stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić i zrobić śledzie bazyliowo czosnkowe(...)szklanki oleju z pestek winogron Dodatkowo: - ziemniaki (po 2 – 4 na osobę, w zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska gruboziarnista - olej - masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka) Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów
mojewypiekiinietylkowszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć. Składniki - śledzie w oleju typu matjas ok.250 gram ( 4 grube płaty ) - ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie, lub pól dużego - ogórki kiszone
Kuchnia z widokiem na ogródZapraszam :) Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 400 g śmietany kwaśnej 2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcu sól Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej
Sama słodycz i szczypta chilibyły pyszne! Składniki: 6 płatów śledziowych 2 łyżeczki koledry 1/2 łyżeczki kminku pestki z 1/2 granatu 6 wędzonych śliwek pieprz cayenne rozmaryn - opcjonalnie 3/4 szklanki oleju kujawskiego 3 ziarna Wykonanie: śledzie wymoczyć, przynajmniej raz zmieniając wodę. Osuszyć i pociąć w kilkucentymetrowe kawałki kolendrę z kminkiem zmiażdżyć w moździerzu granat przeciąć na pół i z połowy wydobyć pestki. Śliwki(...)pokroić w paseczki śledzie posypać ziołami. Układać w słoju przekładając warstwy śledzi pestkami granatu i pokrojonymi śliwkami. Zalać olejem, dodać gałązkę rozmarynu. Odstawić do lodówki na kilka dni, by smaki się przegryzły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki(...)wyjątku lubimy. Jeśli masz ochotę na troszkę słońca na święta, to sprawdź nasz najlepszy przepis na śledzie z suszonymi pomidorami . Klasyczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą Śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych solonych lub w oleju 1 duża cebula 2 średnie kwaskowe Jabłka Grójeckie 300-400 g gęstej kwaśnej śmietany 18% sól, cukier
Cztery FajeryUwielbiam kiszoną czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy opakowanie śledzi mało solonych czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj(...)olejem wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem na talerzu układaj gniazdka z kapusty a na wierzch układaj śledzie dodaj koperek
AZgotuj!majonezie. Zapraszam do przygotowania śledzia w piekarniku i mniej pracy i dużo zdrowiej! Składniki: wypatroszone śledzie - 1 kg sól, pieprz gałązki pietruszki plasterki cytryny 2 łyżki masła klarowanego/ oleju Przygotowanie: śledzie dokładnie umyć, osuszyć na papierowych ręcznikach. Posolić i opószyć pieprzem z zewnątrz i w środku. Włożyć do środka po gałązce zielonej pietruszki lub innego ziółka posmarować tuszki śledzi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo przypadła nam ona do gustu. Delikatne, lekko słodkie ciasto biszkoptowe świetnie współgra z ostrzejszymi w smaku śledziami oraz wyrazistymi ogórkami kiszonymi. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 małe buraki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól Nadzienie: 250 g serka śmietankowego 1 płaska łyżka majonezu(...)wody i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Śledzie osuszamy z oleju i każdego śledzia kroimy wzdłuż na 3 paski. Serek śmietankowy wykładamy do miski i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Następnie dodajemy pokrojone ogórki, jabłko, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy
Kuchnia MagdaLenybardzo przypadła nam ona do gustu. Delikatne, lekko słodkie ciasto biszkoptowe świetnie współgra z ostrzejszymi w smaku śledziami oraz wyrazistymi ogórkami kiszonymi. Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄 Składniki: Ciasto: 3 jajka 2 małe buraki 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól Nadzienie: 250 g serka śmietankowego 1 płaska łyżka majonezu(...)wody i kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Śledzie osuszamy z oleju i każdego śledzia kroimy wzdłuż na 3 paski. Serek śmietankowy wykładamy do miski i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Następnie dodajemy pokrojone ogórki, jabłko, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy
Kuchnia MagdaLenysłodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J SKŁADNIKI: 5 filetów śledzi z oleju 4 plastry ananasa (z puszki) 1 mała cebula 10 dag jogurtu naturalnego greckiego 3 łyżki majonezu 1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki marynowanego zielonego(...)pieprzu Sposób przygotowania: Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki. Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi. Jogurt wymieszać z majonezem, miodem i curry, zalać śledzie, wymieszać, posypać zielonym pieprzem , chłodzić całą noc w lodówce i podawać. Smacznego! Do stylizacji użyłam
Wanilia i Kardamona.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Inspiracja (źródło) przepisu: klik! ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ Składniki: - 750 gram filetów śledziowych a'la matias - świeża bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane w proporcji(...)kroimy w talarki (opcjonalnie). Liście bazylii oddzielamy od krzaczka. Śledzie kroimy w około 2-centymetrowe kawałki i układamy w wybranym naczyniu, następująco: śledzie, bazylia, czosnek i chilli, cytryna. Aż do wyczerpania składników. Następnie całość zalewamy oliwą, olejem lub ich mieszanką. Najlepiej spożywać po 24 godzinach i później. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta soli olej do zalania śledzi Jeżeli używamy filetów śledziowych solonych a’la matjas to trzeba je namoczyć w wodzie z odrobiną octu na 3 godz. W przypadku filetów w oleju wystarczy je wytrzeć(...)płat śledziowy nałożyć porcję farszu cebulowego, zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy śledziowe ułożyć ciasno w naczyniu, posypać ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym. Zalać olejem i odstawić do lodówki. Artykuł ŚLEDZIE PO KASZUBSKU pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaNaszym wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Śledź najczęsciej wyspętpuje w 3 odsłonach. Po sułtańsku, klayczny w oleju i Śledź po żydowsku. Ta ostatnia propozycja to solone filety śledziowe pokrojone w kawałki i zamarynowane w oleju rzepakowym z dodatkiem cebuli, czosnku, zielonego kopru, majeranku i kilku innych ziół. Składniki: 1/2 kg filetów(...)łyżka octu jabłkowego 2 łyżki octu spirytusowego 10% 1 łyżka cukru mlub miód 1 litr wody do odmoczenia śledzi Przygotowanie: Śledzie wkładamy do zimnej wody. Moczymy ok 30-60 minut. Cebulę, jabłko i ogórki drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki ok 1-1,5 cm. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, ogórki i jabłko, następnie dodajemy przeciśnięty przez
Życie zaczyna się w kuchni