czubate łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki płaska łyżeczka suszonego szczypiorku czarny pieprz świeżo mielony oraz pieprz cytrynowy do smaku Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy, przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać wszystkie składniki. Pieczarki i ogórki kroimy w małą kostkę, podobnej wielkości, wrzucamy do miski. Śledzie odcedzamy z oleju, najlepiej jest(...)ręcznikiem papierowym z oleju. Kroimy filety wzdłóż, a następnie w małą kostkę, ale trochę większą niż ogórek i pieczarki, bo to śledź ma być najbardziej wyczuwalny. Przekładamy do miski. Do składników w misce dodajemy majonez, śmietanę, natkę pietruszki, szczypiorek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz pieprzem cytrynowym i mieszamy. Nie podałam w składnikach soli, bo moje
Smaczna Stronapikantny, esencjonalny, to są idealnie moje smaki, śledź w trzech smakach (24 zł): z suszona żurawiną i śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny
Kulinarne przygody Gatitytakże na święta. Sałatki z dodatkiem śledzi goszczą w naszym domu bardzo często, szczególnie podczas wizyty znajomych i różnego rodzaju domowych przyjęć. Stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju napoi wysoko procentowych PRZEPIS NA SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ Składniki: 300 g śledzi z oleju 3 jajka 200 g groszku konserwowego 1 cebula 2 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)push({}); Przygotowanie: Śledzie odsączamy z oleju, ja robię to przy użyciu ręcznika papierowego. Następnie kroimy je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy, nie będzie nam ona potrzebna do sałatki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Śmietanę, majonez
Przepiski.plśledzi nie ma dla mnie Wigilii, po prostu muszą pojawić się w jakiejkolwiek wersji na stole. Choć znajdziecie na moim blogu wiele przepisów na śledzie to dziś tradycyjnie, prosto. Śledzie z majonezem są pyszne, a majonez możecie zastąpić jogurtem naturalnym. Smakują wspaniale! Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 200 ml majonezu 100 ml bardzo gęstej, kwaśnej śmietany(...)kiszone starte na tarce o dużych oczkach 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki cukru pudru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszam majonez ze śmietaną, ogórkami i roztartymi ząbkami czosnku. Doprawiam do smaku. Śledzie kroję na kawałki, mieszam razem wszystkie składniki. Dekoruję świeżym koperkiem, podaję na półmisku lub w misce
Zasmakuj KuchniSkładniki na 8 porcji: ? 4 filety ze śledzia w oleju ? 1 długi ogórek ? 1/2 puszki kukurydzy ? 2 jabłka ? 1 cebula ? 4 łyżki gęstej śmietany ? sól, pieprz ? pęczek koperku i szczypiorku ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Śledzie osączyć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić. ? Ogórek i jabłka obrać, pokroić
To co kochamśledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski, 1 łyżeczka na 1 ziemniaka) śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka), kawior(...)śledzia, sól Ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej. Rybę rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości. Gotowego ziemniaka przekroić
królestwo garówdobry na wszystko ! ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam na nie ochotę ;) kiedyś kupiłam sobie śledzia w sosie musztardowym i był pyszny! :) jednak w skład wchodził oczywiście majonez, śmietana, cukier i takie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową wersję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach(...)jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka buraczana ze śledziami pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz
Ciastka - domowe słodkościForszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko
Tradycyjna Kuchniaśmietany 12% 4 łyżki majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie wyjmujemy z zalewy ,osączamy i kroimy na mniejsze kawałki (można też dać całe filety). Mieszamy z sosem czosnkowym ,wstawiamy do lodówki
R'n'G KitchenMożesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaMamy dla was nowy przepis na śledzie w aromatycznym sosie duńskim z prażonym jabłkiem. Są zaskakująco pyszne. Na pewno zrobimy je na święta! Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 200 ml śmietany 12 proc., 100 ml majonezu, średnia cebula, pół winnego jabłka, łyżeczka zwykłej musztardy, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka proszku curry, pieprz. Zrób tak: cebulę drobno posiekaj, jabłko(...)obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie oba składniki upraż na suchej patelni aż się zarumienią, na koniec dopraw proszkiem curry. Przestudzone połącz ze śmietaną, majonezem i musztardami. Dopraw pieprzem Do sosu dodaj pokrojone śledzie. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rada: śledzie możesz podać z dodatkową porcją uprażonego jabłka. Artykuł Śledzie w sosie duńskim
Kulinarna Polskapoprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę
Smakowity Blog Kulinarny