażyła, a zapobiegnie to pryskaniu na całą kuchnie. Solimy po usmażeniu aby wątróbka nie była twarda.  Gdy mamy już usmażoną wątróbkę, przekładamy ją do miski, na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, jeśli mąka nazbyt się przypaliła, patelnie myjemy nakładamy świeży tłuszcz, sypiemy ok. łyżki mąki, przesmażamy, na to wsypujemy cebulę, przyprawiamy solą pieprzem, możemy dodać ulubionych przypraw, papryki

Pelusiowa Kuchnia
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 250

KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMISkładniki:- 12 sztuk cienkich naleśników- 1kg kiszonej kapusty- 500g pieczarek- 2 białe cebule- 4 liście laurowe- 5 kulek ziela angielskiego- 1 łyżeczka kminku- 1 łyżka cukru- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- 1/4 kostki smalcu- bułka tarta- 2 jajka- olej do smażeniaSposób przygotowania:Na początek przygotowujemy ok. 12 sztuk cienkich naleśników. Kapustę kiszoną dokładnie płuczemy(...)kostkę. Kapustę gotujemy do miękkości z 4 liśćmi laurowymi, 5 kulkami ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego oraz jedna łyżeczka przyprawy "Kucharek". Na patelni rozpuszczamy smalec i podsmażamy pieczarki. Po chwili dodajemy cebulę, posypując 1 łyżką cukru oraz 1/2 łyżeczki przyprawy "Kucharek". Gotową kapustę odlewamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem

Mentor Smaku
Placki ziemniaczane 125

Przepis i wykonanie żony Składniki -ziemniaki 1 kg -cebula -jajko -mąka pszenna 2-3 łyżki -pieprz czarny -sól -olej lub smalec do smażenia -śmietana Wykonanie Obrać ziemniaki i cebulę i  zetrzeć na tarce o małych otworach.Dodać resztę składników pieprz i sól do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z obu stron.Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
LECZO 132

passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut, od czasu do czasu mieszając . Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy

KuchcikoweLove
Pieczony boczek na kanapkę 183

padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego pieczenia mięso puściło soki, wytopił się tłuszcz tworząc z całości własny aromatyczny sos, który posłużył mi do podlewania mięsa(...)czasie przygotowany rulon mięsa obtaczamy w oliwie (oleju) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas mięso obracamy

Basia w kuchni
” Żółwi schab” niebanalny obiad 167

plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej będzie formować ) 0,5 l rosołu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W niewielkim garnku zagotowujemy rosół(...)wycinamy z nich twarde części . Jak zmiękną , odstawiamy do wystudzenia . Proces dokładnie jak przy gołąbkach Ziemniaki obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko

Ogrodnik w podróży
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 175

główki niewielkiej kapusty ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku) 2 cebule 1 czerwona papryka bez skórki ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz  2 łyżki kwaśnej śmietany  smalec do smażenia dodatkowo osobno podane na stół: biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa(...)Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam

Moja Książka Kucharska
WYNIKI KONKURSU 142

boczku 200 g dyni  1 cebula 2 zabki czosnku 50 g pestek dyni 50 g startego żółtego sera pieprz, sól do smaku olej lub smalec do podsmażenia Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania