słodko. Do dziś takie lubię, dlatego często przyrządzam je po kaszubsku - obowiązkowo z rodzynkami i żurawiną. Przeważnie używam do tego śledzi solonych - klik , ale ostatnio nie miałam czasu na ich moczenie, więc postanowiłam spróbować z filetami w oleju. Całość wyszła równie pyszna, tylko że bardziej delikatniejsza i szybsza w przygotowaniu. Obie wersje śmiało polecam! Spróbujecie? 1/2 kg filetów śledziowych(...)łyżka cukru 4-6 łyżek oleju 1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (odsączone z oleju) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić w niej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć na oleju. Dodać rodzynki, żurawinę
Di gotujeSkładniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 10 % 3/4 łyżeczki, pomidory 4 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda letnia 4 szklanki świeże śledzie oczyścić z głów, wnętrzności i dobrze je wypłukać, w misce posypać kucharkiem(...)wsypać odpowiednią ilość mąki/ok.2 - 3 szklanki/ i w tym worku wszystkie śledzie obsypać - taki sposób nie brudzi blatu i nie rozsypuje sie mąka na bardzo gorącym oleju smażyć na rumiano śledzie z każdej strony i odkładać do miski na innej patelni na oleju usmaźyć cebulę pokrojoną, posypać cukrem, dodać pomidory sparzone bez skórki pokrojone w kostkę, dodać papryczkę chilli
W Mojej Kuchni Lubięśrednie buraki 4 średnie ziemniaki 1 cebula cukrowa 1 jabłko 3 ogórki konserwowe sól pieprz Sos: 2 łyżki majonezu lub kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju 1 łyżka łagodnej musztardy 1 łyżka oleju Instrukcje Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy przez minimum godzinę, raz zmieniamy wodę. Buraki gotujemy w skórce do miękkości, studzimy, obieramy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy. Ziemniaki(...)buraki kroimy w kostkę, śledzie w paseczki, ogórka w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, jabłko w kostkę. Całość delikatnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy musztardę, majonez, olej, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby składniki się przegryzły. Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecampowodu ich nieciekawego jak dla mnie smaku. Tutaj rozczarowałam się pozytywnie, gdyż śledzie są mięciutkie, bielutkie, bez skóry, idealnie doprawione, po prostu chciało się ich jeść. Śledzie z ziołami w oleju SEKO Filety z olejem wiejskim SEKO Oprócz produktów gotowych do spożycia Seko proponuje także filety na tackach, z których możemy wyczarować pyszne dania główne, przystawki czy sałatki(...)SEKO 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Filety kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w dużym słoju. Olejem z pomidorów zalewamy śledzie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła, paprykę oraz czosnek. Wszystko delikatnie przemieszamy, odstawiamy na min noc do lodówki, żeby smaki się przegryzły. U żywanie takich gotowych filetów
Z Majeczką w kuchniskładników i powstaje pyszna przekąska na dzisiejszego śledzika ;) W przepisie wykorzystałam filety ze śledzia atlantyckiego SEKO bez skóry marynowane z olejem rzepakowym z dodatkiem cebuli. Składniki: beczka śledzi 550 g z olejem wiejskim SEKO 1 opakowanie Crème fraîche z zielonym pieprzem 3 ogórki konserwowe kilka rzodkiewek świeży koperek Przygotowanie: Crème fraîche z zielonym pieprzem przekładamy do miseczki
Życie zaczyna się w kuchniPora na śledzie! Smakują wyjątkowo nie tylko od święta, ale i przez cały rok. Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo. Królują na naszych stołach pod różną postacią, począwszy od zwykłych płatów z cebulką w oleju, po śledzie w różnego rodzaju sosach, jak i sałatkach śledziowych. […] Artykuł Śledzie w śmietanie pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniPyszny i orzeźwiający śledź w cytrynach – idealny zarówno na Boże Narodzenia jak i na sylwestrową imprezę! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Śledź w cytrynach –
Kulinarne Przebojepasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta z 1 limonki 3/4 szkl oleju 3 łyżki octu 1 mała czerwona cebula 1 jabłko Przygotowanie: Ocieramy skórkę z 1 pomarańczy
Bon appetit mon amieśledzie matiasy 2 szt cebuli zioła prowansalskie olej papryka konserwowa Śledzie moczymy w wodzie przez ok 2 godziny. Wyjmujemy, kroimy na kawałki grubości ok. 3 cm . W misce mieszamy śledzie z cebulką pokrojoną w kostkę oraz papryką i posypujemy obficie ziołami, polewamy olejem i odstawiamy na ok. 2 dni do lodówki
Jadło i czytadłokonserwowych (ilość w zależności od wielkości) garść rodzynek 1-2 łyżki czosnku granulowanego 3-4 łyżki octu 1/3-1/2 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) pieprz (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) Wykonanie: Matiasy moczymy przez 2-3 godziny, zmieniając wodę do momentu aż śledzie będą odpowiednio słone (według naszego smaku). Po wymoczeniu każdy śledziowy płat kroimy na kawałki o szerokości(...)który uzyskaliśmy po odsączeniu ananasów, mieszamy z olejem. Taką mieszanką zalewamy nasze śledzie z dodatkami (jeśli nie zdarzy się tak, że nie wystarczy nam zalewy do przykrycia śledzi, wówczas braki uzupełniamy olejem). Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 8-12 godzin, aby się przegryzły. Smacznego
MyCookBook.plśledzi w oleju, 2 ogórki kiszone, 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka, ½ cebuli cukrowej, ½ jabłka winnego, 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego, Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} sos : 1 żółtko, 150 ml oleju, 2 łyżeczki musztardy miodowej, sok z ½ cytryny, sól, cukier Żółtko ze sparzonego wcześniej jajka, ubić razem z sokiem cytrynowym. Ubijać dalej dodając po trochę olej. Gdy sos jest gęsty dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem, solą, sokiem cytrynowym. Dodać sos do sałatki
królestwo garóworzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnymatjas- 3 średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą, zimną(...)kawałki.Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą i kawałkami grzybków, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Tak aż do wyczerpania wszystkich składników.Słoik zakręcamy i umieszczamy w lodówce
Smaczne Zdroweróżnego rodzaju imprezach. Do najpopularniejszych należą bez wątpienia śledzie po kaszubsku. Jeśli lubisz pierniki, z pewnością zasmakują ci śledzie korzenne . Fani grzybów polubią śledzie gajowego , miłośnicy tradycji powinni postawić na śledzie w śmietanie , z kolei osoby, które wolą mniej oczywiste połączenia mogą wybrać śledzie z suszonymi pomidorami , śledzie z żurawiną lub śledzie z orzechami i śliwkami . Z pewnością nie pożałujecie(...)przeciwnym razie wszystkie inne potrawy z lodówki będą miały śledziowy aromat. Czy śledzie można mrozić? Gdy zrobisz zbyt dużo śledzi, zamrożenie śledzie może okazać się bardzo oczywistym rozwiązaniem. Niestety, najczęściej nie jest to dobry pomysł. O ile same płaty śledziowe możemy mrozić, o tyle śledzie w oleju lub w sosie musztardowym już nie powinny być mrożone, bo źle wpłynie
okolicepalnika.plmajonezem i posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy śledzie, mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w oleju z cebulą Dorsz pieczony z koperkiem Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Śledzie w sosie koperkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuPyszna sałatka nie tylko na wigilijny stół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić
Smakołyki Asikrokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki