Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt. Szarlotka nie jest słodka ale mi właśnie taka smakuje :)! Zapraszam Was na tę tatrzańską szarlotkę, bo to jest zdecydowanie niebo w gębie :)! Szarlotka tatrzańska Składniki: 500g mąki krupczatki 250g margaryny (lub masła) 90g cukru pudru
UgotujmyTo.pllisty wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Przepis bierze udział w akcji: A nasza lutowa piekarnia to: Amber Kuchennymi Drzwiami Ania Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Bea Bea w kuchni Bożena Smakowe kubki Bożena Moje domowe kucharzenie Dorota Moje małe
UgotujmyTo.pllubicie makaroniki kokosowe, czyli popularne kokosanki , to te ciasteczka też będą Wam smakować :)! To wariacja na wykorzystanie białek przy braku wystarczającej ilości wiórków kokosowych na zwykłe kokosanki ;)! Makaroniki są słodkie, chrupiące i pyszne….i oczywiście uzależniają ;)! Makaroniki migdałowo-kokosowe Składniki: 180 g mielonych migdałów 120 g płatków kokosowych 2 białka 150-200 g cukru 1 łyżeczka olejku migdałowego otarta
UgotujmyTo.plJeśli lubicie zupy-kremy, to koniecznie musicie spróbować tego kremu z marchwi i pieczonej papryki. Jest lekko słodki, ale za to aromatyczny, korzenny. Ja lubię go jeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki Składniki
UgotujmyTo.plJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości. Tartaletki gruszkowo-orzechowe Składniki (7 szt): 200 g mąki pszennej 100 g margaryny Palmy
UgotujmyTo.plCałe wieki nie piekłam karpatki…. tak jakoś wyszło… Właściwie to nie wiem czemu, bo bardzo ją lubimy :)! Karpatka to chyba kolejny słodki hit z czasów dzieciństwa… kiedyś była w modzie, ale teraz też wszyscy chętnie -przynajmniej u nas – po nią sięgają. Przypomniałam sobie o niej odwiedzając blog Wino i oliwki . W przepisie zmieniłam tylko jedną rzecz
UgotujmyTo.plRabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier (więcej lub mniej w zależności jak kwaśny jest rabarbar i czy wolimy potrawy bardziej czy mniej słodkie) i sok. Gotować na małym ogniu aż rabarbar zrobi się miękki. Zostawić do przestudzenia a następnie przetrzeć przez sito. 2. Żółtka z cukrem przełożyć do szklanej miski, którą należy ustawić
UgotujmyTo.plJeśli lubicie ciasta czekoladowe to na pewno to ciasto czekoladowe na twarogu będzie Wam smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie i amatorzy słodkości muszą pamiętać o tym przy wyborze dodatków i ewentualnie użyciu polewy. Ja do tego czekoladowego ciasta na twarogu wybrałam dodatek orzechów laskowych zamiast kawałków czekolady i jestem z tego wyboru zadowolona. Przepis znalazłam u Kasi . Zapraszam Ciasto
UgotujmyTo.plząbek czosnku 4-5 suszonych pomidorów natka pietruszki (lub kolendry) 1 łyżeczka soku z limonki/ cytryny po pół łyżeczki: soli, mielonego pieprzu, mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2-3 łyżki oleju rzepakowego /lub zalewy od pomidorów Ciecierzycę odcedzić. Natkę pietruszki opłukać i osuszyć, odciąć grubsze łodyżki. Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować. Najlepiej zacząć miksować z dodatkiem
UgotujmyTo.plciecierzycy (około 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 150 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 1 żółta papryka 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka papryki słodkiej sól, pieprz, ser do posypania (u mnie mozzarela) olej rzepakowy do smażenia 1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente. 2. Cebulę obrać i pokroić
UgotujmyTo.plLeviego Rootsa …. Brakowało mi jednak do kolekcji sernika jagodowego..;) Postanowiłam to uzupełnić… i proszę bardzo, co mi wyszło…. sernik jest delikatny, puszysty… nie za bardzo słodki… wspaniały. Zapraszam Was na sernik jagodowy/borówkowy na zimno Sernik jagodowy na zimno Składniki -na tortownicę o średnicy 26 cm Spód: 250 g ciasteczek digestive (ciasteczka pełnoziarniste
UgotujmyTo.plbzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Post Bajgle cynamonowe z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwrzucić na stronę. Mam jednak nadzieję, że jednak to lenistwo uda mi się przezwyciężyć…;) Dzisiaj proponuję Wam przepis na lody karmelowo-orzechowe. Lody są zdecydowanie dla łasuchów, słodkie i ciężkie. Wspaniały karmelowy smak z orzechową nutą. Żałuję tylko, że nie dodałam do nich odrobiny alkoholu, żeby tak bardzo nie zamarzły… Choć można je zjeść zanim całkowicie zamarzną albo
UgotujmyTo.plblogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii , sałatkę z grillowanymi warzywami , zapiekankę z cukinii , zapiekankę ryżową z cukinią , roladki z cukinii … Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki
UgotujmyTo.pl/placuszki-cukiniowo-koperkowe/ . Zapraszam do wypróbowania Muffiny czekoladowe z cukinią Składniki na 8 muffinek: szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 czubate łyżki słodkiego kakao 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody) pełna garść kropelek czekoladowych (u mnie rodzynki i żurawina) 1. Piekarnik nagrzać
UgotujmyTo.pl