ciasta francuskiego 450 g (ja użyłam Frosta) 2 jabłka (np. reneta) cynamon brązowy cukier 1 żółtko 1 łyżka mleka Idealny przepis, kiedy nie mamy czasu a chcemy przekąsić coś słodkiego. Podczas przygotowania wykorzystałam ciasto francuskie firmy Frosta, ponieważ opakowanie zawiera 6 płatów równo podzielonego ciasta, które wystarczy podzielić na pół i mamy już gotowe porcje do naszych ciastek. W przypadku
Świat Ciastazrobienie ciasta łączącego w sobie całą esencję świąt Bożego Narodzenia, czyli pierniko-serniko-jabłecznika. Jest to wyjątkowe ciasto, które najprawdopodobniej zadowoli podniebienie każdego miłośnika słodkości. Nie jest zbyt słodkie, a zawarta w nim mieszanina smaków doskonale się nawzajem równoważy. Najpierw należy przygotować piernikowy spód. W tym celu należy: jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Formę
Świat Ciastapotrzeby dekoracji na wierzchu użyłam niewielkiej ilości ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem cukru. Ale torcik z powodzeniem można również udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Inspiracja: słodkie fantazje linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat Ciastabrzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety sezon pomału dobiega końca, więc postanowiłam wykorzystać jeszcze dostępność świeżych owoców i przygotować przeurocze babeczki z owocami. Przepis znalazłam na blogu Słodka Strona i zgodne z moimi oczekiwaniami wyszły przepyszne. Spody babeczek są kruche i delikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach. Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek
Świat Ciastałyżki mielonych migdałów - 5 jajek - kilka kropli aromatu migdałowgo - 150g ksylitolu - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - trochę słodkiej kremówki - rozdrobnione migdały do posypania W misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej
Smaczne ZdroweZaczynamy: Składniki: 2 marchewki 2 cebule 500 gr mięsa mielonego wołowego pęczek szparagów 400 ml pomidorów z puszki lub passaty 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego sól, pieprz,słodka papryka, mix włoskich przypraw( z bazylią ) oliwa do smażenia parmesan- kostka Makaron fusilli Wykonanie: Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew
Smaki EdytyPlacki ziemniaczane (delikatne i kruche) Składniki: (porcja z 10 ziemniaków) - 10 średniej wielkości ziemniaków - 2 duże cebule - 2 duże jajka - sól , granulowany czosnek , papryka słodka , pieprz - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - olej/masło do smażenia Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami przez maszynkę lub ręcznie. Do starkowanych
Gotuj Z Muzykąsól do smaku sos: -200 ml wody - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - 4 ząbki czosnku - łyżka śmietany - bazylia, majeranek, oregano - papryka słodka/ostra - sól pieprz farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona) - salami - cebula - ser (według uznania np.) - kukurydza - szynka - ananas - pierś z kurczaka
Gotuj Z Muzykąsztukę) - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko) Farsz: WEDŁUG UZNANIA np.: - jogurt -dżem -miód -owoce -warzywa - itp. Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli
Gotuj Z Muzykąformujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu kiedy zabraknie ciasta ;) 5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut. 6. Gdy uważasz , że bułeczki są za mało słodkie posyp je cukrem pudrem ;) SMACZNEGO :D !!! Miłego słuchania i gotowania Michał
Gotuj Z MuzykąCiastka z białek (BARDZO SŁODKIE - idealne do kawy ) Nie masz co pochrupać przy kawie, herbacie ? Idealne ciasteczka na taką sytuację. Błyskawiczne w robieniu! Składniki: (na ok. 18 sztuk) - 5 białek - 1,5 szklanki cukru - 3/4 szklanki bułki tartej - 2 łyżeczki maki ziemniaczanej - olejek zapachowy cytrynowy lub pomarańczowy (2-3 ml) Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek
Gotuj Z MuzykąTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem). Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;) Składniki: Beza: - 6 białek - ok. 300 g cukru
Gotuj Z Muzykąrogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany Środek: - duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy
Gotuj Z Muzykąkońcu panierujemy i smażymy. na patelni smażymy cebulę, czosnek, dodajemy 0,5 kg mięsa mielonego (doprawiamy je). Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy farsz słodką zmieloną papryką, solą, pieprzem, oregano, bazylią (w zasadzie jest to sos jak do spaghetti). Farsz umieszczamy na środku, na wierzch ścieramy np parmezan lub inny dowolny ser i zwijamy krokieta. jeśli mamy
upichcicprzez którą stałam się glonojadem Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. SKŁADNIKI: 4 dojrzałe, słodkie pomarańcze 1 malutka łyżeczka spiruliny Skworcu Wykonanie: Jak zauważyliście składników jest tyle, że ho ho! Najważniejsze i najbardziej pracochłonne było usunięcie błonek z pomarańczy. Tylko sam miąższ, bo błonki
Blondynka Gotuje