słodkie - 12682 przepisów (strona:333/846)

Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 238

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Swiateczna szynka 203

stole.Składniki;1,5 kg surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski cynamonu,sól,Marynata2 cebule,3 ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki

Anioły w kuchni
Pierniczki glazurowane 290

Przepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji . Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak są bardzo smaczne. W sam raz na Święta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu. Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko

Pasja Smaku
Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 278

piekarniku to przerodzą się w fajne danie fit.  Składniki: 100 g kukurydzy świeżej albo z puszki szklanka kaszy kuskus 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli  1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę zalewamy 1,5 szklanki wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem

Niezły Młynek
Pierniczki śmietankowe 446

Składniki: ( na około 80 sztuk małych ciasteczek )   * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki * 1 płaska łyżeczka amoniaku * 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej * opcjonalnie 1-2 łyżeczki kakao ( dla uzyskania ciemniejszego koloru pierniczków ) Wykonanie: W rondelku podgrzać miód, dodać cukier - rozpuścić. Do rozpuszczonego syropu

kolorowotorcikowo
Zupa gulasz 207

Zupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowicza składniki 800 g wołowiny bez kości 50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 świeże żółte lub zielone papryki 1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów) 1–2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 600 g ziemniaków 1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka

Stare Gary
Rostbef długo pieczony 218

wyszedł znakomity!! Soczysty , różowy w środku, no, pyszny! składniki ładny kawałek rostbefu ok 1 kg  - mój był z kością i ważył ok 1,5 kg sól , pieprz,  słodka papryka gałązka rozmarynu oliwa lub olej do obsmażenia mięsa sos: kieliszek czerwonego wina - użyłam Madery 1/2 szklanki bulionu łyżka masła łyżeczka mąki przygotowanie rostbef: Mięso umyć i osuszyć. Oczyścić

Stare Gary
Rolada z perliczki 238

obejrzenie dwóch filmów na YouTube ,dobrze pokazane jak trybować ptaka :  film 1  i  film 2 Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z mięsem, trzeba uważać - figi dają lekko słodkawy posmak. Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam   składniki

Stare Gary
Kluski kładzione, szybkie 162

Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać

Stare Gary
Przepiórki w sosie z pomarańczy 195

zalać pomarańczowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 15 minut. Smacznego! Uwagi  Nie użyłam rodzynek, mój sos nie był zapewne tak gęsty i słodki jak w oryginalnym przepisie. Ale był bardzo smaczny. Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche

Stare Gary
Długo pieczona wieprzowina 237

łyżeczki pieprzu cayenne  1 łyżeczka chili w proszku  1 łyżeczka mielonego kminu  1 łyżeczka  ciemny cukier brązowy  1 łyżka suszonego oregano  1 łyżka słodkiej papryka  1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością)  2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy, dodać

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 216

trochę do przybrania 2 litry bulionu wołowego ( miałam wywar na baranich kościach ) ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia) Przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka soli gwiazdka anyżu ew. zyra ( doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie ) przygotowanie Mięso

Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 246

gwiazdki anyżu  1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki chili  2 łyżeczki oleju sezamowego  3 łyżki sosu sojowego  3 łyżki   słodkiego  sosu   chili   2 łyżki octu  ryżowego 4 łyżki  wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem) przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 244

pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę 1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie) 1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 400 g puszka pomidorów pokrojonych 150 ml wina czerwonego lub bulionu 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki

Stare Gary
Faszerowany bakłażan 208

drobno posiekane 1 duża czerwona papryka, nasiona usunięte, posiekana 1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska) duża szczypta pokruszonych suszonych chilli 500 g  jagnięciny mielonej 6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki) 100g sera np chedara, grubo startego sól i świeżo zmielony czarny

Stare Gary