sól pieprz Kolejny przepis na delikatne mięso z polędwicy wieprzowej. Przyrządzenie tego dania jest niezwykle proste - a efekt wyjątkowo spektakularny. Mięso jest delikatne i soczyste z wyraźnie wyczuwalną delikatną słodko-ostrą nutą. Mięso dobrze umyć i oczyścić ze zbędnych błon. Musztardę i miód przełożyć do miski i dokładnie rozetrzeć. Dodać przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Mięso pokroić w grube
Świat Domowej Kuchnikurczaka. Mięso w nim jest delikatne i soczyste. Doskonale smakuje z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania dodać jeszcze odrobinę ostrej papryki. Zalać 2 łyżkami oleju. Przemieszać i włożyć na 30 minut do lodówki. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić
Świat Domowej Kuchnizacznie gęstnieć a na jej powierzchni zacznie ścinać się górna warstwa - polać nią wystudzone ciasto. Naprawdę kokosowa pychota :) Ze względu na brak cukru w cieście zasadniczym jest mało słodkie. Polecam! Przepis wyszperany na blogu cukierniczka
Świat Ciastabiałej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady Amanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania jasnego kremu Gianduja. Mielone orzechy przełożyć
Świat Ciastasmakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Całą margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1) , wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn
Świat Ciastasoli 2 jajka 170 ml mleka 50 g rozpuszczonej margaryny 1 łyżeczka esencji waniliowej Do dekoracji: lukier posypki cukrowe Jakiś czas temu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku
Świat Ciastacukru waniliowego kilka kropli aromatu pomarańczowego 2 łyżki proszku budyniu waniliowego 1 żółtko Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier puder do posypania Tym razem zaprezentuję przepis na mało słodkie, mięciutkie ciasteczka twarogowe. Podstawowym składnikiem ciastek, jest, jak sama nazwa wskazuje - twaróg. Dajemy go zarówno do ciasta jak i do nadzienia. Są one pyszne, zarówno zaraz po upieczeniu
Świat Ciastaczekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówki Ponieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki z nadzieniem truskawkowym. Lekko je zmodyfikowałam i proszę mi uwierzyć, ale po zrobieniu rozeszły się w mgnieniu oka :) Czekoladę mleczną
Świat Ciastakulki (np. Rafaello) łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę przyznać, że efekt jest naprawdę bardzo ciekawy. Rolada wychodzi lekka, puszysta i mało słodka. Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić
Świat CiastaSkładniki na polewę: ½ szklanki cukru ½ kostki masła 1 łyżka wody 3 łyżki kakao To jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach. Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać zmielony ser, żółtka i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie części
Świat Ciastachłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę o wymiarach
Świat Ciastaktóre na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić
Świat CiastaPrzepis z takim właśnie zestawieniem znalazłam na portalu Wielkie Żarcie . Nanioslam jedynie kilka poprawek, dostosowując je bardziej pod własny gust. Serdecznie polecam to ciasto, jest lekkie, puszyste i niezbyt słodkie. Prawdziwa pychota. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiana makę
Świat Ciastamocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę. Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja
Świat Ciastanowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie na pierwszym miejscu. Sernik jest leciutki, puszysty, niezbyt słodki i podstawowa jego zaleta - nie opada! wychodzi prosty jak stół :) Bardzo ważną rzeczą jest to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem
Świat Ciasta