Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 500 g śledzi w oleju 80 g suszonej żurawiny 1 jabłko 1 cebula sok z 1/2 cytryny 8 łyżek kwaśnej śmietany sól, pieprz, cukier wykonanie: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy śmietanę
Domowy Smak Jedzeniapyszne. Całe szczęście poza daniami na ciepło, jak np. kotlety czy "flaczki" świetnie nadają się także do przekąsek na zimno. Dzisiaj proponuję przygotowane w oleju jak śledzie. Świetnie pasują na kolację czy jako przystawka na przyjęciu. Składniki (3 porcje) -400 g boczniaków -cebula -2 garści suszonej żurawiny -olej rzepakowy -sól, pieprz Przygotowanie Boczniaki umyć i ugotować
Zielona KuchniaDania rybne, bezmięsne. Nie używam tego dnia w mojej kuchni też jajek. Tak mnie nauczono, wychowano, taką tradycję przekazuję moim synom. Aby nie nudziły się już tak tradycyjne śledzie w oleju ( choć osobiście je bardzo lubię ) to próbuję nowych połączeń i smaków, którymi zaskakuję swoich bliskich. Dziś moja propozycja to pomarańczowe śledzie. Musicie przygotować i ocenić sami. Składniki
Z Majeczką w kuchniłyżek suszonej żurawiny HELIO 2 średnie czerwone cebule, 2 goździki, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, olej Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok 2-3 godzin,ja w trakcie moczenia zmieniam jeszcze raz wodę. Żurawinę zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5-10 min.,odsączamy. Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka.Goździki,ziele i liść rozgniatamy w moździerzu lub nożem. Wymoczone śledzie kroimy w kawałki i układamy w słoiku,na to trochę cebuli i żurawiny i rozgniecionych przypraw i posypujemy świeżo mielonym pieprzem i tak dalej układamy warstwami na przemian,na końcu zalewamy olejem,zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum dobę,żeby się przegryzły! Smacznego
Swojskie jedzonkoposiada wszystkie wartości zdrowotne. Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty. Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz. Składniki: 500 g śledzi solonych 1 szklanka octu jabłkowego 6% 2-3 szklanki wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1-2 cebule(...)być trochę "przerysowana" w smaku, by śledzie były smaczne śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się "przegryzły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone 150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennamarchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku, 3 łyżki octu winnego, natka pietruszki, łyżeczka musztardy, pieprz, olej. Jak zrobić śledzie po grecku? Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smaż jeszcze kilka minut
Kulinarna PolskaKolejna moja propozycja na świąteczne śledzie,tym razem w aromatycznej zalewie z żurawiną i kolendrą. Do przygotowania śledzi użyłam oleju rzepakowego Semco. 8 szt solonych płatów śledziowych marynata: 300 ml wody 150 ml octu 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju rzepakowego Semco 100 g suszonej żurawiny(...)odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać żurawinę,smażyć razem przez chwilę po czym dodać nasiona kolendry. Całość podlać marynatą w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem z kolendrą ,gotować kilka minut,odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać
Kolorowa kuchnia ElkiPrzepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około(...)moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Następnie do cebuli dodajemy ocet, olej, rodzynki, przecier i przyprawy. Dusimy wszystko razem około 5 minut i odstawiamy do wystudzenia. W szklanym naczyniu rozkładamy zalewę, na nią układamy pokrojone na kawałki śledzie i przykrywamy resztą zalewy. Śledzie odstawiamy do lodówki na co najmniej
e-PrzepisyKulinarneskładniki: 200 g śledzi w oleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo
Domowy Smak JedzeniaNajwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się(...)postawmy na inne ryby – dorsz czy pstrąg zapieczony z plasterkami cytryny będzie świetną alternatywą. Śledzie też są mile widziane na “zdrowszej wigilii”. Nie dosładzajmy marynaty – użyjmy pasującego do nich winnego jabłka, a zamiast śmietany dodajmy do nich jogurt. Te w oleju zamieńmy na marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem cytryny i wody. Pamiętajmy, aby solone
Poezja smakuPoznaj mój sprawdzony przepis na śledzie w śmietanie z cebulą, ogórkiem i jabłkiem. Smakują naprawdę wybornie. Są lekką odmianą od tradycyjnych śledzi w oleju. To również wspaniała propozycja na wigilijną wieczerzę oraz każdą rodzinną imprezę . Wybór produktów do tej prostej i smacznej potrawy nie jest wcale taki oczywisty. Śledzie muszą być przede wszystkim dobrej jakości – nie za bardzo żółte
Ania gotujebarwa. Olej zawiera ca 90% kwasów nienasyconych, w tym do 54% omega 3 i omega 6, w stosunku 2:1. Obecność naturalnych antyoksydantów gwarantuje długi okres przechowywania." Olej wspaniale skomponował się ze śledziami z ostrzejszą nutą. Składniki: 6 filetów śledziowych matjas 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka mała 1 czerwona cebula 1 marchewka 3 łyżki koperku kawałek pora(...)Paprykę kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koperek siekamy. Por kroimy. Olej rydzowy Wielkopolski Semco mieszamy z miodem, harrisa, zatarem i pieprzem. Do oleju z przyprawami dodajemy śledzie oraz warzywa. Delikatnie mieszamy wszystko i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie możemy zajadać się śledziem. Pozwólcie również, że złożę Wam wszystkim
Kuchnia w oparachgroszku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek
Słodkie okruszkiBłyskawiczna pasta ze śledzi, twarogu i jajka to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wędlin, a także smaczna propozycja na urozmaicenie śniadań. Świetnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, pszenną bagietką lub waflami ryżowymi, a do tego jest szybka i prosta w przygotowaniu. składniki na 3-4 porcje puszka śledzi w oleju (170 g) 2 jajka ugotowane na twardo(...)twarogu półtłustego pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Odsączoną z oleju rybę umieszczamy na talerzu i dokładnie rozgniatamy widelcem a następnie przekładamy do miski. Twaróg również przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem, po czym dodajemy do śledzi. Do ryby i twarogu dodajemy starte na tarce o dużych oczkach, ugotowane na twardo jajka. Szczypiorek drobno
Smakowite DaniaSkładniki : świeże, nie solone śledzie mąka olej do smażenia sól Zalewa : 1 szklanka 10% octu 1 szklanka wody 1/2 szklanki cukru 5-10 ziaren ziela angielskiego 5-10 ziaren pieprzu czarnego Przygotowanie: Umyte śledzie podzielić na dzwonka, posypać lekko solą Maczać w mące, smażyć je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu Przygotować zalewę z powyżej podanych składników, zagotować Śledzie ułożyć
Proste Potrawypora 2 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżki majonezu 1 mała cebula (u mnie pół zwykłej i pół czerwonej) pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w poprzek
Słodkie okruszki