sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:33/165)

Sałatka jajeczna ze śledziem. 247

Smaczna sałatka z dodatkiem śledzi. Sprawdzi się na co dzień, ale również na święta,  czy imprezę. Myślę, że wielbicielom śledzi posmakuje. Wystarczy kilka podstawowych  składników i możemy cieszyć się pyszną sałatką.  Zbliżają się święta, być może zagości ona na Waszym świątecznym stole.  Warto zrobić już teraz i sprawdzić ten smak.  Sałatka najlepiej smakuje na drugi(...)puszki kukurydzy 2 ogórki konserwowe 1 pełna łyżka majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego pieprz sól, jeśli trzeba Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Pół na pół.   Miałam śledzie w oleju więc liczyłam tylko 1,5 godziny.  Jeśli śledzie są bardzo słone, to trzeba je moczyć kilka godzin.  Dobrze jest wymienić wodę przynajmniej

Agusiowe smakołyki
Śledź na trzy sposoby! 56

Śledź na trzy sposoby! W tym miejscu znajdziesz przepisy na śledzia w oleju z orzechami, z cebulką czerwoną i z cytryną. W pierwszym słoiku mieszczą się wymoczone solone matjasy. Dodałam do nich suszone śliwki, podprażone orzechy włoskie na suchej patelni, cebulkę w piórka, grubo mielony pieprz i koniecznie tymianek. Słoik drugi również zawiera wymoczone solone matjasy, czerwoną cebulkę, kiszony ogórek(...)solone matjasy, wyparzona cytryna pokrojona w cienkie plasterki i cebulka w piórka. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, czosnek granulowany, pieprz i majeranek. Wszystkie trzy zalałam olejem. Zachęcam do wypróbowania. Autor przepisu: Anna Artykuł Śledź na trzy sposoby! pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Śledzie po węgiersku – 3 składniki 91

Śledzie po węgiersku – zapraszam do przygotowania mojego przepisu. Danie jest niezwykle proste do przygotowania a przy tym naprawdę smaczne. Potrzebujemy tu tylko trzech składników: filetów śledziowych, cebuli, oraz sosu leczo gotowego ze słoika. Można posiłkować się kupnym lub własnym, przygotowywanym jesienią do słoików na zimę – przepis . Można oczywiście zrobić ten sos teraz od podstaw, z tym że ceny(...)imprezy.     PRZEPIS ŚLEDZIE PO WĘGIERSKU Składniki: 500g filetów śledzi 3 duże cebule 500g słoik sosu leczo   Jak zrobić śledzie po węgiersku: Zaczynamy od ryby. Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada. Śledzie w oleju są gotowe do przygotowania dania. Drugi

Dorota Smakuje
Łódeczki z cykorii z morelami i śledziem sweet chili 108

odpowiedzialne za odporność oraz witaminy z  grupy B, niacynę, kwas foliowy oraz ryboflawinę. Do przygotowania łódeczek wykorzystałam marynowane kawałki śledzia atlantyckiego bez skóry ze sweet chili w oleju rzepakowym. Śledź ten został złowiony zgodnie z zasadami certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa MSC, co oznacza, że  ryby z tym niebieskim znaczkiem pochodzą tylko z legalnych i pewnych  źródeł

Kulinarne przygody Gatity
Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym 223

Szukasz przepisu na śledzie na Wigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Śledź w oleju. 161

Składniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem i odłożyć

W kuchni u Moniki
Tradycyjne śledzie w śmietanie 274

obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób

W kuchni Katie
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 49

Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu pieprz olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy

Kardamonovy
Śledzie z rodzynkami i orzechami w sosie pomidorowym 59

prostu śledzie pomorskie z orzechami, ale postanowiłam to zmienić. Większość z Was i tak pewnie prędzej znajdzie przepis na „śledzie po kaszubsku”, niż „śledzie pomorskie”, co jest dla mnie zrozumiałe. A, właśnie. Skąd te śledzie pomorskie się w ogóle wzięły? Z książki kucharskiej Hanny Szymanderskiej. Na blogu jest przepis na przepyszne śledzie pomorskie (Haniowe właśnie), które(...)orzechów włoskich pieprz szczypta soli (jedynie do doprawienia sosu) olej rzepakowy Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w drobną kostkę cebule, smażymy do zrumienienia

Kardamonovy
Śledzie z kolendrą i limonką 82

śledzie to dobra propozycja na tradycyjnego śledzika lub jedno ze świątecznych dań. Udostępnij Składniki na śledzie z kolendrą i limonką 3-4 płaty śledziowe a’la Matjas 1 średnia cebula 1 / 2 pęczka świeżej kolendry sok i skórka z 1 limonki 4 łyżki oleju pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny(...)pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, odcedzić po tym czasie. Limonkę sparzyć gorącą wodą, wycisnąć sok i zetrzeć skórkę. Kolendrę posiekać. Do miski przełożyć śledzie, wlać olej oraz sok z limonki. Wsypać kolendrę, skórkę z limonki i cebulę, całość przemieszać. Śledzie z kolendrą i limonką przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin. W czasie

niecodziennikpary
Śledzie Proboszcza 2148

Śledzie Proboszcza to pyszna propozycja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co uwielbiają zarówno śledzie, jak i marynowane grzyby. Jest to prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z dodatkami, który równie dobrze sprawdzi się na Sylwestra i in The post Śledzie Proboszcza appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Śledzie curry 147

wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne.  Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka cukru  Szczypiorek Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę.  Kroimy drobno(...)szczypiorek i cebulę ze słoika po śledziach.  Do 1/3 szkl. oleju lnianego dodajemy curry, kumin, cukier i wszystko mieszamy.  Zalewamy śledzie i wsypujemy szczypiorek. Zostawiamy w misce pod przykryciem lub w słoiku

