wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, serki homogenizowane (fot.1) oraz wystudzone mleko z rozpuszczoną żelatyną. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać, drewnianą łyżką do masy mleczno-serowej. Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm. Wlać 1/3 porcji masy serowej. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wlać pierwszą galaretkę i ponownie włożyć do lodówki. Dalej postępować tak samo(...)wlewając na przemian do formy - porcję sera i galaretkę (fot.2). Gdy masa serowa zbytnio zgęstnieje nam w trakcie wykonywania sernika, można rozpuścić ją - wstawiając miskę z masą do garnka z wodą, który podgrzewamy na małym ogniu. W trakcie podgrzewania masę ciągle mieszamy drewnianą łyżką
Świat Ciastamąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera (1 kg) Sernix (dodatek ulepszający do sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 125 g margaryny 5 jajek 1 i 1/3 szklanki cukru(...)mleko, 1 szklankę cukru, cukier waniliowy, Sernix, ostudzony tłuszcz dokładnie zmiksować. Ubić na sztywno oddzielone białka, dodając pod koniec ubijania 1/3 szklanki cukru. Ubitą pianę dodać delikatnie do masy serowej. Delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Przygotować blachę o wymiarach 23 x 28 cm. Wysmarować tłuszczem tylko dno, brzegi zostawić nie smarowane. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce
Świat Ciastamiękkiego masła 100 g cukru pół łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych Składniki na masę serową:400 g twarogu półtłustego 2 łyżki masła, o temperaturze pokojowej 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru z wanilią 400 g jagódSkładniki na lukier:1 szklanka cukru pudru3 łyżki(...)podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, jeszcze przez chwilę wyrobić, a następnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 45 x 45 cm. Teraz przyrządzić masę serową. Wszystkie składniki na masę serową dobrze wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg z pozostałymi składnikami.Przygotować blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.Rozwałkowane ciasto przekroić na pół
Świat Ciastastanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka(...)pianę.Do masy serowej stopniowo i delikatnie dodać ubitą kremówkę, białka i bakalie (fot.1). Wymieszać.Przygotować formę o wymiarach 23 x 35 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę serową. Wyrównać (fot.2).Całość piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć
Świat Ciastasernik wyglądał iście królewsko!Są jeszcze wiśnie na targach , więc może Ktoś z Was się skusi?SKŁADNIKI:( tortownica 24 cm )SPÓD :* herbatniki – 200 g* masło – 100 gMASA SEROWA :* mielony twaróg – 1 kg* jajka – 5 szt* masło – 50 g* śmietana 30% – 125 ml* cukier – 1 szkl*budyń waniliowy – 2 opDODATKOWO :* wiśnie(...)galaretka wiśniowa – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Masło topimy , studzimy.Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA :Oddzielamy białka od żółtek.Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno.Pianę delikatnie łączymy z masą serową.Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika
Ostra na Słodkosmaczny i zdecydowanie warty wypróbowania.Z wyglądu jest czarno-biały, w smaku lekko kokosowy. Od standardowych serników różni się zdecydowanie większą ilością ciasta, ale nie dominuje nad częścią białą-serową a idealnie z nią współgra. Sernik idealny na świąteczny stół, jak również na każdą inną okazję.Zachwyci Was.Polecam! Składniki na ciasto: 270 g mąki pszennej330 g cukru3 łyżki kakao1 kostka(...)reszty dodajemy żółtka (białka ubijamy oddzielnie na sztywną pianę). Mieszamy łyżką. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Masa serowa: 700 g sera, dwukrotnie zmielonego4 jajka220 g cukru0,5 kostki masła50 g + 50 g wiórków kokosowych Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Ser, cukier umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do otrzymania gładkiej
Made By Mom And SonOstatnio "chodzi za mną" twaróg, sery, i ogólnie nabiał. Postanowiłam zrobić maxymalnie serowy sernik, bez ciasta, góry, spodu itp. sam ser. Przepis okazał się strzałem w 10. Sernik jest delikatny, puszysty, słodziutki, mój roczny syn objadał się nim bez opamiętania. Przygotowanie ciasta zajmuje góra 10 minut, zapach w domu podczas pieczenia jest bezcenny.1 kg sera twarogowego półtłustego ( ja użyłam(...)masło, dosypujemy cukier - ucieramy.Gdy masło połączy się z cukrem dodajemy stopniowo żółtka na przemian z serem.Następnie dosypujemy mąkę (ciągle mieszając) budyń i cukier waniliowy.Ubijamy białka, dokładamy do masy serowej - stopniowo.Rozgrzewamy piekarnik do 200C, blachę smarujemy tłuszczem, przelewamy masę serową do tortownicy(28cm).Pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180C, pieczemy kolejne 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę
Z butelką mleczka w tlerewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier waniliowy1/4 szklanki mąki pszennejszczypta soli Masa serowa:350 g zmielonego dwukrotnie twarogu250 g mascarpone1/2 szklanki brązowego cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki(...)średnicy) wykładamy pergaminem i wylewamy na nią ciasto. Dokładnie rozprowadzamy po dnie.Podpiekamy w temperaturze 170 stopni ok. 10 minut (aż utworzy się "skorupka" na powierzchni i ciasta).Masa Serowa:Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy, kakao i mąki miksujemy ze sobą. Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką
Słodka Stronałyżek cukru150 g miękkiego masłaPolewa Czekoladowa:50 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznejok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony twaróg miksujemy razem z cukrem i śmietanką. Następnie(...)białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do reszty ciasta - bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wyłożonej pergaminem (tej samej w której piekliśmy warstwę serową) i pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 175 stopni do tzw. "suchego patyczka". Ostudzone ciasto przekrawamy na dwie części.Masa Budyniowa:W ok. szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem
Słodka StronaDzisiaj mam dla was klasyczny sernik. Pyszny, puszysty i prosty do wykonania. Z przepyszną polewą. Mój pierwszy, ale nie ostatni :). Bo uwielbiam serniki i wszystko co serowe. Puki co to mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy mój wypiek do tej pory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła(...)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka)2 łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem.Ciasto kruche:Mąkę przesiać, cukier puder przesiać i zmieszać razem. Następnie
Moje pyszne gotowaniePrawdziwie świąteczne.Składniki:Spód:szklanka mąki tortowej2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli6 łyżek miodu6 łyżek cukru trzcinowego60 g masłajajko100 ml mlekaMasa serowa:wiaderko serka100 g masła6 jaj1,5 szklanki cukru pudru (przesianego)cukier waniliowy2 łyzki mannyszczypta soliWykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopniDużą formę dokładnie smarujemy tłuszczem o obsypujemy manną.Spód:Mąkę przesiewamy(...)cały czas mieszając) i studzimy.Mleko mieszamy z jajkami.Do maki dodajemy masę miodową, dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy mleko. (Ma być rzadka i jednolita konsystencja).Przelewamy na dno naszej brytfanki.Masa serowa:Masło przekładamy do miski i mieszamy na puszysta masę. Następnie dodajemy kolejno żółtka (po jednym). Następnie w porcjach przesiany cukier, potem serek z wiaderka. Dokładnie wymieszać. Białka ubić
Moje pyszne gotowanieodcedzić.Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg zmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku(...)delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki
Codzienna kuchnia niecodziennażółtka,3/4 szklanki cukru,50 g roztopionego i przestudzonego masła,2 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,mąka do podsypywania stolnicy.Nadzienie serowe:ok. pól kg zmielonego twarogu, cukier do smaku,1 jajko,1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny.Lukier:cukier puder,sok z cytryny.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru(...)wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa
Codzienna kuchnia niecodziennabrzeg do góry.Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą(...)wyjąć bez rękawic ochronnych.W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem :)Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę. O wspaniałym smaku chyba nie muszę przekonywać? :) Połączenie sernika z krówką to niebo w gębie
Codzienna kuchnia niecodzienna