sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:16/165)

Śledzie po kaszubsku 67

opakowanie śledzi w oleju bądź solonych, polecam Wam wykorzystać je do zrobienia śledzi po kaszubsku właśnie. Przepis na śledzie po kaszubsku znajdziecie poniżej. Smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Śledzie Składniki na śledzie po kaszubsku. 60 dkg filetów śledziowych w oleju lub solonych 2 liście laurowe 15 dkg białej cebuli 3 łyżki oleju słonecznikowego(...)szerokości około 2-3 centymetrów każdy. Pokrojone śledzie włożyć do miski, zalać zimnym sosem, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Odstawić na co najmniej 5 godzin a najlepiej na noc, aby śledzie dobrze połączyły się z sosem. Śledzie Warto wiedzieć robiąc śledzie po kaszubsku. W tym przepisie wykorzystuję zazwyczaj filety śledziowe w oleju . Poza ich osuszeniem na papierowym ręczniku i usunięciem

MeCooks
Śledzie świąteczne... 171

szczęście przygotowane  wcześniej, zapakowane do słoiczków, wstawione do lodówki mogą przetrwać do świąt. Oto moje śledziowe propozycje: Śledzie po wiejsku Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym

Kuchnia u Krysi
Śledzie w oleju z koperkiem i kaparami 177

koperku i z dodatkiem kaparów, wyszły wyjątkowo dobrze. Porcja na nieduży słoik. Bardzo polecam na wszelkie spotkania.  składniki ok 250 g filetów śledziowych - 3 filety, używam korzennych śledzi w oleju 2 ząbki czosnku  2 łyżki świeżego , posiekanego koperku 2 łyżeczki kaparów olej przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję(...)śledzi, przekładając czosnkiem, kaparami, posypywać koperkiem. Zalać olejem, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem 83

przyjęcie. Prosto, a jak pysznie. Spróbujcie. Składniki: 6 filetów śledziowych z oleju pół małej cebuli 1 jabłko 4 kulki buraczków Moryń Tradycja Smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na małe kawałki (paski) i dodajemy do miski(...)Jeśli śledzie były z piórkami cebuli, to kroimy je i dodajemy do miski. Jeśli nie, to obieramy małą cebulę i kroimy ją. Cebulę przekładamy na sitko i sparzamy przed dodaniem do reszty składników. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Kulki buraka kroimy na małe kawałki. Dodajemy do śledzi z cebulą. Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju ze śledzi

Słodkie okruszki
Śledzie z cytryną i jabłkiem 77

olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;) Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku. Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie”. 4 filety śledzi solonych, 1 winne jabłko (u mnie reneta), 1 cytryna (z cienką(...)skórką), 1 liść laurowy, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, olej tłoczony na zimno Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie. Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić. Cytrynę dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda

królestwo garów
Pasta ze śledzia w oleju z kuskusem. 139

przyrządzić na wiele sposobów. Ja pierwszy raz próbowałam dodać do pasty kaszy i to było bardzo dobre posunięcie :) Być może zostało po obiedzie kilka łyżek? Potrzebujemy: pół puszki śledzi w oleju Łosoś Ustka pół cebuli 2 jajka na twardo 3 łyżki ugotowanej kaszy kus kus 2 łyżki ketchupu pieprz Śledzie wraz z olejem przekładamy do miseczki. Śledzie rozgniatamy widelcem, prawie

MamaOskarka
ŚLEDZIE Z SELEREM NACIOWYM I CZOSNKIEM 85

Doskonałe śledzie. W moim domu goszczą od kilku lat, może i Wam się spodoba.....Koniecznie trzeba wypróbować.    3-4 płaty śledziowe 1 czerwona cebula 1 seler naciowy 1 jabłko 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego pieprzu 4-5 suszonych pomidorów olej do zalania    Cebulę kroimy w cienkie plasterki, na 2 minuty zalewamy wrzątkiem. Potem odcedzamy(...)Śledzie zalewamy zimną, czas moczenia uzależniony od słoności śledzi. Potem śledzie osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski. Seler naciowy kroimy w paski, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory i czosnek kroimy w paski. W słoiku układamy część śledzi, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem

