Składniki: 170 g śledzia w oleju ( puszka ) 150g białego sera ( półtłusty ) natka pietruszki kilka czarnych oliwek sól, pieprz 2 średnie korniszony mała cebula Przygotowanie: Do miseczki przeło żyć śledzia ( razem z olejem ), ser, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, ogórki . Doprawić solą , pieprzem i dwoma łyżkami wody spod ogórków Wszystko dobrze wymieszać. Oliwki przekroić na pół i na końcu w mieszać
Gaździnka warzySledzie powinnismy spozywac nie tylko w piatki i w czasie Wielkiego Postu ,ale powinny pojawiac sie w naszej diecie jak najczesciej.O zaletach zdrowotnych sledzia pisalam tutaj: sledzie-w-oleju-jedz-na-zdrowie. Bardzo lubimy sledzie i ciagle wyprobowuje nowe przepisy.Dzis proponuje sledzie z musztarda francuska i kaparami.Zaskakujace jest to, iz smak musztardy jest w tym polaczeniu(...)lyzki musztardy francuskiej 3-4 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu 2 lyzki kaparow-opcjonalnie 2 cebule 1 szklanka oleju rzepakowego tloczonego na zimno Wykonanie: sledzie wymoczyc w zimnej wodzie,kilka razy zmieniajac wode.Jesli macie ulubione matijasy najlepiej wiecie jak dlugo je moczyc.Ja swoje mocze 30-40 minut. cebule obrac,pokroic w krazki i sparzyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ŚLEDŹ W OLEJU, ŚLIWKI SUSZONE, ORZECHY WŁOSKIE I LIMONKA Już po świętach, wszyscy przejedzeni… a lada dzień Sylwester Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie Składniki 6 sztuk(...)cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno. Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy, naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki. Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki. Zapisz
Tajemnice Smakupunkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Śledzie
Szefowa kuchnikupiliśmy dwie ostatnie sztuki. Z jednej z nich zrobiliśmy wspomniane śledzie, a drugą użyliśmy do przygotowania przepysznych pierogów ruskich z czosnkiem niedźwiedzim. Obie potrawy bardzo nam smakowały, a śledzie z czosnkiem niedźwiedzim nawet przerosły nasze oczekiwania. Udostępnij Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 1 pęczek czosnku niedźwiedziego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziarenek zielonego(...)słone, należy je wyjąć z oleju (olej zachować) i zalać zimną wodą, odstawić na 60 minut. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Liście czosnku niedźwiedziego opłukać, pociąć w paski. Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. W słoiku ułożyć pokrojone filety śledziowe w trzech warstwach, każdą z nich przełożyć czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawami. Śledzie lekko docisnąć, zalać olejem ze śledzi
niecodziennikparyprzepisów ze śledziem w roli głównej właśnie. Zobaczcie jak może być pysznie. U mnie śledzik, tylko z Seko. Najlepszymi rybkami jakie jadłam ;) Składniki: filety śledziowe solone a'la matias 250 g SEKO 1 czerwona cebula żółta papryka szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo sos: 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki musztardy łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól,pieprz(...)wszystkie składniki pomieszane ze sobą( oprócz jajek) . Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, polewamy nim sałatkę, mieszamy.N akoniec wykładamy jajka pomiędzy sałatkę. Inne pomysły na śledzia: * ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ, ŚLEDŹ Z ZIELONYM GROSZKIEM * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI
Z Majeczką w kuchnioleju idealnego na święta i nie tylko. Nie ukrywam, że nie jestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia z wodą i moczyć do momentu(...)posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd. Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego
paapilotkaazaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum(...)godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego
ladykitchenróżnego rodzaju domowych imprezach, a także na święta. Sałatki z dodatkiem śledzi goszczą w naszym domu bardzo często, szczególnie podczas wizyty znajomych i różnego rodzaju domowych przyjęć. Stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju napoi wysoko procentowych PRZEPIS NA SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ Składniki: 300 g śledzi z oleju 3 jajka 200 g groszku konserwowego 1 cebula 2 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju, ja robię to przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy, nie będzie nam ona potrzebna do sałatki. Cebulę obieramy
Przepiski.plGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 400 g śledzi w oleju 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, pieprz, słodka papryka olej do smażenia wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przekładamy do pieczarek i smażymy z dodatkiem oleju, aż woda(...)całkowicie odparuje a cebula będzie uduszona. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, doprawiamy papryką sproszkowaną, solą oraz pieprzem i chwilę podsmażamy. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem pieczarkowym. Całość najlepiej przełożyć do słoika zakręcić i schłodzić w lodówce przez
Domowy Smak Jedzeniapietruszki, 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek suszonych pomidorów, 15 pieczarek marynowanych, pieprz grubomielony, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Pomidorki suszone pokroić w większe kawałki. 5. Pieczarki
W kuchni u MonikiObok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce(...)zalewy i zamieszać.Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszamy śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem. Odstawiamy na co najmniej 1-2 dni do lodówki (pod przykryciem), by smaki się przegryzły.Smacznego
Smaczne Zdroweczasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta. Składniki: 400 g śledzi a’la matias 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów (ja użyłam mieszanki tegorocznych: borowików i podgrzybków) 2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich sok wyciśnięty z 1 cytryny 6-7 liści laurowych ok 250 ml oleju(...)Odsączamy i studzimy (1/4 szklanki wywaru z gotowania grzybów zostawiamy). Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie
Fascynacje AniPomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te śledzie po kaszubsku są moimi ulubionymi. Możecie je spokojnie naszykować nawet tydzień wcześniej. Tak zrobione śledzie w lodówce można przechowywać przez 2-3 tygodnie. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi(...)pomidorowego 7 suszonych śliwek garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie 2-3 goździki 3-4 ziela angielskie 2-3 liście laurowe 2/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego sól mielony pieprz mleko i woda do moczenia śledzi – po 2/3 szklanki
Karo in the Kitchenkawałków), 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, kolorowy pieprz ziarnisty ( można użyć również grubozmielonego pieprzu w zastępstwie), cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności ich moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Paprykę konserwową pokroić w kostkę. 5. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać
W kuchni u Moniki