sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:32/193)

Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami 56

/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/03\/salatka-sledziowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/03\/salatka-sledziowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 opakowanie \u015bledzi w oleju,\r","1\/2 cebuli czerwonej,\r","gar\u015b\u0107 \u017curawiny suszonej,\r","gar\u015b\u0107 orzech\u00f3w w\u0142oskich,\r","\u0142y\u017cka oleju lub oliwy"],"name":"Sa\u0142atka \u015bledziowa z \u017curawin\u0105 i orzechami","recipeCategory":"ryby, sa\u0142atki","cookTime":"PT0H0M","prepTime(...)Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami Czas przygotowania: 5 minut/y Czas całkowity: 5 minut/y Porcje: 2-3 Składniki: 1 opakowanie śledzi w oleju, 1/2 cebuli czerwonej, garść żurawiny suszonej, garść orzechów włoskich, łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Śledzie pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Orzechy pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać. https://www.bardzogrubysmok.pl/salatka-sledziowa-z-zurawina-i-orzechami/ nokaut .pl  porównywarka cen nokaut

Bardzo Gruby Smok
Śledzie w ziołach, czosnku i suszonych pomidorach 217

pomysłom. Śledzie przerabiałam na rożne sposoby, jednak te , które proponuję, są doskonałą odmianą tych tradycyjnych w cebulce. Złamane smakiem majeranku, czosnku i suszonych pomidorów stanowią inny niespotykany smak. Mogą oczywiście postać dłużej i tym samym nabierają swojej mocy. Polecam.SKŁADNIKI1/2 kg śledzi1 cebula3 ząbki czosnkupół słoiczka suszonych pomidorów1 łyżka majeranku1/2 łyżki tymianku1 cytryna1/2 szklanki octu winnego jabłkowego1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko  wymieszać Śledzie ułożyć  w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie z karmelizowaną cebulą 221

rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny (użyłam suszonych czereśni(...)cukier, miód i odsączoną żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę

Czerwień i błękit
Wiosenna sałatka śledziowa 221

Wiosna w tym roku nas nie rozpieszcza. Ratuję się o drobiną zieleni na talerzu , która z do datkiem słonecznika, oleju wiejskiego i śle dzia wcale nie

ChilliJemy
Śledzie z suszonymi pomidorami i czarnuszką 153

śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów z oleju a teraz inna wersja. Dodałam suszone pomidory ale w postaci suszonego granulatu z dodatkiem czosnku i czarnuszki. Czarnuszka w połączeniu z olejem lnianym nadała śledziom ciekawego smaku. składniki: 6-7 solonych filetów śledziowych 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i czarnuszką 1 duża cebula olej lniany tłoczony na zimno Semco olej rzepakowy(...)zimno Semco Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie. Osączyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pokrojone śledzie i cebulę przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i czarnuszką i dokładnie wymieszać. Zalac olejem lnianym i rzepakowym w równych proporcjach. Lekko przemieszać. Następnie przełożyć do słoika. Jak potrzeba dolać jeszcze oleju. Odstawić do lodówki na dobę

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczno- rybna ze szczypiorkiem 183

przygotować na śniadanie lub kolacje, warto zrobić pyszną pastę jajeczno- rybną. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.  SKŁADNIKI: 1 puszka śledzi po gdańsku w oleju, 5 jajek, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka(...)gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. 2. Przygotowane jajka, cebulę i szczypiorek przekładam do salaterki. Dodaję śledzie (bez oleju) oraz majonez. Dokładnie łączę wszystkie składniki przy pomocy widelca. 3. Pastę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z pieczywem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki zwijane ze śledziem 136

ciepłej wody 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania 10 g soli 10 g miękkiego masła 2 opakowania śledzi w oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kozieradki W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto na jednolite i elastyczne ciasto(...)masło rozrzucić w różnych miejscach ciasta i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na ok. godzinę lub półtorej do wyrośnięcia. W czasie wyrastania ciasta przygotować śledzie: odsączyć je z oleju, jeśli są za grube przekroić wzdłuż, posypać cynamonem i kozieradką z obu stron. Odstawić pod przykryciem do przemacerowania. Nie wstawiać do lodówki! Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie w oleju z cebulką 210

szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję  przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi.  Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie. SKŁADNIKI 1 kg słonych płatów śledziowych np.  matias 2 cebule  3/4  szklanki oleju(...)moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę. Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym. Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele.. Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy. Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza

