kiszone 8 rzodkiewek 1 szalotka kilka kaparów spora garść ziół (szczypiorek , pietruszka, koperek itp) sos 2 duże łyżki majonezu 1 łyżka musztardy trochę śmietany (dałam 2 łyżki słodkiej 30%) oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Zioła posiekać , pozostałe składniki - ogórki, rzodkiewki, szalotki - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać
Stare Garyszklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego! Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały
Stare Garypierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki
Stare Garykajzerka Healthy Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Stare Garyposolić i posypać oregano. Smacznego! Uwagi: Nasza cebula jest zdecydowanie mniej soczysta niż cebula turecka. Tamta nie jest też taka ostra jak nasza - ta którą jedliśmy była wręcz słodka. Wyciśnięcie soku podaną metodą nie jest więc wcale takie proste. Warto wziąć 2-3 cebule, i po wyciśnięciu soku, obłożyć nimi mięso
Stare Garyuzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić
Stare Garymielonego średnio tłustego wołowego (użyłam mielonej jagnięciny) 4 ząbki czosnku 1 łyżka tureckiej przyprawy do köfte (jeśli takiej przyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki)) sól pieprz 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej mały pęczek natki pietruszki przygotowanie Cebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze
Stare Garytrochę z przypadku, gdyż miałam akurat w domu, kiedyś kupioną a rzadko używaną, musztardę miodową. O ile samej musztardy miodowej za bardzo nie lubię, jest dla mnie za słodka , to jako składnik sosu sprawdziła się znakomicie. Bardzo polecam takie połączenie! składniki 2 cykorie białe 1 cebula 1 pomidor 2 ogórki szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania
Stare Garyjuż. Tym razem maliny i mango. Okazały się świetnym połączeniem . Mango było dojrzałe , nie musiałam wcale dodawać cukru, jak dla mnie lody sa wystarczająco słodkie. Ale jeżeli lubicie słodkości, po prostu dodajcie cukier. Składniki 200 g malin 1 mango 330 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 200 ml mleka Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem
Stare Garypierś z założeniem że będziemy jedli ją pokrojoną cienko i zimną. Wyszło całkiem smaczne mięso - polecam! składniki podwójna pierś z gęsi 2 łyżki majeranku 3 - 4 łyżeczki słodkiej papryki 5 - 6 ząbków czosnku - startych sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Piersi umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę, bez przecinania mięsa. Czosnek zetrzeć
Stare Garypapryki, mieszanej 1 cukinia' 3 pomidory 2 czerwone cebule 4 białe cebule 5 dużych ząbków czosnku 100 g chorizo 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki keczupu parę gałązek tymianku puszka czerwonej fasoli przygotowanie Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi. Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem ) Warzywa
Stare Garywięc trzeba ostrożnie. Do tego dobra buła i jest pysznie! składniki 90 g ostrego sera żółtego -np cheddara 150 g serka typu almette ziołowy do otoczenia papryka w płatkach (słodka lub ostra, jak wolimy) szczypiorek drobno posiekany ziarna sezamu przygotowanie Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać widelcem cheddar z serkiem Almette. Z otrzymanej
Stare Garygreckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce. Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę
Stare GaryBardzo dobry przepis na zrobienie musu z dyni. Dzięki temu, że dynię gotujemy na parze mus jest bez żadnych dodatkowych dodatków smakowych. Możemy go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Dynia Hokkaido ma też tę zaletę że skórka jest jadalna i po ugotowaniu nie trzeba jej zdejmować. składniki 1 dynia Hokkaido przygotowanie Dynię umyć, przeciąć na pół, pestki
Stare Garyinspiracji Grahamka,weka i kajzerka… Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Magnolia – rozmaryn Moje małe czarowanie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Smakowe kubki Stare gary Smakowity chleb W poszukiwaniu slowlife Zapach chleba Zakalce mego życia Zacisze kuchenne
Stare Gary