się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki:Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru ) cukier waniliowy 16 g 200 ml śmietanki kremówki(...)rozkładamy w tortownicy o średnicy 23 cm tak aby pokryła cały spód foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C na ok. 10 minut. Spód studzimy. Masa jagodowa serowa: 350 g jagód , ucieramy blenderem na mus . Żelatynę rozprowadzamy we wrzącej wodzie ( 1/3 szkl. )i bardzo dobrze mieszamy , aż żelatyna się rozpuści. Ser łączymy z płynną śmietanką , dodajemy cukier puder
Słodkości i nie tylkosmakować wszystko. Ale najważniejsze to nie przekombinować. Dlatego zainspirowana wpisami o "jesiennej królowej" postawiłam wszystko na dyniową kartę ;) Moim asem w rękawie będzie kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami.Postanowiłam przygotować zupę, którą Margarytka zajadała się w Restauracji "Syrenka" w Ustce. Jednak by nie był to kolejny z wielu krem z dyni ja swój przyrządziłam na indyjską nutę. Niebanalne(...)mają być też chipsy serowe, z którymi podam ów krem. Trzymajcie kciuki! Kokosowy krem z dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim
bastalenaskładniki, oprócz kakao wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Owinięte w folię wkładamy na czas przygotowania masy serowej do zamrażalnika. Masa serowa: 500 g zmielonego dwukrotnie twarogu 500 g serka śmietankowego 200 g cukru pudru 70 g masła 5 jaj 1 czubata łyżka mąki 1 łyżeczka ekstraktu(...)Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Następnie dno tortownicy wykładamy jasnym kruchym ciastem, najlepiej palcami rozciągając i dociskając. Wlewamy masę serową. Przykrywamy ciemnym ciastem (ja ciasto pokruszyłam na ser). Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60-70 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie w formie
Made By Mom And Sontaki jadłam po raz pierwszy....przepis wyszperałam gdzieś w necie..ale nie pamiętam gdzie...pamiętam tylko , że autorka pisała , że placki po upieczeniu są twarde ,ale po przełożeniu masą serową zmiękną...moje placki upieczone wcale nie były twarde..były miękkie...a efekt końcowy - pyszny...do ciasta kruchego dodałam miód rzepakowy z Anielskich Przysmaków..a do masy serowej budyń śmietankowy(...)masa zacznie gęstnieć [cały czas mieszając masę,] Na koniec dodać rozrobiony w reszcie mleka budyń i mąkę ziemniaczaną oraz olejek - gotować jeszcze ok. 2-3 min.Gorącą masą serową przełożyć placki. Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieSkładniki na kruche ciasto:3 szklanki mąki pszennej150 g masła1 jajko1 szklanka cukru pudru4 łyżki śmietany 18%3 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego5 jajek250 g masła1 szklanka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego)Przepis na kruche ciasto:Masło kroimy na małe kosteczki i dodajemy(...)kruche. Całość zagniatamy do momentu połączenia wszystkich składników. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na 2 godziny.Przepis na masę serową:Do miski przesypujemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, masło pokrojone w kostkę i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy
Emcia PichciSkładniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)6 sztuk jajek1 i 1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki100 g śmietanki kremówki 36%Składniki na spód:200 g ciasteczek musli150 g masłaBakalie:5 łyżek rodzynek5 łyżek kruszonych orzechów włoskichPrzepis na spód:Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek" (w przypadku braku melaksera ciasteczka najlepiej umieścić(...)Całość dokładnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy spód ciasteczkowy i dokładnie rozprowadzamy go po całej blaszce. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.Przepis na masę serową:Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ser przekładamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do sera razem z cukrem. Całość miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia składników
Emcia Pichcipewno nie jednegoJ Polecam!!Sernik Tiramisu Składniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego(...)średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą
Mania Gotowaniaswoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo 50 g masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki(...)średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu
Mania Gotowaniabatoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków(...)średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu
Mania Gotowaniaokoło 12-14 serniczków): Spód: 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy(...)cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy
Mania Gotowanialetnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne.Przygotowałam na blaszce 33x23cm.Składniki spodu:- 250g sucharów (u mnie bez cukru)- ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego)Składniki masy serowej:- 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka )- 0,5l kremówki- 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatynySkładniki warstwy owocowej:- 250g odszypułkowanych truskawek- 1 galaretka agrestowa- 2 galaretki truskawkowe lub malinoweSkładniki polewy(...)czekolady (u mnie 60%)- 100ml kremówki- 1 łyżeczka żelatynyPrzygotować sobie 3 kubeczki i w każdym rozpuścić potrzebne nam galaretki,tzn.*w pierwszym kubku rozpuszczamy galaretkę potrzebną nam do masy serowej: do 250ml gorącej wody wrzucamy 1 galaretkę malinową, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia.*w drugim kubeczku rozpuszczamy galaretkę agrestową: do kubeczka wlewamy 250ml
Smaczne Zdroweubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń w proszku i wymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do masy serowej i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową
Ala piecze i gotujesię pestek- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder - do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach(...)zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie
Smakołyki BerenikiKruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez(...)kilka dni po upieczeniu.Ciasto przygotowałam w większej formie niż sam placek, gdyż masa serowa jest zwarta i nie ma ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniamiSkładniki:ciasto200g mąki pszennej80g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtkoszczypta soli3 łyżki kwaśnej śmietany 12%masa serowa250g twarogu półtłustego2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego1 żółtko220g
Smakołyki Bereniki