Smaczne moje
Śledzie w miodzie i koncentracie pomidorowym 174

znikają błyskawicznie. Składniki: 1 kg matjasów 1/3 szkl octu 1/3 szkl oleju 1/3 gorącej przegotowanej wody 3 łyżki miodu 2 średnie cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju Śledzie zalać zimną wodą, wstawić do lodówki i zostawić na noc. Woda doskonale wyciągnie nadmiar soli.  Przygotować zalewę. Wodę, olej i ocet wlać do garnka i podgrzać do połączenia(...)właściwości. Zalewa musi być przestygnięta. Cebulę pokroić na grube półplasterki, wrzucić na patelnię z kilkoma łyżkami oleju i zeszklić. Do zeszklonej cebuli wlać zalewę z miodem, wymieszać i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ja wystawiam na balkon. Po kilku godzinach jest idealnie zimne. Śledzie odsączyć z wody zostawić na kilka chwil na durszlaku do odcieknięcia wody. Następnie pokroić na mniejsze kawałki

Ze smakiem bez glutenu
Śledzie marynowane w aromatycznym sosie 100

Świeże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie

królestwo garów
Śledź w oleju 147

Chyba najprostsza wersja przyrządzenia śledzia- Smacznego! Śledź w oleju Składniki: około 6 pałatów śledziowych 1 duża cebula szklanka oleju kilka listków laurowych i ziela angielskiego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy  przez 2-3 godziny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zalewamy wrzątkiem. Kiedy śledzie stracą już słony posmak kroimy je na mniejsze kawałki. W dużej misce mieszamy(...)śledzie, przyprawy, olej oraz cebulę(odciśniętą z wody). Przekładamy do słoika/pojemnika i pozostawiamy przynajmniej na dobę aby smaki się połączyły

Smaki Natalii
Swojska sałatka ziemniaczna 106

Swojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżeczka szczypiorku 1 łyżeczka koperku Przygotowanie: Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 4-5 godziny, aby wypłukać posmak soli (można też użyć gotowych filetów śledziowych w oleju). Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy octem i olejem i odstawiamy na przynajmniej godzinę. Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w grube plastry. Buraki kroimy na ćwiartki i pieczemy

Bon appetit mon amie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY W MAŚLANYCH BUŁECZKACH 118

śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza – ok. 200 g * ogórki konserwowe – 4-5 szt * olej ze śledzi * kurkuma – 1 łyżeczka * curry – 1 łyżeczka * jogurt naturalny – ok. 150-200 ml * świeży koperek – 1 pęczek * sól, pieprz + bułki maślane – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)Ziemniaki gotujemy ( niech będą lekko twardawe! ), kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone śledzie i ogórki konserwowe. Wsypujemy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ze śledzi, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy kurkumę i curry. Zalewamy pokrojone warzywa i śledzie. Dodajemy jogurt oraz posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku, odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. W tym czasie bułki

Ostra na Słodko
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 124

ziela angielskiego lub 1 łyżeczka gotowej dobrej jakości przyprawy piernikowej pieprz czarny świeżo mielony 10 g posiekanych orzechów włoskich 60 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją całą noc). Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić(...)śledzi, odrobinę posiekanych orzechów i znów posypać przyprawą. Na to wędruje kolejna warstwa cebuli, przyprawy i śledzi. Powtarzać kolejne warstwy układając składniki w słoiku. Całość zalać oliwą lub/i olejem lnianym. Śledzie korzenne należy przechowywać 2-3 dni szczelnie zamknięte w lodówce aby dobrze przegryzły się smaki. Smacznego! — Śledzie korzenne BTW całości: 370 g, 1183 kcal

Ola la LCHF
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie 196

razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. [embed]https://youtu.be/M-uG9PJc-Ms[/embed] Składniki na śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy(...)przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimnym sosem pomidorowym. Ewentualnie doprawiamy

e-PrzepisyKulinarne