dorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz i wymieszaj z olejem. 3. Śledzie zalej marynatą i wstaw na ok. 1h do lodówki ( najlepiej w zakręconym słoiczku), żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanawadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki(...)dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią
karmelowySkładniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 duże cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić(...)przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce, po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki
magiczna kuchnia KasiNajprostsze do wykonania.. Ulubione mojej połówki .. :-). Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieLubię tak przygotowane śledzie, dodatek aromatycznych przypraw naprawdę dobrze im służy :) Składniki: 300 g filetów śledziowych a'la matias cebula kolendra w ziarnach zioła prowansalskie pieprz w ziarnach olej Wykonanie: Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę/piórka. Do słoika układać warstwami cebula/śledzie/przyprawy. Do słoika wlać olej, do przykrycia
zadanie-gotowanieśledź ma też piękny kolor i jest delikatniejszy w smaku. Dziś będzie w zielonej sałatce z limonką. Składniki na 2 porcje: 250 g filetów matiasów z oleju odsączonych (albo zwykły filet ze śledzia) sok i skórka starta z limonki mała czerwona cebula pokrojona w piórka puszka groszku – odsączona mały ogórek szklarniowy(...)obrany i pokrojony na kawałki garstka kaparów kiełki do dekoracji lub koperek (u mnie kiełki rzodkiewki) Przepis na sałatkę ze śledzia matiasa z groszkiem i ogórkiem Sprawdzamy czy śledzie z oleju nie są zbyt słone. Zwykle nie są i wtedy nie trzeba nic z nimi robić, zwłaszcza że nie będziemy solić pozostałych warzyw z sałatki. Zalewamy pokrojone na kawałki śledzie
Ugotowane pozamiataneodkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku (*) - już nie raz je smażyłam! Co prawda wg oryginału należy użyć solonych filetów, lecz u mnie bywają różne, a ostatnio właśnie śledzie w oleju z suszonymi ziołami - SEKO . Ogólnie bitki smakują rewelacyjnie i w moim domu uwielbiamy je wszyscy! Nawet Ci, którzy nie przepadają za śledziami - to pokochają ten smak... Koniecznie spróbujcie(...)namoczenia 1 cebula (mała) 1 jajko pieprz (do smaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno posiekać. (Tu użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.) Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do śledzi. Następnie wbić jajko oraz dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę
Di gotujestole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe(...)szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska gruboziarnista - olej - masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka) Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów
mojewypiekiinietylkowszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć. Składniki - śledzie w oleju typu matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty ) - ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie, lub pól dużego - ogórki kiszone
Kuchnia z widokiem na ogródZapraszam :) Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 400 g śmietany kwaśnej 2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcu sól Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej
Sama słodycz i szczypta chilijedne z najlepszych śledzi, jakie jadłam w życiu. Poważnie. Dajcie im postać z tymi wszystkimi dodatkami ze dwa dni w lodówce. Poezja, normalnie poezja. Składniki: 2 solone śledzie 2 małe czerwone papryki 1 cebula 100 g sera feta 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy extra virgin (lub więcej) pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej(...)obieramy je ze skóry. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Papryki kroimy w cienkie paski, ser w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy oregano, świeżo mielony pieprz, oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi
Kardamonovybyły pyszne! Składniki: 6 płatów śledziowych 2 łyżeczki koledry 1/2 łyżeczki kminku pestki z 1/2 granatu 6 wędzonych śliwek pieprz cayenne rozmaryn - opcjonalnie 3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna Wykonanie: śledzie wymoczyć, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki(...)pokroić w paseczki śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodać rodzynki. Należy tylko zjeść je na końcu, z tą cebulką, a nie razem ze śledziami. będzie pyszna kolacja. Z takiej potrawy wyjdą 2 posiłki, jeden białkowy - keto, a drugi węglowodanowy... 👉Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką❓ Ten przepis różni się od poprzedniego 2 składnikami. Pierwszy to rodzynki, a drugi(...)zajmuje może 1 minutę dłużej. Zapraszamy na przepis na śledzika w oleju z cebulką, rodzynkami i sokiem z cytryny. Link do filmu z przepisem Jak zrobić śledzika w oleju z cebulką, rodzynkami i sokiem z cytryny - Przepis na kolację białkową Składniki: ok 300 g śledzi 5-6 cebulek max 6 cm garść rodzynek pieprz 1/2 cytryny olej
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŚledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki(...)wyjątku lubimy. Jeśli masz ochotę na troszkę słońca na święta, to sprawdź nasz najlepszy przepis na śledzie z suszonymi pomidorami . Klasyczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą Śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych solonych lub w oleju 1 duża cebula 2 średnie kwaskowe Jabłka Grójeckie 300-400 g gęstej kwaśnej śmietany 18% sól, cukier
Cztery Fajery