słodkie - 12682 przepisów (strona:337/846)

Ryba po cygańsku 4035

Pyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy! Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek. SKŁADNIKI: 1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia 2-3 cebule 2 czerwone papryki   Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szkl

Kto ugości moich gości?
Zupa meksykańska 229

ugotowanych marchewek 1 papryka 1 cebula 30 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego makaron kokardki (farfalle) sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, pieprz ziołowy   1. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić drobno i udusić do miękkości. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Marchewkę i mięso z rosołu pokroić, f asolki przekroić na pół. Wrzucić

Kto ugości moich gości?
Kęski kurczaka w cieście - na ciepło lub na zimno 1671

kurczaka Ciasto: 2-3 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 dag drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka vegety szczypta czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i odrobina ostrej  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki lub w paski. Posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać dokładnie, maczać kawałki kurczaka i smażyć na oleju

Kto ugości moich gości?
Ciastko francuskie z kremem waniliowym 179

dokładnie sklepiamy ze sobą ciasto (można użyć widelca). Gotowe ciasto smarujemy białkiem i do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy do momentu, aż się zarumienią. Na słodkie śniadanie

Kredowe Menu
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 344

piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe, bez wyrzutów sumienia :-) Gotowe ciasteczka można polukrowć lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego, kilku kropli aromatu migdałowego i słodkiej kremówki, lub oprószyć tylko mielonym ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sałatka z plasterków buraka, roszponki i koziego sera z sosem pietruszkowym 371

buraków na ćwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk

Smaczna Pyza
Sałatka z granatem i rukolą 480

łyżki miodu sok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Sos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu

Proste Potrawy
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 275

skórka dosyć jasna. inspirował blog Kuchennymi drzwiami . W grudniu chleb owocowy Olofa Viktorsa wypiekali... Bajkorada Fabryka kuchennych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Smakowe kubki Ugotujmy

Grahamka, weka i kajzerka
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 192

Słodka wersja gry domino, którą można zjeść podczas zabawy. ;) Delikatny i aromatyczny piernik przełożony domowymi powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową i polany deserową czekoladą. Ozdoba w postaci śnieżynek od razu wprowadza w świąteczny nastrój. Dominosteine tradycyjnie przygotowuje się w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech i Austrii. Oryginalnie przekłada się tam  lebkuchen (tamtejszy rodzaj piernika) konfiturą morelową i kroi

Food Square
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 172

Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam! Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo

karmelowy
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 290

być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak) - czosnek granulowany lub mielony z młynka - sól himalajska lub morska Dodatkowo dla wersji pikantnej: - chili z młynka (lub w proszku) - wędzona słodka papryka, ok.1/2-1łyżeczki Ciecierzycę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na conajmniej 12h, może być dłużej. Po tym czasie ziarna odcedzić na sicie (durszlaku), przełożyć do miski, dodać olej, posolić

Smaczne Zdrowe
Placki marchewkowe 175

jedno zadanko, tylko to jedno" i tak od zadanka do zadanka moje postanowienie odwleka się w czasie. Ale dzisiaj na pewno pójdę wcześniej spać :D Placuszki, dobre zarówno na słodko z cynamonem, jak i na ostro z dodatkiem czosnku. Czyli można je jeść na śniadanie, obiad i kolację ^^ ~ Placki marchewkowe  + serek naturalny i cynamon ~ Składniki: 2 spore marchewki jajko

Kuchenny Skrawek Nieba
Babeczki makowo-marcepanowe 246

Kiedy myślę o świętach Bożego Narodzenia, od razu na myśl przychodzą mi określone smaki... takie jak mak, migdały, marcepan, czekolada... Przeszukując przepisy na słodkie pyszności trafiłam na przepis na babeczki makowo-marcepanowe, które łączą w sobie taki właśnie zestaw smaków. Po upieczeniu uzyskamy delikatne, wilgotne, przepełnione makiem muffinki z marcepanową niespodzianką w środku. Składniki na ciasto: 200 g masy

Świat Ciasta
Makówki śląskie 236

Makówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku. W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Barszcz na zakwasie 249

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz

Poezja smaku