śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:45/97)

Śledzie pod pierzynką 81

składników i w ten sposób powstała moja pierwsza “pierzynkowa” sałatka śledziowa . Moim zdaniem najlepsza. Składniki na śledzie pod pierzynką 4 filety śledziowe a’la Matjas 3 ziemniaki 2 jajka 2 średnie buraczki 1 jabłko 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Filety śledziowe opłukać, a w razie potrzeby moczyć(...)ugotować na twardo, pozostawić do wystygnięcia, obrać. Jabłko umyć, obrać skórkę, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w wąskie paski lub małą kostkę. W miseczce wymieszać majonez, śmietanę oraz musztardę. W salaterce ułożyć warstwę ziemniaków, śledzi, buraczków oraz jabłka. Polać przygotowanym sosem, a na wierzch zetrzeć jajka na drobnej tarce. Śledzie pod pierzynką wstawić na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Śledzie w cydrze z żurawiną 154

Wigilia bez śledzi to nie Wigilia, a ja jak co roku staram się przygotować na nią przynajmniej jeden nowy rodzaj. Oprócz tradycyjnych w śmietanie i w oleju w tym roku będą śledzie w cydrze. Z dodatkiem bakalii od Bakallandu i ostatnio mojej ulubionej żurawiny w soku z granatu. Polecam taką kombinację. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka warzywna ze śledziem . 183

Witajcie :) Przy piąteczku zapraszam na sałatkę warzywną ze śledziem . Do sałatki użyłam kukurydzy i groszku od Bonduelle i przyprawy od Eco Blik. Pyszna i prosta w przygotowaniu . Zapraszam :)   Składniki : 3 ugotowane w mundurkach   ziemniaki  1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od     Bonduelle 1 jabłko(...)cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe  sól , pieprz do smaku pieprz zielony od Eco Blik 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki  , majonez i śmietanę ze sobą mieszamy dodajemy do reszty

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie korzenne Seko z sosem musztardowo-cytrynowym 173

opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki(...)majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Sos doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem (dzięki temu będzie wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków. Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak  na zdjęciu i polewamy sosem. Na koniec ścieramy na świeżo skórkę cytrynową, prosto na śledzie. Podajemy z chrupkim pieczywem lub solo

Kuchenna Kontrrewolucya
Pasta jajeczno-śledziowa 76

Boże Narodzenie. Idealnie sprawdzi się szczególnie u tych osób, które jakoś mocno za śledziami nie przepadają. Tutaj, obok dużej ilości jajek, smak śledzi nie jest mocno dominujący. Powiedziałabym że pasta choć wyrazista, jednocześnie jest też dość łagodna w smaku. Zresztą, sprawdźcie sami. 5 jajek śledzie a’la matias, klasyczne (3-4 sztuki) mleko 1 mała czerwona cebula(...)łyżka octu winnego 1 łyżka cukru 1-2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 kopiasta łyżeczka musztardy sól, pieprz Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do wymoczenia. Opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy

Smaki Na Talerzu
Śledzie w sosie musztardowym 164

Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz Przygotowanie : Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki. Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudź Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem

Proste Potrawy
Śledzie pod pierzynką 163

sałatka ze śledzia przełożona sosem śmietanowo-majonezowym. Śledzie pod pierzynką to super przekąska, która oprócz tego, że wyśmienicie smakuje w Święta, sprawdzi się również przez cały rok bez względu na okazję. Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 4 płaty śledzia solonego  1 duża cebula 4 duże ugotowane marchewki 5 jajek ugotowanych na twardo pieprz kolorowy 4 łyżki śmietany 4 łyżki(...)Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, marchewki i jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach Na dno naczynia kładziemy ziemniaki i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem Opłukanego śledzia i cebulę kroimy w drobna kostkę - układamy na ziemniakach Polewamy sosem (śmietana+majonez+cytryna) Następnie kładziemy warstwę marchewki  Na koniec warstwa z jajek, szczypiorek i pieprz

Alutka-Gotuje
Śledzie po chłopsku 3069

Śledzie – jedni je uwielbiają, drudzy nienawidzą ;) Ja należę zdecydowanie do tych, którzy śledzie mogliby jeść i jeść, zmieniając tylko formę ich podania :) Tak więc na

Kulinarne Przeboje
WIELKANOCNE JAJKA ZE ŚLEDZIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 141

myśli przewodnich, a tymczasem zapraszam do jajeczek.  Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo  4 plasterki suszonych pomidorów  2 średniej wielkości filety śledzia ( ze słoika w oleju) szczypiorek pół łyżeczki chrzanu w śmietanie  pół łyżeczki majonezu  Sposób przyrządzenia:  Jajka przekroić wzdłuż.Żółtka zjeść, zostawić tylko białko. Pomidory, śledzie, szczypiorek, pokroić drobno. Dodać chrzan

pieprzny smaczek
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 174

przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu.  Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledź z jabłkami do słoika 150

smaku. Całość  dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną  stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku, zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego.  Odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka śledziowa z jajkiem 443

matjas 4 jajka 4 ogórki kiszone 4 cebule Puszka groszku konserwowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% Łyżeczka cukru Kilka kropli octu Sól, pieprz Filety śledziowe umieszczamy na 2 godz w wodzie, a następnie na pół dnia w mleku. Najwygodniej zostawić śledzie w mleku na noc. Cebule kroimy bardzo drobno w kostkę, posypujemy cukrem i skrapiamy octem. Podduszamy lekko(...)twardo i kroimy wzdłuż na 4 kawałki, a każdy z nich przekrajamy na pół. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego

Kolizje Smaków
Śledzie w sosie musztardowym 80

przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem na śledzie w sosie musztardowym . W przepisie użyłam musztardy sarepskiej oraz musztardy francuskiej z całymi ziarenkami gorczycy, które przyjemnie pękają w ustach. Taka różnorodna faktura wspaniale wzbogaca konsystencję sosu. Świeży imbir , cebulka i delikatna konsystencja sosu z dodatkiem majonezu i śmietany świetnie komponuje się(...)solonych filetów śledziowych 1 łyżka świeżego imbiru 2 łyżki cebuli posiekanej w drobniutka kosteczkę 2 łyżki musztardy francuskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz do smaku Instructions Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone śledzie, może trwać to godzinę lub kilka. Spróbujcie po jakimś czasie

SprawdzonaKuchnia.pl