kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli Sos kakaowy: 30 g roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Sos kakaowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pędzelkiem nakładamy na wystudzony biszkopt, równomiernie na całej powierzchni. Masa serowa Żelatynę dodajemy do gorącego mleka i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna - dodajemy twaróg, ziarna wanilii, aromat waniliowy i cukier waniliowy oraz żelatynę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości. Składniki masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity) 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy 5 jajek(...)pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię. polewa: Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową. masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany. Masę
Kuchcik gotujesporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki na masę serową: 300 g twarogu(...)masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej. 2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty
My Culinary ArtJakoś nie przepadam za sernikami – nie zawsze dobrze wychodzą. Zwykle robi się u nas sernik bez kruchego spodu, gdzie do masy serowej dodaje się m. in. budyń (postaram się wrzucić przepis w kolejnych dniach :)). Tym razem umieszczam serniczek od teściowej – ten konkretny skład na kruche ciasto sprawdza się w serniku znakomicie. Co do masy serowej w oryginalnym przepisie(...)jednym żółtku. Później po kolei dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami zmielony ser. Gdy otrzymamy gładką masę delikatnie musimy wmieszać pianę z białek. Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami by nieco wystygł i dopiero wyciągamy. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaKremowe babeczki składające się z dwóch warstw - gęstego, intensywnie czekoladowego brownie oraz delikatnej masy serowej z wiśniową konfiturą. Wilgotne, pyszne, a na dodatek banalnie proste w przygotowaniu! Składniki (na ok.16 babeczek) : brownie - 100 g gorzkiej czekolady 70% - 100 g masła - 100 g mąki (u mnie pełnoziarnista) - 2 jajka - ok. 3-4 czubatych łyżek cukru pudru masa serowa(...)piekarnika na ok. 10-15 minut, w celu podpieczenia spodu. W tym czasie twaróg utrzeć z jajkiem, budyniem i cukrem pudrem. Wyłożyć po ok. 1,5 łyżce masy serowej na podpieczone spody babeczek. Dodatkowo nałożyć po łyżeczce konfitury wiśniowej i rozprowadzić delikatnie za pomocą wykałaczki, tworząc esy-floresy. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić na metalowej kratce
Kuchnia EllieKruchy pełnoziarnisty spód, słodka, puszysta masa serowa i warstwa kwaskowego, mocno cytrynowego kremu to moja wiosenna wersja tradycyjnego sernika - bo kto powiedział, że sernik nie może swym smakiem pobudzać do działania? Polecam! Składniki: Spód: 250 g mąki razowej (np. pszennej, orkiszowej) 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier(...)przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 250 g cukru pudru 100 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 2 cytryn (umytych i wyszorowanych wcześniej
maniapieczenianaczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie(...)kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy. Najpierw nakładamy na masę serową resztę ciasta, a następnie kakaową kruszonkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C . Gdy jest już gorący, wkładamy ciasto. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze
Smakowy Rajkulinarnym, a jej kuchnia to po prostu tradycja! Gotowały tak nasze babcie, może czasem mamy, a więc pełna jest smaków naszego dzieciństwa. Gdy powiedziałam mojej drugiej mamie (teściowej :) o serowych plackach, bardzo się ucieszyła, bo jak się okazało, dokładnie takie placuszki piekła jej mama, tylko przepis gdzieś utknął. Dzięki siostrze, wszyscy mogliśmy posmakować tych wspaniałych smaków :) Placuszki serowe(...)wykładamy przy pomocy łyżki na talerz z mąką i kolejno obtaczamy każdą porcję. Obtoczone w mące placuszki wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone placuszki serowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli podajemy je z konfiturą. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajoprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek(...)budyniowy proszek i po trochu twaróg. Po dodaniu całego twarogu jeszcze chwilę miksujemy, by nie było grudek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką. Do gotowej masy dodajemy drobno posiekaną skórkę (ja dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki
Smakowy Rajczekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Bazowałam na przepisie, znalezionym na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód 200g herbatników pokruszonych na spód (u mnie kakaowe) 125g masła na masę serową 0,5 kg twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 100g miękkiego masła 160g cukru pudru 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Z białek przygotować mocno ubitą pianę. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Dodawać w mały ilościach twaróg ciągle ucierając.Wsypać kandyzowaną
pink envelopekolejny sernik? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tego przepisu. Ciasto jest na spodzie z herbatników, z kremową masą serową, gdzie mi jeszcze było mało, musiałam przyozdobić go polewą karmelową. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Bazowałam na przepisie od Pieczarki Mysi . Składniki na spód 200 g herbatników(...)masła masa serowa 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 jajka 125 ml śmietany kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru polewa karmelowa 100 g cukru 40 g masła 100 ml śmietany kremówki Dodatkowo 100 g migdałów łuskanych Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia
pink envelopegrudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy sernik, z garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych. Składniki na spód 200 g herbatników 100 g masła na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu malinowego 4 jajka 120 ml śmietanki kremówki 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo 100 g czekolady mlecznej 100 g owoców leśnych(...)tortownicy (moja ma 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, proszek budyniowy i miksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg, miksować na najwyższych obrotach. Na sam koniec wlać śmietankę i wymieszać. Przelać masę
pink envelopeczekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki 30% 1 łyżka kakao polewa czekoladowa 100g gorzkiej czekolady 75ml śmietanki 30% Dodatkowo(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem/margaryną. W rondelku rozpuścić masło. Herbatniki pokruszyć drobno, dodać rozpuszczone masło i wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki. Masa serowa - do dużej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Dodać proszek bydyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg, na sam koniec wlać śmietankę. Miksować na największych obrotach
pink envelopenatłuścić, Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać rum, połączyć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie połączyć. Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce. Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny(...)soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić na masie serowej. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia EwyBiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg serka z wiaderka 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1 galaretka brzoskwiniowa Masa brzoskwinowa: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą. Masa serowa: Galaretkę ugotować w 1 i 3/4 szklanki wody, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzenia
Jadło i czytadło