można jeść? Zobaczcie kilka p omysłów tutaj (klik) . Składniki: 2 opakowania śledzika na okrągło wiosennego Seko z płatkami kwiatów (2 razy 200 g lub 400 g innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone
Ugotowane pozamiataneŚwietna, pikantna przystawka jak i przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę
Smaki EwySzybka, syta sałatka ze śledziem i ziemniakami, taka do zrobienia na ostatnią chwilę przed Świętami, a na bank każdemu zasmakuje! ;) Składniki: 10 niedużych śledzi w oleju 3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 ogórków konserwowych 0,5 sporej czerwonej cebuli 1 średnie kruche jabłko 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz świeżo mielony Śledzie pokroić
Simply Foodbardzo, a czy jedliście śledzie z rodzynkami ? Bo jeśli nie to polecam spróbować, u mnie takie śledzie od kilku lat goszczą na świątecznym stole. Składniki: 50 dkg śledzi w oleju 10 dkg rodzynek 5 cebul 200 ml koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni podgrzewamy troszeczkę oleju
Kuchnia u Bietkitego lubicie śledzie, to warto wypróbować ten przepis. Pastę robi się łatwo i szybko, więc jej przygotowanie nie będzie dla nikogo problemem. Taka przekąska jest dobrym sposobem na włączenie do codziennej diety śledzi, które są dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Składniki na pastę kanapkową ze śledziem: 250 g filetów śledziowych (dałam śledzie z oleju, mogą też
e-PrzepisyKulinarnetakie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko na Święta, ale także na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie.Potrzebne nam:- 20 dag śledzi z oleju- mała garść rodzynek- średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka miodu- łyżeczka soku z cytryny- 2 ziarna ziela angielskiego- liść laurowy- pieprz- ewentualnie odrobina soliPrzygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem(...)minut. Cebulę kroimy w sporą kostkę, wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem i szklimy na średnim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat, 3-4 łyżki wody, przyprawy i mieszamy. Dodajemy miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony
W poszukiwaniu inspiracjinasze stoły, nie tylko w okresie świątecznym. Śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką lub koreczki śledziowe. Sałatki śledziowe to zazwyczaj proste to przygotowania pomysły z kilku składników. Jeśli szukasz pomysłu na to: Co zrobić ze śledzi? Sałatka śledziowa przepis. Zapraszamy Sałatka śledziowa z cebulą i groszkiem Składniki: śledź z oleju: 4 filety groszek konserwowy: 0,5 puszki
Kuchnia Na Wypasiebędziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę(...)pokroić w drobną kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchenne aromatyrazem postanowiłam dodać inne ziółka. Zamiast majeranku dodałam zioła prowansalskie a śledziki nabrały fajnego posmaku. składniki: 7-8 płatów śledziowych solonych 2 cebule 3-4 łyżki ziół prowansalskich olej rzepkowy Śledzie wymoczyć we wodzie lub mleku aby pozbyć się słonego smaku. Następnie wymoczone płaty pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeTatar ze śledzia to super pomysł na przekąskę zarówno na imprezę, jak i na święta. Jeśli lubicie śledzie, konserwowe ogórki i marynowane grzybki, to tatar ze
Kulinarne PrzebojeUlubione śledzie mojego męża. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole Proste składniki a ich przygotowanie jest banalnie proste. 5 filetów śledziowych matjasów (śledzie w słonej zalewie) 2 średnie cebule 3 średnie ogórki kiszone opcjonalnie 1 mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach 3-4 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego grubo mielony pieprz ( można pominąć) trochę(...)godziny co jakiś czas wymieniając wodę. Następnie śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem kuchennym i pokroić na 3 cm kawałki lub większe według uznania. Cebulę pokroić w piórka. ogórki kiszone na cienkie plasterki. W słoiku układać kolejno warstwami śledzie, przyprawy, ogórki kiszone i opcjonalnie marchewkę Przelewając każdą warstwę odrobiną oleju. Na koniec zalać całość olejem tak aby zakrywało zawartość słoika
Andzia PichciSkładniki: - 200 g śledzi w oleju - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 1 burak - 4 jajka - 1 cebula - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy drobno
Kulinarne życiebrukwi z ziemniakami. Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony. Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno pokroić, wsypać do miski, dodać cukier, pieprz, ocet, wymieszać, wlać śmietanę i wymieszać - takie placki z brukwi i ziemniaków to historia mojej babci
W Mojej Kuchni LubięGłosów: 0 Average: 0 /5] składniki: 1 słoik śledzi w oleju wraz z cebulą 3 ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ziemniaki, jajka oraz ogórki kroimy w kostkę, Śledzie odsączamy
Domowy Smak Jedzeniaapetyt. Kiedy połączy się te wszystkie składniki, doda jogurt naturalny i przyprawy, powstanie lekka i pyszna sałatka śledziowa, która swoim smakiem podbije świąteczny stół. Składniki 200 g śledzi w oleju 2 duże ziemniaki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 pęczek dymki 1 rozgniecione ziele angielskie kilka kropli soku z cytryny kilka szczypt cynamonu pieprz świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy
My Chcemy Jeśćpołączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków. Składniki: Na około 4 pucharki ½ kg łagodnych śledzi w oleju 2-3 sztuki czerwonej cebuli 20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA ½ szklanki majonezu light ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 płaska łyżka chrzanu
Wanilia i Kardamonumywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą, ale jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych śledzi w oleju, lub occie. Pomińcie wówczas zupełnie etap marynowania. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1 czerwona cebula 1 jabłko (najlepiej czerwone, dla koloru) 3 marynowane ogórki – korniszony 2 łyżki gęstego jogurtu
Trzeci talerz