Oreo, ale tych z kolei tym razem nie było w żadnym z trzech sklepów w okolicy. Składniki (na 8-9 sztuk): 16 - 18 sztuk markiz Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego (ja traktuję go dokładnie blenderem ;)) 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ja dałam mąki(...)kremówki Przygotowujemy 8-9 papilotek na babeczki. Do każdej na dno wkładamy jedną markizę. Pozostałym markizy przycinamy tak, żeby można je było postawić na boku. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Można to zrobić mikserem, ale nie można tego robić za długo, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Jednolitą masę serową wylewamy do papilotek z markizą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jagód, ale w lodówce znalazł się jagodowy dżem, który świetnie je zastąpił. Składniki Ciasto: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g zmielonego białego sera 4 jajka 3 łyżki słodkiej smietanki 200 g cukru plus łyżka mąki ziemniaczanej 60 ml soku z cytryny 2 czubate łyżki dżemu jagodowego lub rozciapanych(...)wymieszanym z mąką ziemniaczaną, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny. Odmierzyć 4 łyżki masy i wymieszać z nią dżem jagodowy. Na podpieczony spód do ciasta wlać połowę masy serowej, następnie na przemian trochę masy jagodowej i trochę serowej, aż do wyczerpania obu mas, lekko przemieszać, żeby na wierzchu powstały "esy-floresy". Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Kulinarne Inspiracjeorzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Składniki masy serowej: - 500g mielonego twarogu (może być z wiaderka) - 250g mascarpone - 125ml słodkiej kremówki - 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu - 4 jajka - 30g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu(...)ksylitolem z wanilią, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy przełożyć ser, rozkręcić go. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zamieszać dokładnie. Następnie dodawać stopniowo masę jajeczną na zmianę z masą śmietanowo-serową (kremówkę ubić wcześniej na sztywno razem z mascarpone). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80
Smaczne ZdroweKruche czekoladowe ciasto, niezwykle delikatna masa serowa z dodatkiem rodzynek, czekoladowa, aksamitna polewa i soczyste lekko kwaskowe truskawki... To stanowczo jeden z moich ulubionych serników! Ciasto nie jest trudne do wykonania, mikser jest zupełnie zbędny a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza serników. Polecam! Składniki: Ciasto: 200 g mąki pełnoziarnistej 25 g ciemnego kakao 150 g zimnego masła 50 g cukru(...)dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu tłustego, zmielonego trzykrotnie 440 g serka typu włoskiego (np. Capri, Capresi, Pilos) zmielonego trzykrotnie 400 g śmietany 18% 200 g drobnego cukru 50 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
maniapieczeniajadłam. Wprost rozpływa się w ustach. Składniki: Ciasto: 1 jajko 12 dag zimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę(...)ciasto. Ciasto owinięte w folię aluminiową wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blaszkę oprószoną mąką i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni. Masa serowa: 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Do 4 żółtek wbijamy pozostałe jajko i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodajemy stopniowo: ser, mleko, budyń i olej. Pianę delikatnie
Salonik smakówwyłożyłam w dwie mniejsze obręcze do potraw i do jednej miseczki. W obręczach masę ugniotłam ubijaczami dołączonymi do obręczy, w miseczce masę ugniotłam łyżeczką i wstawiłam do lodówki. MASA SEROWA: 250 g sera z wiaderka (użyłam sera Włoszczowa) około 50-100 ml śmietanki kremówki 30 % sok z połowy cytryny cukier drobny do wypieków, do smaku 2 - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej(...)kremówkę, sok z cytryny i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Cukru wsypałam tyle, żeby masa była dosyć słodka. Żelatynę rozpuściłam w minimalnej ilości wody i przestudzoną wlałam do masy serowej, zmiksowałam krótko i masę serową wlałam na spód ciasteczkowy do obręczy i do miseczki. Wstawiłam do lodówki. Po około 2 godzinach masa stężała. MASA ŚMIETANOWO - PORZECZKOWY: 125 g serka mascarpone
Blondynka GotujeBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1kg białego sera,zmielonego 4 jajka 200g masła 1,5 szklanki cukru opakowanie (16g) cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części jedną ciut większą, drugą trochę mniejszą i wkładamy do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem
Czerwona Porzeczkafaceta zrobiłam sernik gotowany . Składniki na ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 5 jajek 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3/4 szklanka mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao(...)dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam. Do masy maślanej dodaję porcjami zmielony twaróg. Na końcu daję ubite białka i mieszam delikatnie, aż piana połączy się z masą serową. Ja używam zawsze drewnianej łyżki do łączenia piany z białek z masą. I zawsze mieszam w jedną stronę. Gotową masę przekładam do garnuszka i wstawiam na średni gaz. Gotuję
Ciasteczkowy Potwórjajka 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olejek migdałowy Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 2 białka Masa serowa: 1/2 kg białego sera 20 dag masła 6 jajek 40 dag cukru pudru 10 dag rodzynek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie(...)rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku, aż przestygnie, by masa serowa nie pękała
Ciasteczkowy Potwórzadowolony z efektu. Składniki na kruchy spód: 1/2 kostki masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową : 1 kg twarogu 1/2 kostka masła lub margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić, podzielić(...)dodając po j żółtku, białka odłożyć osobno .Dodać twaróg oraz mąkę i wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy, połowę pokroić na małe kawałki i dodać do masy serowej. Ja dodatkowo wlewam szklankę soku z brzoskwiń do masy serowej. Masę wymieszać i wylać na przygotowane w blasze ciasto. Na wierzchu układam resztę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Odłożone
Ciasteczkowy Potwórsernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu 1 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam(...)cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 220'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto
Ciasteczkowy Potwórtakże zasmakowało w tym specjale :) Ten sernik jest z dodatkiem karmelizowanych bananów, więc i smak sernika jest bananowy, a byłby bardziej, gdyby część bananów zmiksować i wymieszać z masą serową. Spód: 250 gram herbatników 1 kostka masła Masa serowa: 4 kostki twarogu - każda po 200 gram 11/2 szklanka cukru 1/2 kostka masła 3 łyżki mąki pszennej 4 banany 5 łyżek(...)pozostały cukier rozpuszczam na patelni, wrzucam obrane banany i podsmażam przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. Obracam na drugą stronę, obsmażam i wykładam na kruchy spód. Przykrywam masą serową, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórPyszna, kremowa masa serowa, która w smaku kojarzy mi się raczej z ptasim mleczkiem niż sernikiem, a do tego bardzo kruchy spód. Pyszne połączenie, polecam gorąco!!! Składniki: opakowanie kruchych ciastek - 380g 1/2 kostki masła 1 płaska łyżka kakao Masa serowa : 1/2 kostki masła 4 żółtka 2 kostki białego sera- po 200 gram 3/4 szklanki cukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki(...)spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję
Ciasteczkowy Potwórpudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtko i jajka. Następnie dodać zmielony ser. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Przestudzone mleko dodać do masy serowej cały czas mieszając, na końcu dodać sparzone rodzynki. Masę wylać do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 22 cm, odstawić do stężenia. Na stężoną masę serową wylać tężejącą galaretkę przygotowaną(...)zdjęciu przygotowałam w LILIANIE - formie z Tupperware. Oczywiście, jak ktoś woli to może serniczek przygotować na spodzie biszkoptowym lub na biszkoptach, a galaretką można zalać uprzednio ułożone na masie serowej owoce sezonowe
In my kitchenTortownicę o średnicy 22 cm bardzo dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Składniki na masę serową: 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 200 g drobnego cukru; 4 jajka; 2 łyżki mąki; 1 łyżka soku z cytryny; 250 g jagód; Składniki(...)polewę: 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; Wykonanie: Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180 o C przez około 55 minut. Sernik powinien
In my kitchen