niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych
Kuchnia u Krysiśledzika? Śledzie w sosie koperkowym Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu 50 ml kwaśnej śmietany(...)świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym
Słodkie okruszkiRada: Ja moje śledzie przed zalaniem sosem kroję w mniejsze kawałki, ale można je również podać w formie koreczków. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu 50 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy pęczek koperku posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy(...)ręczniku i kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i niewielką ilością cytryny, próbujemy. Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze śledzie (możemy je włożyć do słoiczka) i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (minimum
Słodkie okruszkiŚledziki bardzo lubię. Lubię też wymyślać nowe smaki. Połączyłam śledzie z kilkoma składnikami i wyszła pyszna sałatka. Sprawdzi się na co dzień, ale też jako przekąska dla gości. Ciekawe czy Wam posmakuje. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach. Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 papryki czerwonej (jeśli mała, to cała) 1 nieduża cebula(...)Jeśli macie filety z beczki to trzeba je moczyć nawet 8-9 godzin wymieniając wodę. Wymoczone śledzie pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski. Resztę warzyw również pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Na koniec dodać koperek, majonez, śmietanę i przyprawić pieprzem. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiśledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę wymieszać z powidłami, doprawić do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem. Rozłożyć dip w miseczce. Śledzie zwinąć w rolmopsy , można w nie włożyć cebulkę, spiąć wykałaczką. Ustawić rolmopsy w dipie, udekorować powidłami i papryczką
Gotowanie jest łatweśledzia na carpaccio z jabłek z salsą ogórkową i pysznym sosem francuskim. Bardzo smaczna i efektowna. SKŁADNIKI : 3 filety śledzia ( matias ) olej Wielkopolski do sałatek 1 łyżka soku z cytryny 2 winne jabłka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka musztardy francuskiej mały zielony ogórek natka pietruszki nasiona granatu do ozdoby(...)drugie obieramy, łącznie z ogórkiem i kroimy w małą kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Śmietanę mieszamy z musztardą i odrobiną oleju. Na talerz układamy plastry jabłka, na to porcja salsy, kawałki śledzia bez zalewy oraz porcję sosu. Śledzie dekorujemy odrobiną musztardy i nasionami granatu. Podajemy od razu. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis pochodzi z książki „Kuchnia kresowa”. Składniki: kilka śledzi w occie 1 puszka czerwonej lub białej fasoli 1 kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki majonezu 150 ml śmietany sól i pieprz do smaku szczypiorek 4 jajka(...)szczypiorek. Musztardę, ocet, majonez i śmietanę mieszamy w kubku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przelewamy do miski ze śledziami i delikatnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy, a przed podaniem układamy na niej pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Zapraszam również na inne sałatki ze śledziami lub tuńczykiem :) Szuba ukraińska - sałatka z buraczków i śledzi Śledzie w sosie curry Postna
Trzeci talerzSkładniki: 400 ml śmietany 3 cebule 4-5 matiasów pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać, zalać śmietaną i zagotować, wystarczy 2-3 minut. Śledzie w razie potrzeby namoczyć w wodzie z octem lub w … Czytaj dalej Śledzie z ziemniakami
czarrna od kuchniwszystkie składniki razem w misce lub w salaterce ułożone warstwowo śledzie polane sosem z jajkiem, groszkiem i cebulą ze szczypiorem. Gdy dodacie jeszcze ogórka kiszonego to będziecie mieć przepis na mojego śledzia po polsku , czy też japońsku, czy jak tam chcecie to nazwać! Polecam też inne przepisy na śledzie . Śledzie po królewsku to jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta(...)musztardy np. sarepskiej pieprz do smaku opcjonalnie sól, o ile śledzie nie są dość słone szczypiorek do dekoracji Przepis na śledzie po królewsku: Śledzie w oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Natomiast filety śledziowe solone trzeba wymoczyć w wodzie do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Osuszone śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzie jemy przez cały rok, ja osobiście najbardziej lubię te w śmietanie z dodatkiem jabłka, ale dzisiaj zapraszam Was na śledzie z curry. Dla tych którzy lubią curry będzie to strzał w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z curry Składniki 6 płatów śledziowych około pół kg 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe) 3 łyżki przyprawy curry łagodnego olej rzepakowy Instrukcje
To co lubię - gotuję i polecamZalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki odcedzamy. Potrzebujemy jeszcze śmietanę, cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku
chleba naszegoOpis Sałatka śledziowa: Sałatka śledziowa z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórka konserwowego w śmietanie to prosty i szybki przepis na sałatkę. Sałatka ta idealnie sprawdza się na co dzień, ale też i na specjalne okazje. Jabłko z ogórkiem idealnie dopełniają smak śledzia. Sałatkę śledziową podaję prawie na każdej imprezie u mnie w domu i zachwyca każdego. Sałatka niby prosta(...)można zetrzeć na tarce. Następnie płaty śledziowe kroimy w paski/większą kostkę. Następnie do miski dodajemy pokrojonego śledzia, cebulę, jabłko oraz ogórka konserwowego. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy majonez oraz śmietanę i ponownie wszystko mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. Artykuł Sałatka śledziowa pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona. Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę
Kuchnia Bazyliitatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę
Kuchnia BazyliiŚwięta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Czas pomyśleć o menu (linki do przepisów znajdziecie po kliknięciu w zdjęcie). Zacznijmy więc od śledzi: w oleju lub w śmietanie Teraz czas na sałatki: Oczywiście nie może zabraknąć barszczu białego: a teraz czas na słodkości: Korzystając z okazji życzę
paapilotkaagalantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź
Kulinarne przygody Gatitycharakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew i ziemniaki
zadanie-gotowanieoraz mąkę . Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasi