uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę serową, nie napowietrzając jej zbytnio, a co za tym idzie – deser nie będzie zbyt gwałtownie rósł w trakcie pieczenia. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na wlanie w pierwszej kolejności samych żółtek(...)następnie białek ubitych na pianę, uzyskamy sernik o puszystej, lekkiej konsystencji. Spód sernika Do sernika najlepiej sprawdzi się spód z kruchego ciasta. Pamiętajmy, by przed wyłożeniem masy serowej delikatnie go podpiec. Dodatkowe składniki Do ciasta można dodać odrobinę skrobi ziemniaczanej, mąki pszennej lub proszku budyniowego bez cukru, dzięki czemu zagęścimy strukturę naszego sernika . Należy jednak uważać z ich ilością – nadmiar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. KROK V : Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. KROK VI : Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund(...)oraz rozpuszczoną czekoladą. KROK VIII : Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut. KROK IX: Na podpieczonym spodzie wykładamy garść malin, a następnie przekładamy serową masę. Gdyby była ZBYT gęsta, należy dolać odrobinę mleka. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto najlepiej jest upiec w kąpieli wodnej. Ja na dnie piekarnika wstawiłam foremkę wypełnioną wrzącą
Kuchnia Elliemówią, nie trzeba zjeść od razu całej blachy :) Sernik smakował i szybko znikał z talerza :) Składniki: spód 250 g herbatników 80 g miękkiego masła masa serowa 1 kg mielonego sera 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany 30 % 3 dojrzałe banany 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 duże jaja 2 łyżki budyniu waniliowego(...)miksując na wolnych obrotach dodawać masę bananową (Thermomix czas 1 min/ obr 2-3) następnie dodawać po 1 jajku (Thermomix czas 1 min/ obr 2-3) masę serową wylać na spód piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 1 h w kąpieli wodnej (na niższym poziomie ułożyć miseczkę z wodą) po upieczeniu zostawić sernik jeszcze
Gotowanie z pasjąłyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - 1/2 szklanka mleka Dodatkowo: - jagody, ok. 1 1/2 szklanki 1. Ser mielimy. Jajo ubijamy(...)cukrem na kogel mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkakawy 50 g czekolady gorzkiej 70% PIANKA MALINOWA: 400 g malin 1/3 szklanki cukru białego Królewski 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% SEROWY KREM: 250 g ricotty 1 galaretka malinowa 1 szklanki wody 1 szklanki śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: świeże maliny listki mięty Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać(...)Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami wmieszać delikatnie w tężący mus malinowy. Do formy włożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć piankę malinową. Przykryć drugim ciastem i odstawić do lodówki. Serowy krem. Galaretkę malinową rozpuścić we wrzącej wodzie. Można ją delikatnie podgrzać jeżeli nie zdąży się rozpuścić, ale nie wolno jej gotować. Wystudzić. Ricottę zmiksować i połączyć z zimną galaretką. Dobrze
https:KKuchniaMniamłatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru -2 łyżki żelatyny -1 cukier waniliowy -175 ml mleka MASA JOGURTOWO-TRUSKAWKOWA -100g truskawek (mogą być mrożone) -jogurt naturalny 200g(...)miksując,potem żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę,proszek kakao i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Studzimy. MASA SEROWA (ser powinien być w temp pokojowej) Do garnka wlewamy mleko,dodajemy cukier waniliowy,cukier oraz żelatyne. Zagotowujemy. Studzimy. Zimny płyn wlewamy do sera i miksujemy na najwyższych obrotach. Jeśli masa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżek mąki pszennej · 25 g zimnego masła · 2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE: · 125 g twarogu niemielonego · 2 łyżki cukru pudru · 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)można przygotować resztę składników do drożdżówek: 1.KRUSZONKA Mąkę, cukier i posiekane masło wsypać do miski i rozcierać palcami krótko aż powstaną drobne okruszki, odstawić, można do lodówki. 2.NADZIENIE SEROWE W osobnej misce, twaróg wymieszać rózgą na gładką masę z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Jajko można pominąć. Ja użyłam jajek z chowu ekologicznego, stąd taki żółty kolor serka
