domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą. Śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias 250g gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 płaska łyżka curry szczypta pieprzu cayenne ok. 3/4 szklanki(...)Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę do wymoczenia, w między czasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy w paseczki. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem i musztardą, dodajemy curry, szczyptę pieprzu cayenne, cebulę oraz pokrajane ogórki konserwowe (można je wcześniej obrać ze skórki), doprawiamy do smaku solą oraz
Moja Książka Kucharskamiękkości. Odcedzamy, jeszcze gorące dzielimy na połowy. Wkładamy do miski, dodajemy odcedzonego z zalewy ogórka i 2 łyżki samej zalewy, śmietaną i posiekaną zieleninę. Mieszamy, pieprzymy i dosalamy do smaku. ŚLEDZIE I BEKONOWO-ZIOŁOWY SOS Wypatroszone śledzie myjemy i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku – żadne inne zabiegi nie są konieczne. Delikatnie ryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)sobą łyżkę oleju, musztardy Dijon i octu. Na patelni po smażeniu śledzi ląduje 1 łyżka masła, wysmażony boczek i cebulka. Wlewamy mieszankę musztardową, mieszamy, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Robimy na śledziach kilka kleksów z sosu i od razu podajemy. Potrawa nie musi być jedzona gorąca – wystarczy, że śledzie i ziemniaki będą lekko ciepłe. Ości wyjmują się bardzo łatwo
Karo in the KitchenWigilię czy Sylwestra. Polecam Wam ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne śledzie po chłopsku . składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 3 średnie ziemniaki 2 jajka ugotowane na twardo 2 duże ogórki kiszone pęczek dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz wykonanie(...)Śledzie moczę w zimnej wodzie, co jakiś czas wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję w kawałki. Ziemniaki gotuję w mundurkach, a gdy ostygną obieram je i kroję w kostkę. Przekładam do miski, dodaję śledzie
babka w formiewielkanocne śniadanie, czy poczęstunek dla gości. Przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Cztery składniki i gotowe Jajka faszerowane śledziem Składniki: 6 jajek 3 filety śledziowe a la Matias pół pęczku koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% czosnek granulowany lub 1 posiekany ząbek(...)pieprz Oczywiście na początku jajka gotujemy na twardo i obieramy. Każde z nich przecinamy na pół i wyciągamy żółtka. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem. Dodajemy majonez, śmietanę, czosnek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Dwa śledzie kroimy w malutką kostkę i dorzucamy do jajek. Natomiast jeden filet śledziowy kroimy w cienkie paski, które posłużą nam na koniec do dekoracji. Z koperku odkładamy
PatiGotujesolonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową(...)kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia *** *** We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki *** *** Całość
Blog z Apetytemmuszę takie śledzie po królewsku przyrządzić sama w domu. Przepis na śledzie po królewsku jest nieskomplikowany i szybki do zrobienia, a dodatkowo nie wymaga wielu składników. Przyznam, że mi oraz mojej rodzince tak przyrządzone śledzie po królewsku bardzo zasmakowały, więc podczas nadchodzącej Wigilii oraz Sylwestra na pewno się pojawią! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie po królewsku: 4 nieduże filety(...)której będziemy robić śledzie po królewsku. Filety śledziowe wyjąć z oleju, wysuszyć, pokroić na ukośne kawałki o szerokości około 1,5 cm. Kolejno przełożyć do miseczki z jajkami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do śledzi i jajek. Groszek odsączyć z zalewy. Wsypać do miseczki z pozostałymi składnikami. Do osobnej miseczki przełożyć majonez, śmietanę, musztardę, opłukany i drobno pokrojony
Danka Pichcisosie curry, które jemy na co dzień i od święta, ponieważ świetnie się prezentują i doskonale smakują. Połączenie słonego śledzia, ze słodkawą przyprawą curry i pikantną cebulką daje niesamowity efekt Składniki: 600 g płatów filetów śledziowych 200 g śmietany 120 g majonezu 150 g cebuli 20 ml (ok 2 łyżek) soku z cytryny 5-7 g (ok 1 łyżeczki) curry(...)przez 30 minut a następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę. Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę. Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem. Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego. Całość wstawić do lodówki minimum na noc. Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym
Ola la LCHFobowiązkowo nie może zabraknąć śledzia . Z cebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania. Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej . Jak dla mnie jest to połączenie idealne(...)plasterki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półtalarki. W oddzielnym naczynku przygotować sos do sałatki. Majonez kremowy FOLWARK wymieszać z jogurtem naturalnym. Doprawić pieprzem do smaku - nie solić! śledź doda tu wystarczająco dużo soli . Do dużej miski wrzucić pokrojonego śledzia i warzywa. Zalać całość sosem jogurtowo-majonezowym i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki - a najlepiej
Grunt to przepis!sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa z buraczkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 duże ugotowane buraki 2 filety marynowanych śledzi 1 mała szalotka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę obieramy
Kulinarne przygody Gatitydodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 3. Cebulkę
Tradycyjna kuchnia Kasiwszystkie! Jeśli lubicie śledzie, koniecznie skorzystajcie z przepisu! Placki są rewelacyjne! Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY . (około 18 sztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mleka papryka słodka sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: 200g śledzi w oleju(...)papryczką chili ( Mr Śledź sweet chili - SEKO ) Ponadto: olej do smażenia Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić do puszystości, a następnie zmiksować z mlekiem i śmietaną. Dodać mąkę. Całość dokładnie wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama
Di gotujeniebieski znaczek MSC - dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki śmietana, cytryna, koperek, sól, pieprz Ewentualnie: musztarda ziarnista Koper włoski kroimy cieniutko(...)odrobiną cytryny. Śledzie kroimy po skosie na niewielkie kawałki, seler odsączamy z zalewy na sitku. W miseczce mięszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem - możemy dodać musztardę ziarnistą. Kromki chleba smarujemy masłem, układamy seler, następnie kawałki śledzia, pokrojone w słupki jabłko, cieniutkie plasterki kopru włoskiego i krewetki. Całość polewamy sosem majonezowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Plate of Joykrakersów 5-6 filetów śledziowych w oleju z cebulą kilka kawałków papryki konserwowej 2-3 korniszony kilka marynowanych grzybków 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kilka liści sałaty lodowej świeżo mielony pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku. Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy pokrojone grzyby, paprykę i korniszony. Mieszamy i dodajemy majonez i śmietanę
Moje Kuchenne Rewelacjepuści sok i zmięknie ( zwykle trwa to ok.1 godziny.) Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w średniej wielkości kawałki, przekładam do miseczki, do śledzi przekładam odciśniętą z soku cebulę. Dodaję ocet, olej śmietanę i majonez, deikatnie i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( zwykle na cała noc ) po tym czasie śledziki są gotowe do spożycia. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródŚledzie na pewno każdy lubi, jedni w oleju, inni w jogurcie, w śmietanie czy w różnych sosach. My mamy dla Was nietypową propozycję śledzi w oleju z cebulą i pieczoną papryką. Śledzie mają smak słony a jednocześnie słodkawy za sprawą pieczonej papryki. Mamy nadzieję że i Wam posmakują tak jak nam :) Składniki
Kuchenne Wariacje