sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:27/165)

ŚLEDZIE Z RYDZAMI, CEBULĄ I PAPRYKĄ 123

Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍 Składniki:  śledzie matiasy  rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki)  papryka konserwowa  sproszkowana słodka papryka  cebula  olej Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową  i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze(...)paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu ziołowego. Odstawiamy w chłodne miejsce

Walijskie Pichcenie
Śledzie w oleju z cebulą 167

równy. D obrze jest więc dodać jakiś składnik, albo zmienić i powstaje nowy smak. Ja do tych tradycyjnych w oleju dodałam goździki i kolorowy pieprz. Goździki dodały lekko korzennego smaku a pieprz, delikatnie wszystko zaostrzył.   Składniki: 10 płatów śledzi bez skóry(...)octu 10% 250 g cukru kilka goździków 2 listki laurowe ziarenka pieprzu kolorowego 1,5 l wody Ponadto: 3 – 4   cebule ok. 1/2 l oleju rzepakowego Wykonanie: Kupiłam 2 wiaderka śledzi   w zalewie (po 400 g netto). Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam

Kuchnia u Krysi
Śledzie pod różową pierzynką, czyli konfitura żurawinowa i śmietana w roli głównej 124

śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Śledzie dokładnie odsączamy z zalewy, czyli oleju. Słoiczek konfitury

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w zalewie ketchupowej 477

ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijny śledź jedna z 12 potraw tego dnia 138

octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia   Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam(...)octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny

Różowa kuchnia
Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach 135

dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam. Składniki: Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram ) 5 średnich cebul Ok. 300 ml oleju Pieprz 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram ) Wykonanie: Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Śledzie z ogórkiem konserwowym 196

Żarłoczek zamówił wielki słój swojego ulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej

Smaczna Pyza
Koreczki śledziowe 74

prostą przekąską. Do przygotowania koreczków śledziowych potrzebne są dobrej jakości śledzie, najlepiej oczywiście matiasy, ogórek kiszony, jajka, groszek konserwowy, odrobina kwaśnej śmietany oraz majonez. Sos groszkowy ze śmietaną i majonezem naprawdę bardzo fajnie uzupełnia smak śledzi i bez tegoż sosu ta przekąska nie byłaby, aż tak smaczna. Jeśli lubicie śledzie, polecam Wam przygotowanie poniższych koreczków śledziowych w sosie groszkowym. Znajdziesz(...)sosu należy odlać z wody. Najlepiej jest groszek wylać na durszlak i odstawić na chwilę, aby ociekł z wody. Koreczki najlepsze będą oczywiście ze śledzi matiasów. Ja w koreczkach zazwyczaj używam śledzi z oleju. Można również sięgnąć po śledzie w zalewie octowej bądź śledzie solone. Śledzie solone przed ich użyciem należy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Jajka

MeCooks
Pan Śledź w ziołach 110

dorabiając się wielu form podawania :) Ta poniżej jest niezwykle prosta i na pewno godna uwagi Waszych podniebień! :) Śledź w ziołach z czosnkiem Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj zioła, pieprz i wymieszaj z olejem. 3. Śledzie zalej marynatą i wstaw na ok. 1h do lodówki ( najlepiej w zakręconym słoiczku), żeby smaki się przegryzły. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

wadze ok. 150 g każdy 500 g raków 100 g jaj łososia 50 g cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki(...)dodajemy pocięty w cienkie plastry czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią

karmelowy
Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej 327

Składniki: 1 kg świeżych śledzi mąka olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 2/3 szklanki octu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka  cukru 1 łyżeczka soli 3 duże cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić(...)przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce, po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w oleju - najprostsze 180

Najprostsze do wykonania..   Ulubione mojej połówki .. :-).  Najlepiej prezentują się w słoiku Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka 4 cebule olej Sposób wykonania : Śledzie namoczyć w mleku, ok. pól godziny, odsączyć. Pokroić cebulę w kostkę, dodać olej w takiej ilości, aby przykrył śledzie wraz z cebulą. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Śledzie w oleju z kolendrą. 157

Lubię tak przygotowane śledzie, dodatek aromatycznych przypraw naprawdę dobrze im służy :) Składniki: 300 g filetów śledziowych a'la matias cebula kolendra w ziarnach zioła prowansalskie pieprz w ziarnach olej Wykonanie: Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, potem dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę/piórka. Do słoika układać warstwami cebula/śledzie/przyprawy. Do słoika wlać olej, do przykrycia

zadanie-gotowanie
Sałatka ze śledzi matiasów z groszkiem i ogórkiem 127

śledź ma też piękny kolor i jest delikatniejszy w smaku. Dziś będzie w zielonej sałatce z limonką. Składniki na 2 porcje: 250 g filetów matiasów z oleju odsączonych (albo zwykły filet ze śledzia) sok i skórka starta z limonki mała czerwona cebula pokrojona w piórka puszka groszku – odsączona mały ogórek szklarniowy(...)obrany i pokrojony na kawałki garstka kaparów kiełki do dekoracji lub koperek (u mnie kiełki rzodkiewki) Przepis na sałatkę ze śledzia matiasa z groszkiem i ogórkiem Sprawdzamy czy śledzie z oleju nie są zbyt słone. Zwykle nie są i wtedy nie trzeba nic z nimi robić, zwłaszcza że nie będziemy solić pozostałych warzyw z sałatki. Zalewamy pokrojone na kawałki śledzie

Ugotowane pozamiatane
Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 128

odkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku (*) - już nie raz je smażyłam! Co prawda wg oryginału należy użyć solonych filetów, lecz u mnie bywają różne, a ostatnio właśnie śledzie w oleju z suszonymi ziołami - SEKO . Ogólnie bitki smakują rewelacyjnie i w moim domu uwielbiamy je wszyscy! Nawet Ci, którzy nie przepadają za śledziami - to pokochają ten smak... Koniecznie spróbujcie(...)namoczenia 1 cebula (mała) 1 jajko pieprz (do smaku) Panierka: mąka pszenna 1 jajko  bułka tarta Dodatkowo: olej/masło do smażenia Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno posiekać. (Tu użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.) Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do śledzi. Następnie wbić jajko oraz dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę

Di gotuje