Czarnawisienka
Śledzie po Kaszubsku z Przepisu Babci 81

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku są bardzo popularne nie tylko w regionie, ale także w całej Polsce. Prościej mówiąc, śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorach z nutką słodkiego akcentu. Dodatki i przyprawy sprawiają, że śledzie smakują nieco inaczej, niż tradycyjne filety śledziowe z olejem i cebulką. Śledzie po kaszubsku jak większość przepisów świątecznych, to nasza rodzinna tradycja. Przepis(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku należy przygotować kilka dni wcześniej, aby wszystkie składniki się przeżarły. Zapraszam serdecznie na śledzie po kaszubsku w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Smacznego! PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Składniki 1 cebula biała 1 papryka czerwona 1 szklanka kukurydzy w puszce 200 g koncentratu pomidorowego 50 g ulubionego ketchupu 8 płatów śledzi solonych

Przepiski.pl
Śledzie po kaszubsku 168

już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego(...)Przygotowujemy marynatę: wodę zagotowujemy w niewielkim garnku, dodajemy ocet, cukier, gorczycę, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy 5 minut i studzimy. Śledzie wkładamy do zimnej marynaty i marynujemy je przez noc w lodówce. Cebule siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy rodzynki i pokrojone śliwki. Smażymy 10 min. Następnie dodajemy przecier, przyprawy i około 200 ml wody. Dusimy kolejne

Trzeci talerz
Śledzie korzenne 51

prowadzę jedynie dla siebie. Jeżeli chodzi o same śledzie, od razu się przyznam, że nie jestem wielką fanką tych ryb. Lubię jednak te, które są z owocami, świeżymi i suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) pół łyżeczki  przyprawy do piernika(...)opcjonalnie)   Rodzynki zalewamy letnią wodą, odstawiamy. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy  i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju wsypujemy przyprawę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie

Kardamonovy
Śledzie z musztardą i olejem rydzowym (ziołowo-korzenne) 184

łyżka musztardy ziołowej (lub innej łagodnej) 2-3 łyżki soku z cytryny (ew. octu winnego, jabłkowego) 100-150 ml oleju rydzowego Dodatkowo: 5 ziarenek pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy (duży) 5 lisków bazylii (większych)  Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku). Po tym czasie każdy filet (osuszony) posmarować mieszanką musztard i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i bazylię(...)olejem i ponownie układać powyższe składniki, aż się wyczerpią. Na samym końcu powinna znaleźć się cebula - posypana przyprawami i posiekaną bazylią.  (U mnie wyszły dwie warstwy.) Gotowe śledzie zalać pozostałym olejem i szczelnie przykryć/zakręcić. Tak przygotowane odstawić do lodówki - minimum na 1 dobą. (Najlepiej, aby odstały

Di gotuje
Śledzie po sułtańsku 81

przekąskę dla smakoszy śledzi i nie tylko. Prosta w wykonaniu sałatka śledziowa smakuje rewelacyjnie. Słodka, lekko ostra potrawa , ktora sprawdzi się na różnych rodzinnych przyjęciach, domówkach jak i również na świątecznym stole i Sylwestra. Warto spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – składniki: 350 g filetów śledziowych ala matjas po odsączeniu ( użyłam śledzi w oleju sok z jednej cytryny(...)pomidorowego 100-150 gram rodzynek płaska łyżeczka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po sułtańsku – wykonanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą woda. Przekładamy do miseczki zalewamy wodą i odstawiamy na około 2 godzin6aby wymoczyly się z nadmiaru soli. Przyspieszyć można zmieniając wodę w miseczce. Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym i skrapiamy je sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy wrzatkiem

Olcia gotuje!
Śledzie opiekane w zalewie octowej 124

mojego przepisu na śledzie opiekane. Najlepszy i sprawdzony przepis, który przekazała mi moja moja mamusia. Ta opiekana ryba to coś pysznego. Prosty przepis na śledzie, który przygotujesz w kilka minut. Są smaczne, nie za kwaśne, takie w sam raz. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane składniki: 1 kilogram świeżych śledzi wypatroszonych i bez głów olej do odsmażenia mąka do obtoczenia(...)marchew cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziela angielskie 3 liście laurowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie opiekane w zalewie sposób wykonania: Śledzie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie każdą rybę z osobna obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy śledzie z obu stron na złoto – brązowy kolor. Czosnek siekamy. Marchewkę i cebulkę kroimy

Olcia gotuje!
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 58

użyłam rzepakowego) Migdały prażymy do lekkiego zrumienienia. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju dodajemy harissę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę(...)pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki. Artykuł Śledzie z harissą, migdałami i daktylami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Śledzie z harissą, migdałami i daktylami 116

składnikach, zróbcie swoją, warto. Składniki: 5 solonych filetów śledziowych 2 łyżeczki  harissy 1 cebula mała garść suszonych daktyli mała garść migdałów 5 łyżek oleju (ja użyłam rzepakowego) Migdały prażymy do lekkiego zrumienienia. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie(...)Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Do oleju dodajemy harissę, mieszamy. Do miski wrzucamy śledzie, cebulę, pokrojone w mniejsze kawałki daktyle, migdały, olej z harissą, wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do słoika i odstawiamy do lodówki

Kardamonovy