słodkie - 12682 przepisów (strona:340/846)

Warzywa z piekarnika - dietetycznie 209

doborze składników.Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecam Składniki: podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut) 2 papryki 2 pomidory 1 cukinia 1 główka czosnku sól,pieprz oliwa rozmaryn,tymianek Wykonanie: ziemniaki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 254

było nabyć bez trudu,potem na długie lata zniknęły z półek sklepowych bez śladu,by pojawić sie na nowo.Powitałam je entuzjastycznie i oczywiście zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 246

lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich. Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest cieniutka i nie nastręcza wiele trudności przy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 129

Cienkie jak pergamin,neutralne w smaku,daje wiele możliwości,bo można go używać do przygotowania słodkich deserów,ale i do dań wytrawnych - ciasto filo.Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej.Filo w języku greckim-philo oznacza liść. Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 190

Drożdżowe ciasto potrzebuje czasu do wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcą Składniki na 10 klusek: 300-350 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 203

imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki. Składniki: 1/2 kapusty czerwonej 1,5 szklank soku pomarańczowego 3 goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować jalbłko obrać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 198

Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie,zrób je chociaż na święta.Trzeba jednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewkowe Cappuccino - Möhren-Cappuccino 184

Zupa z marchewki - rozgrzewająca,sycąca i smaczna,a w dodatku lekka i bardzo zdrowa bo ugotowana na bulionie warzywnym.Kolor zupy poprawi samopoczucie i doda Ci energii.Połączenie słodkiej marchewki z aromatycznym fenkułem to gwarancja pierwszorzędnego smaku.To,co sprawia,że zupa jest naprawdę wyjątkowa to biała czapa spienionego mleka.Tak podana może spokojnie być przystawką do każdego odświętnego posiłku. Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała rzodkiew z czarnym sezamem 205

powyżej 42`C w ogóle nie wchodzi w rachubę.Wybór należy do Ciebie.Dodam tylko,iż uprażone ziarenka czarnego sezamu zyskują bardzo na smaku i aromacie.Prażenie wydobywa z nich słodko-orzechowy posmak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 222

Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marcepanowe kulki 175

wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka.Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto Lübeck to niemiecka stolica marcepanu),a trzeba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Ananas-Risotto 194

pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem,marchewką,porem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony kurczak 176

łyżka lubczyku ( suszonego ) 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 4 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżka soli morskiej 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Udka faszerowane 226

marchewka 1 duża czerwona cebula 200 g sera feta 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny do smaku czosnek granulowany do smaku chili do smaku słodka papryka ( do posypania ) Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sernik kajmakowy 138

kajmakowej 2 budynie śmietankowe ( po 35 g ) 4 łyżki brązowego cukru 4 duże jajka okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy ) 100 g polewy toffi w drażetkach 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 % 50 g polewy białej w drażetkach Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni