słodkie - 12682 przepisów (strona:339/846)

Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 165

wiele ! Gdy spozyjemy je w tej postaci ,obdarza nas  ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego  rodzaju koktajli.Jesli sa dla nas naprawde malo slodkie,uzyjmy raczej miodu.Wody tez nie dolewalam,bo juz arbuz to prawie sama woda.Do sporzadzenia tego koktajlu uzylam resztek melonowo-arbuzowych ,pozostalych po zrobieniu deseru z ich udzialem.Na przepis zapraszam tutaj:klik Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flawonoidy-kolorowa wartosc warzyw i owocow 183

kapuscie itd,itd.....Teraz,pelnia lata najlatwiej odzywiac sie zdrowo,bo wlasnie dojrzewa najwiecej owocow i warzyw.W tym roku,przy tak duzej dawce slonca jaka dostaly sa wyjatkowo slodkie i smaczne.Niestety te tak cenne dla naszego zdrowia substancje nie sa gromadzone w organizmie czlowieka,dlatego nalezy regularnie spozywac pokarmy  bogate w te zwiazki.Dziennie w naszym pozywieniu powinno znalezc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 555

roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne,  slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek pieknych,soczystych,pachnacych sliwek.Pierwsza czesc przeznaczylam na dlugo juz oczekiwany placek ze sliwkami.Druga czesc zostanie spozytkowana jutro na knedle.To ciasto nie moze nie smakowac,jest tak bardzo owocowe i pyszne.Sliwki w tym ciescie w towarzystwie gruszek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 131

scianek garnka sa gotowe.Po 3 dniach powolnego smazenia (kilkakrotnie w ciagu dnia po okolo 1 godzinie) otrzymamy jednorodna,gesta,pachnaca mase ,bez sladu skorek.Gdy nasze sliwki nie byly za slodkie mozemy ,ale dopiero na sam koniec dodac nieco cukru (wtedy nie beda sie przypalac).Ja dodalam 1 lyzke ciemnego octu balsamicznego-zeby powidla nie stracily koloru.Moje skladniki na 2 sloiczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano 158

Cudownie slodkie, suszone pomidory w oleju,ktorych smak dodatkowo intensyfikuja dodane ziola to naprawde wspaniala przekaska,ktora rozpieszcza nasze podniebienia.Ten srodziemnomorski przysmak na dobre sie u nas rozgoscil.Coraz wiecej z nas przygotowuje je jednak samodzielnie.I to nie tylko z powodu wysokiej ceny.Te domowe sa nieporownywalnie smaczniejsze.Teraz ,kiedy pomidory sa najslodsze,bo dojrzewaly w sloncu,a nie w szklarni to najlepszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 487

soczyste  i slodkie owoce sa tylko jesienia.Dlatego wlasnie teraz jest najlepszy czas na pieczenie ciast z owocami.Z nimi,czy to beda gruszki,sliwki,czy jablka kazde ciasto smakuje wybornie.Nie ukrywam,ze obok sernikow, ciasta z owocami naleza do moich ulubionych.Swietnie zaspakajaja ochote na cos slodkiego,a jednak sa zdecydowanie najmniej kaloryczne.To dzisiejsze to bardzo zwyczajne ciasto ,ale ma mnostwo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolka po bretońsku-pycha 1052

Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( opcjonalnie) Wykonanie: Przygotowanie fasolki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 188

mozolnym wycinaniem ciasteczek w skladzie ktorych znajduje sie wiele masla, maki i duzo,duzo cukru.Takie ciasteczka to tylko wiele godzin spedzonych w kuchni i puste kalorie.Makaroniki to co innego.Te slodkie ciasteczka przyrzadzone z bialek jaj,cukru pudru i mielonych migdalow,czasem z dodatkiem innych bakalii zawojowaly mnie calkowicie.Makaroniki wywodzace sie z Wloch i Francji z czasem zawladnely niemal cala Europa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 209

mleko sojowe,ryżowe,czy migdałowe.Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego  lub z wiórkow kokosowych.Namawiam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 214

garnuszku.Wszystkie skladniki umiescic w misie robota,dolac mleko i mieszac na I predkosci.Dodac jajka i mieszac kolejne kilka minut do uzyskania gladkiego ciasta, juz na II predkosci.Jesli lubicie bardzo slodkie gofry,dodajcie wiecej cukru.W orginalnym przepisie bylo 125 g cukru.Przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ilosc drozdzy w stosunku do ilosci maki jest dosc duza,dlatego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 170

naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi  filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam pstrykanc dwie fotki.Prawdziwe slodkie pysznosci.Skladniki na ciasto nalesnikowe - cieniutkie 12 sztuk : 1 szklanka maki orkiszowej pelnoziarnistej1/2 szklanki maki gryczanej3/4 szklanki mleka3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej2 jajka1/3 lyzeczki soli1 lyzka oleju1 lyzka masla ghee do smazenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy 3D 209

piec 1 godzinew miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki w puszce po mleku kokosowym wymieszac,odmierzyc 200 ml ,przelac do rondelka i podgrzac.Wiorki kokosowe wymieszac z cukrem.Jesli lubisz bardzo slodkie wypieki dodaj 3/4 szklanki cukru,wtedy sernik bardziej upodobni sie smakiem do raffaello,gdyz w orginale jest ono bardzo slodkie.Wiorki zalac goracym mlekiem kokosowym i odstawic 30-45 minut.Ubic piane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 225

golonka 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE:  golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 207

Chrupiacy sernik ze slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna owsianka z figami i jeżynami 153

mleka- i prawie zawsze z okropnym kożuchem,brrr..Powoli kończy sie wybór swieżych owoców,ktore tak znakomicie podnosza smakowitość owsianki.Dzisiejsza z figami i jeżynami jest pyszna,połączenie smakowe idealne - slodkie figi i kwasne jeżyny.Warto wiedzieć,że jeżyny to jedne z najzdrowszych owocow jagodowych.Jeżyna ze względu na duża zawartość antyoksydantow zostala umieszczona na liscie ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!