sernik na całą noc do lodówki. Przestrzeganie tych kilku zasad sprawi, że wasze serniki będą idealne! Składniki: Spód: 400 g herbatników 3 łyżki kakao 100 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg dobrego twarogu sernikowego w wiaderku 330 ml śmietany 30% 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (80 g) Polewa(...)minut do lodówki. Jajka miksujemy z cukrem (nie ubijamy), następnie dodajemy twaróg, śmietanę, ekstrakt waniliowy i budyń. Wszystko razem krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Masa serowa wyjdzie dość płynna. Przelewamy ją do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem z ciasteczek. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne
Smakowity Blog KulinarnyŁyżeczką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę obtaczamy w uprażonych i posiekanych migdałach. Na półmisku rozsypujemy pestki z dyni, na których układamy serowe kulki. W każdą wbijamy wykałaczkę i podajemy
Domowy Smak Jedzeniakąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego do którego nalejcie wrzącej wody (do połowy wysokości formy z masą serową). Możecie także wypełnić keksówkę wrzątkiem i ustawić ją na dolnej kratce w piekarniku. Dzięki tym zabiegom sernik będzie idealnie równy i gładki. SKŁADNIKI: SPÓD 180-190 g ciasteczek (maślanych, deserowych(...)Krótko miksujemy na średnich obrotach miksera - tylko do połączenia składników. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, kolejne wbijając dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy
cool and mintyjeszcze ciepłą żelatynę. Wykładamy dół tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm) biszkoptami, a na nie wylewamy masę sernikową, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki. Czekamy, aż masa serowa stężeje, a galaretka będzie zimna, ale nie "ścięta". Brzoskwinie z puszki kroimy na plasterki i układamy na masie serowej. Następnie całość zalewamy galaretką (tak aby zakryć brzoskwinie)i zostawiamy
Moje-pitraszeniespód, a także dojrzałe, soczyste truskawki. Połączenie idealne, polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Spód: 350 g ciemnych ciastek typu oreo 130 g roztopionego masła Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu 250 g serka mascarpone 1 mała śmietana kremówka 30% lub 36% 3 tabliczki (300 g) czekolady deserowej o zawartości kakao ok. 50% Dodatkowo(...)roztopić czekoladę. 4. Twaróg zmielić, np. w malakserze, wymieszać dokładnie z mascarpone, dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać. 5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszać masę serową. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać. 6. Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować pozostałymi truskawkami, truskawki posypać
Domowa Cookierenka Agipudrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy twaróg i dalej miksujemy. Żelatynę namoczyć w w kilku łyżkach mleka do spęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Wykładamy na ciastka, wyrównujemy, układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Przepyszny sernik na zimno przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoidealny ,ciasteczka oreo dodają ciekawego smaku a sernik pieczony w kąpieli wodnej jest wyjątkowo delikatny i wilgotny ,wszystkie te warstwy tworzą pyszna całość :) Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 650 g twarogu ,u mnie z Wielunia "Mój ulubiony" - 325 ml śmietanki 36 % - szklanka cukru pudru - 4 jajka - 1 duża ,płaska łyżka mąki pszennej - 2 duże ,płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)Ciastka zmielić w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć je na blaszkę i ugnieść równomiernie na całej powierzchni, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. , zagotować sobie wodę w czajniku. Ser ,cukier i mąki wrzucić do miski i wymieszać na średnich obrotach, dodać kolejno jajka i smietanę, olejek waniliowy, ucierać do połączenia
Wypieki Reneworeczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy. składniki na masę serową: 1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego) 300 g cukru 250 ml śmietany, kwaśnej 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 250 ml mleka 2 budynie(...)Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaciepłe dni. Spróbujecie...? Sernik kawowo-bananowy (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 100 g podłużnych biszkoptów 50 g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) masa serowa: 600 g serka kremowego 300 g creme fraiche (18%) 80 g cukru pudru 100 ml mocnej, ostudzonej kawy 4 banany 1 łyżka soku z cytryny 6 listków żelatyny dodatkowo: kakao(...)blenderem na gładko, wymieszać z sokiem z cytryny. Serek, creme fraiche, cukier puder i kawę zmiksować. Dodać banany, połączyć. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Dodać do niej 2-3 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Następnie wlać żelatynę do pozostałego kremu, dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek. Przelać masę na schłodzony spód, wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować kakao i chipsami
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 liście sałaty karbowanej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach) serem. Mieszając - całość podgrzać(...)makaronu, krewetki, kukurydzę i tak przygotowany farsz polać niewielką ilością sosu. Całość z zwinąć (brzegi do środka i w rulon) i p odawać (opcjonalnie) z resztą sosu. (*) Sos serowy można również zrobić z rozpuszczonego serka topionego rozmieszanego z mlekiem, śmietaną lub jogurtem naturalnym
Di gotujeżółtego i fileta z kurczaka pewnie każdy zna ;) Ja dziś proponuję nietypową roladę, która smakuje wyśmienicie. Nie należy do kategorii dietetyczne, ale jakże kusząco się prezentuje ;) Zapraszam! Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem Składniki: -30 dag sera żółtego -4 jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie(...)Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki. Podsmażamy, aż zmiękną. 3. Filety pokroić na podłużne paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Podsmażyć na rumiano na oliwie. 4. Na ciepłe ciasto serowe rozkładamy równomiernie pieczarki, następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie
Tagebuch po polskuOwijamy je folią aluminiową i smarujemy masłem, dzięki temu nie przykleją się do galaretki i łatwo będzie można je usunąć. Umieszczamy paski na serniku, lekko wciskając w masę serową. Drugi pasek przecięłam na pół i dołożyłam dwie połówki. W dwóch ćwiartkach na przeciw siebie układamy plasterki bananów i smarujemy je sokiem z cytryną, dzięki temu nie ściemnieją. Zalewamy tężejącą(...)galaretką cytrynową (galaretka musi być lekko stężała, bo inaczej wyleje się poza określone ćwiartki lub wsiąknie w masę serową). Ciasto chowamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, układamy plasterki truskawek w dwóch pozostałych ćwiartkach i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy ciasto do lodówki
Aga w kuchniTwaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Cztery całe ciastka zmiksuj w blenderze na małe kawałeczki i dodaj do masy serowej. Do 16 papilotek włóż po jednym ciastku. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i opcjonalnie posyp kawałkami ciastek. Piecz 25-30 minut
Food Squarektórym wybitnie zależy na tym, by je schrzanić... I całe szczęście, że tych drugich można mimo wszystko unikać :-) dzięki temu te święta były pozytywny :-) bardzo pozytywne:-) SKŁADNIKI Na masę serową: 2 kg sera z wiaderka 6 całych jajek 4 żółtka 2 szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka każdy) lub 80 g mąki ziemniaczanej(...)bezę: 6 białek 1 szklanka cukru Dodatkowo: paczka małych okrągłych biszkoptów Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski miksera i miksujemy przez chwilę aż do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Następnie całość masy przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Po tym czasie wykładamy na sernik bezę - białka miksujemy na sztywno, a następnie
Czary - gary w kuchniwałki. Zaplatamy z nich warkocz i wykładamy nim brzegi tortownicy, robiąc wianek. Środek ma pozostać pusty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20- 30 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę serową i nagrzewamy piekarnik do 190 st.C. masa serowa: 250 g twarogu 1 jajko 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego do posmarowania: jajko + łyżka mleka Ser ucieramy w mikserze
Dzieje kuchennej Wiewióry