Calzonella.comSkładniki na ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 40 g drożdży świeżych 1/4 szkl. cukru 1/2 kg mąki 80 g miękkiego masła szczypta soli 1 jajko Masa serowa: 1 jajko 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 kg sera białego półtłustego 1/2 szkl. śmietany 18% 1 rozmącone białko do posmarowania bułeczek Ciepłe mleko wlewam do miski, dodaję(...)dodaję cukier. Chwilę miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję delikatnie lub mieszam łyżką. Placuszki leżące na blasze przyciskam na środku szklanką by powstało zagłębienie. Do zagłębienia wkładam masę serową. Smaruję brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Piekę przez około 15-20 minut. Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plgorącej wodzie, mieszamy porządnie i odkładamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną piankę dodajemy do niej cukier puder i dokładamy po łyżce sera. Na samym końcu wlewamy do serowej masy wystudzoną (ale nie ściętą) galaretkę cytrynową. Wlewamy ją małym strumieniem. Całą masę wylewamy na wcześniej ułożone herbatniki. Odkładamy ciasto do lekkiego stężenia. Zabieramy się za posypkę kokosową. Wykonanie kokosowej posypki(...)małym rondelku rozpuszczamy masło i cukier. Dodajemy do tego wiórki i mieszamy. Odkładamy posypkę do ostygnięcia. Gdy będzie zimna posypujemy nią ciasto. Ważne by masa serowa nie zdążyła się całkowicie zsiąść, bo inaczej posypka się nie przyklei. Gotowe ciasto odkładamy do całkowitego stężenia do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Przepis znalazłam na www.obzarciuch.pl
Mania Wypiekaniaprzesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Masa serowa: 1,5 kg zmielonego sera (może być z wiaderka) 30 dag cukru 250 ml śmietany 125 ml oleju 2 jajka 4 żółtka 250 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżka(...)ziemniaczanej Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru
Pyszności Słodkościczasie ubijania porcjami dodajemy czekoladę i żelatynę. Naszą jajeczną masę stopniowo dodajemy do twarogu i mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę po czym dodajemy ją, stopniowo do masy serowej. Gotową masę rozkładamy na schłodzonym cieście i schładzamy. Kiedy nasza masa serowa stężeje, układamy na niej odcedzone i pocięte na plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy do stężenia. Smacznego Artykuł
PatiGotujekomponuje się idealnie. Ten sernik to TOP 3 wśród moich ukochanych serników! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło roztopione – 50 g + okrągłe biszkopty MASA SEROWA: * twaróg 3 x mielony – 400 g * śmietana 36% – 1/4 szkl * biała czekolada – 120 g * wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) * drobny cukier(...)jajko – 2 szt * świeże maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, przykryć okrągłymi biszkoptami, wstawiać na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia. Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ). Dodajemy białą
Ostra na Słodkoniskich obrotach razem z cukrem, cukrem wanilinowym i jajkami, dodaje wymieszane mleko z mąką ziemniaczaną i wyrób na gładką masę. Na sam koniec dodaj posiekaną czekoladę. Połowę masy serowej wylej na spód wcześniej upieczony, ułóż na cieście kulki i zalej pozostałą masę serową. Ciasto piecz przez 55-60 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Ostudzone ciasto
Niezły MłynekDziś czas ogłosić zwyciężczynie sernikowego konkursu! Wszystkim biorącym udział dziękuję za zabawę i słodkie, serowe propozycje. Każdy z nadesłanych przepisów za coś wyróżniłam i z przyjemnością podzielę się z Wami tym, czym urzekła mnie każda sernikowa receptura. Oto zwyciężczynie, które otrzymują ode mnie nagrody książkowe: Daria K BZ – zainspirowałam się propozycją, ponieważ nigdy jeszcze nie dodawałam do sernika jogurtu(...)greckiego. Czas na niego! Natalia K – zaproponowała masę serową na bazie mleka. To dla mnie absolutna nowość! Koniecznie do przetestowania! Ewa Kuchennie – jest zapewne fanką serników mocno cytrusowch. Aż tak cytrynowego sernika jeszcze nie próbowałam, więc wszystko przede mna! gin – absolutny hit sernikowy! Kajmak i kasztany! Biorę go na warsztat! Ewelina Skiba – zaproponowała bajeczne, śmietankowe
Raj dla Podniebieniasernik niecodzienny. Jesienny za sprawą aromatu goździków. Delikatny dzięki włoskiemu serkowi ricotta. Pachnący mandarynkami. Zróbcie! Składniki (na małą tortownicę) spód 150g herbatników czekoladowych 50g stopionego masła masa serowa 70g miękkiego masła 600g twarogu półtłustego 200g serka ricotta 3 łyżki śmietanki kremówki 4 jajka 6-7 mandarynek + 1-2 do ozdoby 1 szklanka cukru 3-4 goździki 1/2 laski(...)gotujemy i miksujemy ze skórką. W wysokiej misce ucieramy masło z cukrem, dodając po jajku. Następnie po łyżce dodajemy zmielony twaróg i dokładnie miksujemy. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ricottę, wanilię, śmietankę oraz mus mandarynkowy. Masę przekładamy na kakaowy spód. Sernik pieczemy ok. 1h w temp. 160-170C. Schładzamy w otwartym piekarniku. Przestudzony dekorujemy plastrami świeżych mandarynek
Raj dla Podniebienia