W kuchennym oknie Ewy
Śledzie z papryką i ogórkami kiszonymi 230

ogórki kiszone 1 papryka czerwona 5 szalotek 1 pęczek koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski(...)zalewamy octem. Odstawiamy na 30 minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno szatkujemy. Pokrojone warzywa, koperek i przyprawy dodajemy do śledzi.  Zalewamy olejem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na parę godzin

Qchnia po prostu
Śledź z majerankiem 199

ząbki czosnku  2 łyżki majeranku  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego  sok z 1 cytryny  olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym  1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego  Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm.  Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)wymieszać dodając pozostałe składniki.  Ilości oleju nie podaję, gdyż wychodzi w trakcie ile potrzeba. Część oleju dodać mieszając, następnie przełożyć do słoika i lekko docisnąć, ewentualnie dodać oleju, aby śledź był pokryty.  Polecam zrobienie z 1/2 oleju rzepakowego i 1/2 oleju lnianego, mają wtedy fajny smak i kolor. Oczywiście śledzik lubi postać 1 - 2 dni w lodówce

Kuchcik gotuje
Śledzie w buraczkach – sałatka śledziowa na ostatnią chwilę 185

prostu mam ochotę na dobrego śledzia! Nie muszę piec buraków – w większych sklepach bez problemu można kupić już upieczone lub ugotowane, szukajcie ich na stoiskach z warzywami. Śledzie w oleju z tzw. tacki też skracają czas przygotowania – te śledzie najczęściej mają już odpowiednią słoność i wystarczy je tylko wyłowić i osuszyć na papierowym ręczniku, żeby pozostałości oleju z opakowania(...)kiedy smaki rozwiną się i poprzenikają.   Podajemy śledzie w buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków (szukajcie gotowych na działach z warzywami!) 1 opakowanie dobrych filetów śledziowych w oleju 450g (ok. 5 filetów) 150g kiszonych ogórków

Karo in the Kitchen
ŚLEDZIE Z RYDZAMI, CEBULĄ I PAPRYKĄ 139

Polecam jako przystawkę np. imprezową! 😍 Składniki:  śledzie matiasy  rydze w zalewie octowej (u mnie 2 słoiczki)  papryka konserwowa  sproszkowana słodka papryka  cebula  olej Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku. Kroimy w paseczki. Posypujemy słodką papryką. Paprykę konserwową  i cebulę kroimy w kostkę. W słoju przekładamy warstwami: śledzie, rydze(...)paprykę wymieszaną z cebulą. Zalewę octową od rydzów mieszamy z odrobiną oleju. Zalewę wlewamy do słoika, aby pokryła nasze śledzie z dodatkami. Całości nie solimy, ale możemy posypać kolejne warstwy odrobiną pieprzu ziołowego. Odstawiamy w chłodne miejsce

Walijskie Pichcenie
Śledzie w oleju z cebulą 191

równy. D obrze jest więc dodać jakiś składnik, albo zmienić i powstaje nowy smak. Ja do tych tradycyjnych w oleju dodałam goździki i kolorowy pieprz. Goździki dodały lekko korzennego smaku a pieprz, delikatnie wszystko zaostrzył.   Składniki: 10 płatów śledzi bez skóry(...)octu 10% 250 g cukru kilka goździków 2 listki laurowe ziarenka pieprzu kolorowego 1,5 l wody Ponadto: 3 – 4   cebule ok. 1/2 l oleju rzepakowego Wykonanie: Kupiłam 2 wiaderka śledzi   w zalewie (po 400 g netto). Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam

Kuchnia u Krysi
Śledzie pod różową pierzynką, czyli konfitura żurawinowa i śmietana w roli głównej 150

śledzi na Święta. Tym razem akcja nosi nazwę JEDNA Z DWUNASTU a więc jedna z 12 propozycji na stole wigilijnym pojawią się śledzie pod różową pierzynką. Składniki: beczka śledzi z olejem wiejskim 550 gram 400 gram kwaśnej śmietany słoiczek konfitury żurawinowej, użyłam domowej ( klik) świeża czerwona cebulka mała łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Śledzie dokładnie odsączamy z zalewy, czyli oleju. Słoiczek konfitury

Życie zaczyna się w kuchni
Śledzie w zalewie ketchupowej 499

ketchupowej. Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych 2 cebule 5 ogórków konserwowych Marynata: 7 łyżek keczupu łyżka musztardy 2 łyżki octu winnego 5 łyżek oleju łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania